Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

İsrail´de iktidarın yeni belirleyicileri Ultra-Ortodokslar mı?

Yazar Bel Trew analiz etti.

İsrail´de iktidarın yeni belirleyicileri Ultra-Ortodokslar mı?

Gazze ile savaşa girip girilmeyeceği etrafında dönen tartışmalar, İsrail´de nisan ayında yapılan talihsiz genel seçimlerin fitilini ateşlerken, seçim kampanyalarına da roket gibi gölge düşürmüştü.

Ne var ki İsrail´in tarihinde bir ilki yaşayarak, birkaç ay içinde ikinci kez sandığa gidecek olmasının sebebi, seküler İsraillilerle, ?Harediler? olarak bilinen ülkenin Ultra-Ortodoks Yahudi topluluğu arasındaki ağız dalaşı gibi duruyor.

Söz konusu mücadelenin, 17 Eylül´deki seçimlere yön vermesi muhtemel görünüyor.

Binyamin Netanyahu´nun dini milliyetçi partilerle sağ kanat bir koalisyon kurmaya yönelik umutsuz girişimleri, başına bela olan eski Savunma Bakanı Avigdor Liberman tarafından havaya uçuruldu. 

Ultra-Ortodoks Yahudiler için daha sert bir zorunlu askerlik yasası talebinde geri adım atmayan Liberman, partisinin parlamentodaki 5 sandalyesini, hükümet kurmada gerekli çoğunluğu oluşturmak için vermeyi reddetti.

Seküler sağ kitlelerin gözüne girmeye çalışan Liberman, bir ?Yahudi din hukuku? hükümetine izin vermeyeceğini ilan etti. 

Böyle bir durum da İsrail´de siyasi felce yol açtı: Ülke, yaklaşık bir yıl boyunca sınırlı yetkilere sahip geçici bir hükümet tarafından yönetiliyor olacak. 

Birçok kişi, bunun Liberman´ın kendisini ?seküler umut? olarak pazarlama taktiğinin bir parçası olduğunu iddia etti.

Yardım derneği Tikvah Fund´ın Haredi İsrail Bölümü Başkanı Haham Yehoshua Pfeffer, The Independent´a yaptığı açıklamada, ?Liberman, İsrail´in İran´a, yani dini baskı göreceğimiz üçüncü bir dünya devletine dönüşeceği fikrini ileri sürdü. Şayet dine karşı sekülerlik ayrımını milli bir mesele haline getirebilirse, bu durum sola karşı sağ şeklindeki geleneksel bölünmeden daha derin bir ayrımın kök salmasına neden olacaktır? diye konuştu.

Haredi gazeteci Tzippy Yarom da aynı fikirde. 

Yarom, ?Liberman, sağı parçalamaya çalışıyor. Böylece sağ, aslında öyle olmadığı halde, Ultra-Ortodokslara karşı seküler gibi görünecek? dedi. 

Ancak bu, tamamen yeni bir strateji değil.

The Independent´ın görüştüğü Haredi Yahudi cemaatinin birçok üyesi, İsrail´de seçimlere gidilen süreçte, seküler eğilimli partilerin ?Haredi düşmanlığıyla? daha fazla oy kazanmak istemesinin nadir bir durum olmadığını belirtiyor.

Gözlemciler ayrıca, bir ?öcü? göstermenin yararlı olabileceğini vurguluyor. 

Ancak dindarlara karşı laikler ayrımına giden kaymanın, sol ve sağ çatışmasının aksine yaklaşan seçim kampanyasındaki söylemleri belirlemesi muhtemel.

Bu kısmen ultra-Ortodoksların, hakkındaki üç yolsuzluk suçlamasına rağmen bu yıl ikinci kez seçim kampanyası yürütecek olan Netanyahu´ya çok güvenilir ortaklar olduğunu kanıtlamasından kaynaklanıyor. 

Eğer Netanyahu gelecek seçimleri de kazanırsa, ortak sandalye sayısı (nisanda 16´ydı) sağcı bir koalisyon girişiminin temelini oluşturacak ve bu da söz konusu tartışmayı ön plana çıkaracak.

Kaynak: independentturkish.com



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz