Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

İsrail Seçimleri Baş Başa; Netanyahu Parlamentoda Çoğunluğu Sağlayamadı

Eski Genelkurmay Başkanı Benny Gantz'ın liderliğindeki Mavi-Beyaz İttifakı parlamentoda 34 sandalye kazandı

İsrail Seçimleri Baş Başa; Netanyahu Parlamentoda Çoğunluğu Sağlayamadı

İsrail'de yapılan erken genel seçimin sandık çıkış anketlerine göre Başbakan Binyamin Netanyahu liderliğindeki Likud Partisi ile eski Genelkurmay Başkanı Benny Gantz'ın liderliğindeki Mavi-Beyaz İttifakı yarışı başa baş götürdü. Ancak Netanyahu parlamentoda çoğunluğu sağlayamadı.

Euronews'in haberine göre, Netanyahu liderliğindeki Likud Partisi 120 sandalyeli İsrail parlamentosu Knesset'te 31 ila 33 sandalye alırken Gantz'ın Mavi-Beyaz İttifakı 32 ila 34 sandalye ile temsil hakkı elde etti.

Kesin sonuçların sandık çıkış anketleriyle aynı olması durumunda Başbakan Netanyahu liderliğindeki sağ blok, koalisyonu kuracak çoğunluğu elde edemeyecek.

Likud'un önderliğindeki sağ blok bu sonuçlara göre 56 milletvekili çıkarırken iktidara gelmek için gerekli sandalye sayısı olan 61'e ulaşamadı. Mavi-Beyaz İttifakı ve sol partilerin oluşturduğu blok ise toplamda 43 milletvekilinde kaldı.

İsrail'de 6 milyon 394 binden fazla seçmen 120 sandalyeli meclise girecek milletvekillerini belirlemek için bu yıl ikinci kez sandık başına gitti. Yerel saatle sabah 7.00'de başlayan oy verme işlemi 22.00'de sona erdi. Erken genel seçimlerde 29 parti yarıştı. Sandık çıkış anketlerine göre seçime katılım ise yüzde 63.7 oranında oldu.

Nisan ayında yapılan seçimlerin ardından Netanyahu, İsrail Evimiz Partisi lideri eski Savunma Bakanı Avigdor Lieberman ile anlaşamayınca koalisyon kurulamadı. Lieberman'ın partisi sandık çıkış anketlerine göre bu seçimden 8 ila 10 sandalye ile çıkacak. Bu durumda Lieberman koalisyon hükümeti kurulması için yine kilit rol oynayacak.

Filistinlilerin bloku 12 milletvekili çıkardı

Öte yandan, İsrail vatandaşı Filistinlileri temsil eden Ortak Arap Listesi Bloku, bu sonuçlara göre meclise 12 milletvekili gönderdi.

İsrail'de 9 Nisan'da yapılan erken seçimde Başbakan Netanyahu'nun partisi Likud, az bir oy farkıyla yarışı önde tamamlayarak, 35 milletvekili çıkarmış ancak tek başına iktidara gelmek için gerekli sandalye sayısı olan 61'e ulaşamamıştı.

Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin, seçimin ardından meclise girmeyi başaran partilerle görüştükten sonra koalisyon hükümetini kurma görevini Netanyahu'ya vermişti.

Netanyahu, sağ partilerle yaptığı görüşmelerin ardından koalisyon hükümetini kurmak için yeterli sandalye sayısına ulaşamamış, bunun üzerine 29 Mayıs'ta yapılan oylamada meclis feshedilerek, yeniden seçim kararı alınmıştı.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER