Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

İSRAİL FİLİSTİNDE EVLERİ YIKMAYA DEVAM EDİYOR

FİLİSTİN

İSRAİL FİLİSTİNDE EVLERİ YIKMAYA DEVAM EDİYOR
İsrail ordusu, işgal ettiği topraklarda Yahudi yerleşimcilere yer açmak için bugün de dört Filistinliye ait evi yıktı. Yıkılan evlerde 30 kişinin yaşadığı belirtiliyor.

İsrail ordusun bugün de dört Filistinlinin evini, yerleşimcilere yer açmak için yıktı.
Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, Batı Şeria`daki Ağvar bölgesinin El-Çifitlik köyünde yer alan Filistinlilere ait 4 çinko ev İsrail askerleri tarafından, İsrail`e ait askeri bölgede bulundukları iddiasıyla yıkıldı. Yıkılan evlerde 30 kişinin barındığı belirtildi.

Konuya ilişkin açıklama yayınlayan Filistin Dışişleri Bakanlığı, "İsrail`in el koyma operasyonu"nu kınadı.

Açıklamada, "İsrail askeri otoritesi bu arazilerin çok büyük bölümünü Yahudi yerleşimcilerin tarım yapabileceği ve tüm imkanlarını kullanabilecekleri alanlar haline getiriyor. Bunu yaparken Filistinli sahiplerini arazilerinden mahrum ediyor. Filistinlilere geçersiz güvenlik bahaneleriyle aşırı baskı uyguluyor" denildi.

Yorumsuz olarak verilen bir örnekte, "İsrail`in 1969 yılında çıkardığı 151 sayılı askeri kararına göre, Ağvar bölgesinde 5 bin dönümden fazla araziye el konuldu. Önce hükümet bu araziyi İsrail İşçi Sendikaları Konfederasyonu`na (HISTADRUT) verdi. Ardından da arazi hükümetin emriyle Yahudi yerleşimcilerin kullanımına sunuldu" ifadeleri kullanıldı.

Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki`nin bu önemli konuyu uluslararası toplantıların ilk gündem maddeleri arasına aldığı ve takip ettiği kaydedildi.

Açıklamada ayrıca, uluslararası hukuk ve Cenevre sözleşmelerinin ihlali anlamına gelen bu durumun belgelenmesinin Yahudi yerleşim yeri dosyasının çözümü için çok önemli olduğu vurgulandı.
YENİ YERLEŞİM ALANI KARARLARI
Diğer taraftan İsrail`in, işgal altında tuttuğu Doğu Kudüs`te 77 yeni yerleşim birimi inşa etme kararı aldığı bildirildi.
Tel Aviv Merkezli "Peace Now" Yahudi Yerleşim Yerleri İnşaasını İzleme Komisyonu Başkanı Hagit Ofran, 77 binanın inşa edileceğini belirterek bunlardan 41`inin Pisgat Ze`ev`de, 36`sının Neve Yaakov`da olacağını söyledi.
Öte yandan, Peace Now örgütünden yapılan yazılı açıklamada, "Doğu Kudüs`te yapılması planlanan yeni yerleşim birimleri, bize bir dahaki hükümetin bu konudaki politikaları hakkında ipuçları vermektedir. Netanyahu, iki devletli çözümü ve barışı imkansız kılan yerleşim yerleri inşa politikasını devam ettirmektedir" denildi.
Dünyanın farklı ülkelerinden getirilerek İsrail yönetiminin işgal politikası çerçevesinde Batı Şeria ve Doğu Kudüs`e yerleştirilen Yahudi yerleşimcilerinin silah taşımaları ve Filistinli sivilleri zaman zaman sözlü ya da fiziksel olarak taciz etmeleri, yerel halk ile yerleşimciler arasında sürtüşmelere neden oluyor.
Batı Şeria`da 400 bin, Doğu Kudüs`te ise 200 bin Yahudi yerleşimci bulunduğu öngörülüyor. Filistin tarafı ise bu sayının açıklananın çok daha üzerinde olduğunu belirtiyor.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER