Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

İsrail için İslam (!) kadar Yahudi terörü de tehlikeli

Yahudi terörüyle mücadeleden sorumlu eski Shin Bet istihbarat şefi, Rabin suikastıyla ilgili yeni kitabını tartışıyor.

İsrail için İslam (!) kadar Yahudi terörü de tehlikeli

 İsrailpost'ta yayınlanan bir habere göre, Yahudi terörüyle mücadeleden sorumlu eski Shin Bet istihbarat şefi, Rabin suikastıyla ilgili yeni kitabını tartışıyor.

Shin Bett'teki (İsrail İç Güvenlik Ajansı) herhangi biri, Yigal Amir'in o zamanki başbakan Yitzhak Rabin için ölümcül bir tehdit olduğunu tahmin etmiş ve tarihin akışını kökten değiştiren 4 Kasım 1995 suikastını durdurmayı başarmış olabilir mi?

Bu, Hezi Kalo tarafından İbranice'de “Cinayet Yetkisi” olarak adlandırılan ve Yediot Aharonot tarafından yayınlanan yeni bir kitabın cevaplamaya çalıştığı ana sorulardan biridir.

Jerusalem Post gazetesine verdiği röportajda Kalo, yalnızca bu konuyu değil, aynı zamanda tartışmalı gizli ajanı Avishai Raviv de dahil olmak üzere, o sırada ajansın terörle mücadele “Yahudi Dairesi” başkanı olarak rolünü de ele aldı.

Ancak Kalo'nun kitabı şimdi, trajediden yaklaşık 26 yıl sonra ve çoğunlukla sessiz kaldıktan sonra bazı ipuçlarını ortaya çıkardığını söylemesinin temel nedeni, ortaya çıkan sahte haber komplolarını bastırmaktı.

“Suikastla ilgili komplo teorilerinde bir artış gördüm. Tartışılan pek çok yanlış anlatıyı "çürütmek" için bir kitap yazmaya karar verdim.”

Umudu, kitabının “önemli bir mesleki belge ve tarih olarak hizmet edeceği, siyasallaştırılmayacağı ve yanıltıcı anlatıları önleyeceği” ve böylece ne olduğu hakkında hiçbir fikri olmayan sonraki nesillerin [gerçek] hakkında bilgi edinmeleri.

“Bu sahte haber döneminde gerçeği kurgudan ayırmak önemlidir... dersleri öğrenmemize yardımcı olacak bir pusulaya sahip olmak, böylece bu hata ve cinayetler bir daha olmayacak.”

Yahudi terörü gibi bir stratejik tehdit, devlet için İslam ve Filistin terörizmi kadar tehlikeli. Devlet, İsrail Silahlı Kuvvetleri (IDF), Shin Bet, polis diğer tehdit unsurlarını tanımalı ve bu devletin-yargı yetkisinde.

Çoğunlukla Shin Bet'in başarısızlığını araştıran Meir Shamgar Komisyonu tarafından şahsen aklandı. Komisyon, Shin Bet şefi Carmi Gilon da dahil olmak üzere birçok üst düzey yetkilinin kovulmasına veya istifasına neden olduğu için kabul edilemez. Yine de Kalo, nöbetinde böyle bir şey olacağını hiç düşünmemişti.

Kasım 1993'te Yahudi terörizmiyle mücadele dairesinin başkanlığına atandı.

Yetkili, Yahudilerin İsrail topraklarından çekilmekten sorumlu gördükleri Filistinlilere ya da Yahudilere yönelik şiddete yönelik kışkırtma ve somut planların hızla arttığını söyledi. Zaten Aralık 1993'te, Yahudilerin milliyetçi nedenlerle Hebron yakınlarındaki üç Arap'ı rastgele öldürdüğü ve kolluk kuvvetleri tarafından ciddi bir takip yapılmadığı bir olay olduğunu söyledi. Ancak asıl dönüm noktasının Baruch Goldstein'ın Şubat 1994'te Hebron'daki Patrikler Mağarası'nda 29 Filistinlinin katledilmesi olduğunu söyledi.

Shin Bet'in daha sonra “Goldstein gibi barış sürecini durdurmak için umutsuz, aşırı eylemler de dahil olmak üzere her şeyi yapmaya hazır olan insanlar olduğunu” anladığını söyledi.

Hamas ve İslami Cihadın bir dizi operasyon-direniş de muazzam bir gerginlik yarattı. Kalo'ya ve diğerlerine Rabin'i “rodef” (öldürmenin meşru olduğu biri) ilan eden bazı hahamların önemini ya da Yahudi “moser” yasasının (Yahudi bir hain) kendisine uygulandığını açıklayarak yeni bölümün değerini hızla kanıtladığını söyledi. Her ikisi de radikallerin böyle bir kişiye ölüme layık davranmasına neden olabilir.

1995 Yılına gelindiğinde, İsrail'in geri çekilmesine karşı çıkan birçok kişinin Filistinlilerle müzakereleri “ulusal bir felaket ve ölüm cezasına layık tarihi bir ihanet eylemi” olarak gördüğünü söyledi.

“Ekim ayında [1995] – Zion Meydanı'nda [2 Ekim'de tehlikeli bir protesto], ardından Itamar Ben-Gvir ile [Rabin'i bir arabanın parçalarıyla tehdit ettiği gibi tehdit edebileceğini ima eden] çok sayıda olay yaşandı. Daha sonra ‘pulsa d'nura’ töreni [Rabin'e karşı ilahi misilleme çağrısı], 5 Ekim'de Rabin'e yapılan Herzl Dağı saldırısı, Lübnan'da uğradığı bir saldırıyı hatırlattığı Benyamin Ben-Eliezer'in arabasına yapılan saldırı ve saldırganların kendisine en yakın olduğu Wingate'deki saldırı [11 Ekim] vardı.”

Ben-Gvir ile ilgili olarak Kalo, “onun gibi bir adamın Knesset'te olmasının utanç verici olduğunu, ancak bunun bizim demokrasi sistemimiz olduğunu; demokrasinin izin verdiği bir şey olduğunu ve vekilliğinin oylandığını” söyledi.

Yediot Aharonot ile yakın tarihli bir röportajda Kalo, Rabin'e yönelik potansiyel tehditler listesinde eski Shin Bet ve Mossad yetkililerinin de bulunduğunu söyledi.

Bu konuda sorgulandığında, sadece iki eski yetkili olduğunu ve sözlü bir uyarı verildikten sonra her ikisinin de kışkırtıcı açıklamalardan kolayca caydırıldığını söyledi.

Eğer Kalo Amir'i durdurmadıysa, Şamgar Komisyonu neden onu temize çıkardı?

Kalo, bölümünün iki yıl boyunca “Rabin'e şiddetle ya da daha kötüsüyle zarar verme arzusuyla ilgili” şaşırtıcı şekilde 300 uyarı ve güncelleme gönderdiğini” söyledi.

Ayrıca, "Mayıs 1995'te başsavcı, emniyet müdürü ve başbakanlık sekreteri ile görüştüm ve Rabin'in merkezi bir hedef olduğu ve diğer bakanların da hedef olduğu konusunda onları uyardım. Rabin'e yönelik [tehditler] hakkında herhangi bir bilgiye sahip olup olmadıklarını her kaynağa kontrol ettik ve ayrıca belirli şüphelileri takip ettik" dedi.

Kalo, bölümünün çok sayıda gerçek tehdidi etkisiz hale getirdiği konusunda da kararlı.

“Her yerde insanlar ona [Rabin] hain dedi. Rabin'i öldürmek istediklerini söyleyen herkese ulaşamadık. İstihbaratın her ikisinin de Rabin'i öldürmek istediğini ve zaten bir silahı olduğunu belirttiği durumlarda bunu yapmak isteyen onlarca kişiye ulaştık."

Karışımda hem tehdit hem de silahın bulunduğu bu daha ciddi durumlarda, "silahı onlardan aldık, sorguladık ve onlara açıkça sizi izliyoruz diye belirttik" dedi. Buna ek olarak, birçok aktivistin, kendilerinin veya gruplarının oluşturduğu tehdidin ortadan kalktığı kabul edilene kadar Shin Bet'in tavsiyelerine dayanarak idari gözaltına alındığını söyledi.

Kalo, Rabin'i koruyan Shin Bet gizli servis ekibini Amir'in kendisi hakkında uyardı mı?

“O bir öğrenci aktivistiydi. Ağustos 1995'te [gizli ajan Avishai] Raviv'den aşırılık yanlısı olduğu ve Filistinlilere yönelik saldırılar planladığı hakkında bir rapor geldi. Fakat onun hakkında Rabin'le ilgili hiçbir bilgi yoktu.”

Avishai Raviv isminin, Kalo'nun kendisini gizli bir ajan olarak işe alma kararını savunması ve Raviv'in haydut operasyonları üstlendiğine dair çeşitli açık işaretlerden sonra bile onu devam ettirmesinin hiçbir yolu yoktur. Aslında, Raviv'in başkalarını, tutuklanabilmeleri için onları tuzağa düşürmenin bir yolu olarak şiddet eylemleri gerçekleştirmelerini istemeye yönelik haydut girişimlerinin çoğu, eylemlerini bağlam dışına çıkaran komplo teorisyenleri tarafından kanıt olarak hizmet etmiştir.

Raviv ile ilgili olarak Kalo, “Çok üretkendi. Bir sürü Kach destekçisinin yakalanmasına yardım etti. Planlanan saldırılarla ilgili binlerce istihbarat güncellemesi gönderdi ve silahlarına ulaşmamıza yardım etti.” ifadesini kullanıyor.

İdeolojisi ve kimliği nedeniyle, "selefim onu dikkatlice kontrol etmişti. El Halil bölgesinde Yahudilerin Yahudilere yönelik terör faaliyetlerinde artışın tespit edilmesine yardımcı oldu.”

Ayrıca, 1995 yılında "Kaynağın ek bir incelemesini sipariş ettim. Bu, gizli ajanın düzenli işleyicisi tarafından değil, nesnel ve onlarla bağlantılı olmayan biri tarafından yapılır. Sorguya çekilmiş. Sakladığı ya da bize söylemeden yaptığı önemli bir şey yoktu. Yalan makinesini de geçti.”

Sonra Eylül 1995'te Raviv'in dolandırıldığı ve başında silahların bulunduğu radikal bir örgüt için mezarlıkta rahatsız edici bir yemin töreni düzenlediği bir olay oldu.

Kalo, "Çok kızgındım çünkü bunun bir soruşturmadan sonra nasıl görünebileceğini gördüm.... Bildiğimizi söylerlerdi, işler böyle yürüyordu.... Şimdi bunu görüyorum ve bunu [gerçek zamanlı olarak] bilmiyorduk. Nasıl tepki vereceğimiz konusunda acil bir toplantı yaptık. Ayrıca açığa alma onu merak ediyorduk. Onu [iletişimle ilgili olarak] geçici olarak kesmeye karar verdim, ancak [kalıcı olarak] kovmamaya karar verdim." dedi.

Başbakan, Kasım 1995'e ve Hebron'la ilgili nihai bir geri çekilmeye yol açan Filistinlilere yönelik ikinci bir Baruch Goldstein tarzı saldırının üst düzey tehditleri ve endişeleri olduğunu açıkladı.

Kalo, Raviv'in böyle bir felaketi önlemek için onlara önemli bir ipucu verebileceğini düşündüklerini ve bunun istikrarsızlığına rağmen onu devam ettirmeyi haklı çıkardığını söyledi.

Shin Bet'in Shlomo Halevy tarafından Amir'le ilgili dikkatine sunulan bilgiler ne olacak? Halevy, IDF'ye Amir'in Rabin'e suikast yapma potansiyel niyetleri hakkında kısmi bilgi verdi, ancak bilgilerin ne kadar ciddi veya spesifik olduğunun yönlerini gizledi. Bu neden Amir'i yakalamak için ajansa yol açmadı?

"Çok ciddi tehditlerle uğraşıyoruz. Bu, güvenlik izni olan bir IDF yedek subayıydı ve sistemin içinden, bu yüzden sizi yanıltmaya gelmiyordu ve elinde bilgi olduğunu söylüyor. Dışarıdan hiçbir şey yapmadık gibi görünüyor. Ama bu doğru değil.... Şamgar Komisyonu beni çok sorguladı.... Ne yaptığımızı anladıkları için hala bu konuda bana sorumluluk yüklemediler.”

Eski üst düzey istihbarat yetkilisi, "Bilgileri bir şifoniyer çekmecesine atmadık. Kaynaklarla araştırdık. İstihbaratımız birçok faaliyette bulundu.” dedi.

Kalo'nun Post ile yaptığı röportajdan bir gün sonra, eski Shin Bet şefi Yuval Diskin, Shin Bet sorgulayıcılarının Halevy'yi sorguya çekmek yerine polise sorguya çekmemesi için Kalo'yu çarptıran bir yazı yayınladı.

Kalo eleştiriyi reddederken, “Sonunda Rabin öldürüldü.” Kazanılmayacak bir durum var. ”Her şeyin yolunda olduğunu söyleyemeyiz, ama gerçek şu ki “diğer insanlar işlerini yapmadılar ve biz de işimizi yaptık. Geriye dönük analizlerin tümü basittir.”

Shin Bet'in binlerce tehdidi takip etme konusunda kıt kaynaklarla zor seçimler yapması gerektiğini ve polisin cinayet ve hatta terör davalarını soruşturmakla sık sık güvendiğini de sözlerine ekledi.

Ayrıca, Diskin'in Halevy'nin bilgiyi gizlediği görüşünün, Halevy'nin savunma kuruluşu içindeki biri olarak kimliği ışığında gerçek zamanlı olarak hiçbir anlam ifade etmediğini söyledi.

Kalo başkalarının işlerini yapmadığını söylediğinde, ajansın gizli servis bölümüne parmağını kuvvetle işaret etti.

“Hem ham istihbarat materyalleri hem de sorgulardan alınan transkriptler ve şüphelilerin fotoğraf albümleri verildi. Ama kimse her yerde olamaz.”

Kalo, güvenlik zarfının Amir'i Rabin'i öldürdüğü gece nasıl kaçırabileceğine ilişkin olarak, "Ben sahada değilim. Sesleri gördüler. Belki de o kadar çok gürültü vardı ki” ve gerçek bir saldırıya yol açmayan düşük dereceli potansiyel tehditler “artık etkilenmediler. Wingate saldırısı bile farkındalık seviyelerini yükseltmedi, bu yüzden “Amir gibi bir Yahudi'nin sadece kızgın olamayacağı, aslında Rabin'i öldürebileceği” kavramını kaçırıyorlardı.

“Kendime soruyorum: Yigal Amir ve Hagai [Amir] protestocularla birlikteydi. Onlar hakkında [ajansın gizli servis çalışanlarından] bize hiçbir rapor gelmedi. Bu,” protestocuları tehdit etmeye ve onlar hakkında kayıtsız kalmaya “aşırı alışmaya başlamıştı, çünkü “protestodaki insanlar hakkında bilgi alsaydık, hepsini kontrol ederdik” dedi.

Suikast gecesi ile ilgili olarak, “Protestoları kontrol etmek için çok sayıda polis ve diğer güvenlik vardı, ancak bu kadar büyük bir olayda artan tehditlere ve bariz potansiyel tehditlere rağmen Rabin'i korumak için ek bir güvenlik görevlisi bile yoktu” dedi.

Rabin'in güvenlik ekibinden bazılarının, "Sürekli kurt, kurt ağlıyorsun. Somut bir şey istiyoruz. Fakat Yigal Amir'in bu özel günde özellikle [Rabin'i] öldürmeye çalışacağına dair [istihbarata] ulaşamadık.”

O gece, güvenlik güçlerinin kalabalıkları kontrol etme konusundaki odaklarından o kadar bunalmış olup olmadıkları sorulduğunda, Rabin'i koruma konusunda ekstra gevşeklerdi, basitçe şöyle cevap verdi: “Ne söyleyeceğimi bilmiyorum onlara sor.”

Kısa süre önce emekli olan Shin Bet başkanı Nadav Argaman'ın, mevcut koalisyonu oluşturan siyasi partilere yönelik tehditlere ve meşrulaştırma çabalarına karşı kamuoyunda yaptığı uyarıların onaylandığını ifade ederek, ülkenin geçmişten ders almadığına inandığı konusunda uyardı.

Yetkili, kitabının ve kamuoyu görüşmelerinin savunma ve hukuk kurumlarını kışkırtmayı sınırlamak ve caydırmak için daha güçlü yollar bulmaya da teşvik edeceğini umduğunu söyledi.,,

 



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER