Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

İstanbul depremine erken uyarı sistemi saniyeler önceden haber verecek

İGDAŞ, Kandilli Rasathanesi ile birlikte 'Fiber Optik Tabanlı Deprem Erken Uyarı Sistemi Projesi' geliştirdi. Proje ile birlikte İstanbul'da olacak deprem 30 saniye önceden öğrenilebilecek.

İstanbul depremine erken uyarı sistemi saniyeler önceden haber verecek

Kahramanmaraş ve Hatay merkezli depremlerin ardından İstanbul'da oturan vatandaşlar olası bir Marmara Depremi için endişe ediyor. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, beklenen deprem öncesinde yapılacaklara ilişkin dün toplantı düzenlemişti.

Aynı toplantıda konuşan İGDAŞ Genel Müdürü Mithat Bülent Özmen de İGDAŞ'ın erken uyarı sistemiyle depreme karşı önlem alabileceğini söyledi. 

İGDAŞ Genel Müdürü Mithat Bülent Özmen, olası büyük Marmara depremi hazırlıkları çerçevesinde, İGDAŞ’ta son birkaç yıldır Türkiye ve dünyadaki son teknolojiyi hızla yaşama geçirdiklerini ve bunu kararlılıkla geliştirmeye devam edeceklerini belirtti.

Özmen, şunları söyledi:

"Olası bir deprem anında doğal gaz hatlarının önemi aşikar. İGDAŞ olarak beklenen Marmara depremi öncesinde güvenlik amacıyla, son birkaç yıldır pek çok çalışma yürütüyoruz. İstanbul’daki tüm doğal gaz altyapısı, İGDAŞ Uzaktan Gözlem-Kontrol ve Veri Toplama Sistemi (SCADA) merkezinden, 7/24 sürekli olarak izlenmektedir. Böylece şebekede oluşabilecek tüm düzensizlikler, anında kontrol altına alınmakta ve deprem dahil, acil müdahale gerektiren durumlarda, doğal gaz akışı uzaktan kesilebilmektedir. 

Ayrıca İGDAŞ, bir ‘Deprem Erken Uyarı’ sistemine sahiptir. Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi’nin Marmara Denizi’nin kıyısında bulunan sensörleri ile TÜBİTAK’la birlikte geliştirdiğimiz 832 adet İGDAŞ ivme ölçeri, entegre bir şekilde çalışıyor. Bu sistemle deprem dalgalarının kıyıya ulaşmasından itibaren, depremin belli bir şiddet eşiğini geçmesi halinde, doğal gaz akışı otomatik olarak 832 ayrı noktadan kesilebilmekte. Böylece deprem sonrası yaşanabilecek doğal gaz kaynaklı yangın benzeri ikincil felaketlerin önüne geçilebilecektir.”



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER