Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

İsrail istihbarat servisleri nerede buluştular, ne konuştular?

İsrail istihbarat servislerinin gündeminde ilhak ve ilhak sonrası yaşanabilecek olaylar vardı...

İsrail istihbarat servisleri nerede buluştular, ne konuştular?

Milli Gazete'den Gökçen Göksal'ın "konuya dair" haberi...

Geçtiğimiz günlerde Tel Aviv’de üst düzey bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantıya İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) adına Genelkurmay Başkanı Aviv Kochavi, Askeri İstihbarat (AMAN) Başkanı General Tamir Hayman, İç istihbarat Başkanı Nadav Argaman, (Shin Bet)ve MOSSAD başkanı Yossi Cohen katıldı…Masada Batı Şeria’nın ilhakı vardı…

"‘İNTİHAR’ EYLEMLERİ BAŞLAYABİLİR, İNTİFADA SESLERİ YÜKSELİR…"

Toplantıda ilhakın güvenlik boyutu değerlendirildi. Böyle bir girişimde İsrail’in karşı karşıya kalacağı riskler masaya yatırıldı. AMAN ve Shin Bet, ilhakın yeni bir intifadanın fitilini ateşleyebileceğini, hatta intihar eylemlerinin başlayabileceğinden duydukları endişeyi dile getirdiler. Bu endişelere katılmayan biri vardı; MOSSAD Başkanı Yossi Cohen. Cohen bu endişelerin yersiz olduğunu, büyük bir direniş dalgasıyla beklemediğini söyledi. Cohen, ilhaktan geri adım atılmaması gerektiğini de vurguladı. Kocvahi ve Tayman, İsrail vatandaşlarının hedef haline gelebileceğinin de altını çizdi.

KOCHAVİ İÇİN NE YAZMIŞTIK...

Kochavi’nin ilhaka karşı çıkmasına şaşırmadım ‘Yüzyılın Planı'nın Hakan Fidan'la ne ilgisi var? haberimde Kochavi için şunları yazmıştım: “Kabaca bakıldığında Netanyahu cephesinde bir isim daha var. İsrail’in 22. Genelkurmay Başkanı Aviv Kochavi. Neden kabaca dediğimi izah edeceğim. Kochavi bir yıldır Genel Kurmay Başkanı ve diğer Genel Kurmay Başkanlardan farklı bir grafik çizerek işe başladı. İsrail’in yerleşik askeri konseptini değiştirmeye kararlı, bunu sıcak çatışmaya girmekten kaçınarak gösterdi, bu yüzden çok sayıda eleştiri de aldı, fakat gelinen aşamada işlerin biraz farklılaştığı görülüyor. Kochavi’yi Genelkurmay Başkanlığı’na öneren ve destekleyen kişi Netanyahu’ydu. Liberman’ın karşı çıkmasına rağmen Netanyahu, Kochavi için çok net durdu. Kochavi’nin dört sene İstihbarat Daire Başkanlığı yaptığı unutulmamalı, istihbaratı da iyi bilen bir asker, kolay kolay yönlendirmelere gelecek biri değil. Kochavi’nin İsrail’in savaş stratejisini önce dizginleyip ardından yeni bir konsepte geçmeliyiz çıkışının ardında da bu var, değişim istiyor, buna karşılık birileri Kochavi’yi bir şeyler zorluyor o da buna rağmen dozajı daha da azaltmanın peşinde, fakat İsrail Tel-Aviv’den yönetilmediği için işi zor. En az hasarla çıkmanın peşinde başarılı olacak mı göreceğiz.”

Bu satırlardan aylar sonra Kochavi ve Netanyahu Batı Şeria’nın ilhakı konusunda ayrı yerlere düştüler. Kochavi, Netanyahu’nun iltihak girişimlerini tehlikeli buluyor. İltihakın tepkilere neden olacağını direnişin yükseleceğini büyük olayları ateşleyebileceğini çekinmeden söylüyor. Bunu söylerken de yalnız değil, AMAN ve Shin Bet (Şin Bet) de aynı çizgide. Kochavi’nin bu tavrı Netanyahu tarafından sıcak karşılanmıyor. Netanyahu’nun ABD ziyaretleri bu açıdan önemli. ABD’deki siyonistleri ikna etmeden onlardan icazet almadan ‘Bibi’nin adım atamayacağını da biliyoruz.

Yüzyılın Planı’nın Hakan Fidan’la ne ilgisi var? - Haberi okumak için tıklayın...

MOSSAD’I NETANYAHU’NUN ‘ÖZEL GÜVENLİK ŞİRKETİ’ HALİNE GETİRDİ

Netanyahu 2018 yılında Orduya İran’a saldırı için hazırlanın emri verdiğinde MOSSAD Başkanı Tamir Pardo bu emri sorgulamış ve bunun bir hata olacağını söyleyerek beraberindekilerle birlikte bu planın gerçekleşmesine engel olmuştu. Netanyahu Pardo’dan sonra MOSSAD’ın başına ‘gölgesini’ Cohen’i getirmişti. Bu değişiklik şimdi Netanyahu’nun işine çok arıyor. Cohen MOSSAD’ı adeta Netanyahu’nun ‘özel güvenlik şirketi’ haline getirdi.

COHEN’İN YÖNETTİĞİ ‘FİYASKO’ OPERASYON

Pandemi’nin tavan yaptığı Mart ayında ilginç bir gelişme yaşanmıştı. Kameralar karşısına geçen İsrail Sağlık Bakanlığı Müdür Yardımcısı Itamar Grotto İsrail istihbarat servisi MOSSAD'dan koronavirüs test kiti istediklerini fakat MOSSAD’ın farklı bir kit getirdiğini açıklayarak şok etkisine neden olmuştu. Adı açıklanmayan iki ülkeden yüz bin test kiti getiren (çalan) MOSSAD’ın yanlış kitleri getirdiğini (çaldığını) belirten Grotto’nun bu açıklamasına MOSSAD gecikmeden cevap verdi. MOSSAD cevabında kendilerinden istenilen kitlerin getirildiğini (çalındığını) savundu. Hırsızlığı suçüstü olan ve yanlış kiti çalan MOSSAD tüm dünyaya hem de kendi bakanlığı tarafından jurnallendi. İsrail’de yayımlanan ve en çok okunan İsrail Hayom gazetesi fiyasko operasyonunun bizzat MOSSAD Başkanı Yossi Kohen tarafından yürütüldüğü vurgulamıştı. Fiyaskonun mimarını ortadaydı…Hayom’un sağcı bir gazete olduğunu da belirtelim.

AMAN VE MOSSAD ARASINDAKİ ÇEKİŞME

İsrail’de istihbarat bir merkezden yönetilmiyor. MOSSAD karar alma süreçlerine etki eden bir teşkilat olmakla birlikte, bu etkisini son yıllarda yitirdiğini söyleyebiliriz. Özellikle Yom Kippur savaşının öncesi ve sonrasında yaşanan istihbarat zafiyeti Tel- Aviv’de büyük sarsıntılara yol açmıştı. İstihbarat servislerinin kendi aralarındaki çekişme Yom Kippur’da İsrail’e ağır sonuçlara mal olmuştu. Bazen AMAN MOSSAD’ı, Bazen MOSSAD AMAN’ın önüne geçmiş karar alma süreçlerinde etkin rol oynamışlardır. Oslo Barış görüşmelerine açıktan destek veren AMAN, 2006 yılında İsrail-Lübnan savaşında çuvallamıştır. Oslo görüşmelerine açıktan karşı çıkan bir diğer isim de Netanyahu olmuştur. MOSSAD’da 1973 yılında Norveç’in Lillehammer şehrinde masum bir genci terörist diyerek öldürmüş ve tepkilerin odağına yerleşmiştir. 1980’li yıllarda MOSSAD ve AMAN Lübnan’daki Maruni Hıristiyanların gücü ve etkinliği konusunda da anlaşamamıştır. 2008 yılındaki İsrail Hizbullah savaşında da İsrail istihbaratının çoğu yerde yalpaladığını belirtelim. Son yıllarda Netanyahu ile birlikte MOSSAD eski ağırlığını kaybetmiş durumda. Netanyahu’nun ‘özel güvenlik şirketi’ haline gelen teşkilatın bu son kararı da tartışılmaya başlandı bile. Netanyahu’nun noter memuru olan Cohen’in, Kochavi, Hayman, Argaman ters düşmesinin nedeni açık.

FİLİSTİN DİRENİŞİ NETANYAHU VE COHEN’i KOLTUĞUNDAN EDER Mİ?

‘İçerde’ Netanyahu’ya karşı güçlü bir cephe oluşuyor bu cephenin temelleri uzun süre önce atıldı. İsrail'de, görevi başındayken hakkında dava açılan ilk başbakan Benyamin Netanyahu…Netanyahu bu özelliği ile tarihe geçtiğini söyleyebiliriz. Hakkında yolsuzluk, rüşvet ve görevi kötüye kullanma iddiaları nedeniyle 24 Mayıs’ta hakim karşısına çıkan Netayahu’ya görevden el çektirilebilir. Böylesi bir durumda MOSSAD’da da işin rengi değişecektir, fakat önemli bir detay var…Filistin direnişi top yekün ilhaka karşı çıkar ve bu karşı çıkış bir alev topuna dönerse işte o zaman işler Cohen ve Netanyahu’nun aleyhine döner…Yani Filistin direnişi hem Netanyahu’yu hem de Cohen’i koltuğundan edebilir…



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER