Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

İsrail, Filistinlilerin Zeytin Ağaçlarını Kesmeye Devam Ediyor

Batı Şeria’daki İsrail Sivil Yönetimi, bu ay Kuzey Batı Şeria’daki Filistin köyü Dir Balut yakınlarındaki yaklaşık 3.000 zeytin ağacını söktü.

İsrail, Filistinlilerin Zeytin Ağaçlarını Kesmeye Devam Ediyor

Batı Şeria’daki İsrail Sivil Yönetimi, bu ay Kuzey Batı Şeria’daki Filistin köyü Dir Balut yakınlarındaki yaklaşık 3.000 zeytin ağacını söktü. Filistinli sakinler onları topraktan tahliye etme emrine itiraz etmişti. Sökülme kararı, hükümetin ağaçların devlete ait araziye dikildiği şeklindeki tutumuna dayanılarak Ağustos ayında verilmişti.

Hükümeti temyizde temsil eden avukat, ağaçların sökülmesinden altı gün sonra davaya yanıt verdi, ancak Sivil İdare’deki bir kaynak Haaretz’e, Sivil İdare müfettişlerinin itirazı ancak ağaçlar söküldükten sonra öğrendiklerini söyledi. Sivil İdare, bu maddeye cevaben, devlet topraklarına tecavüz eden kişilere karşı eylemin yasaya uygun olarak yapıldığını söyledi.

Köy sakinleri, temyiz başvurusunda bulunulmasına rağmen çok sayıda ağacın sökülmesinin kabul edilemez olduğunu ve tahliye emrinin ardından ağaçların sökülme hızının da olağandışı olduğunu söylediler. Bu tür vakaların büyük çoğunluğunda İsrailli yetkililerin herhangi bir temyiz hakkında nihai bir karar verilinceye kadar hiçbir işlem yapmadığını söylediler.

Köy halkı söz konusu arazinin sahibi olduklarını savunuyor. Tahliye alıntılarının yayımlanmasından bir ay sonra, Kudüs Hukuki Yardım ve İnsan Hakları Merkezi’nden Wa’il Qut tarafından bir itiraz başvurusu yapıldı. Ekim ayının sonlarında, Ofer Askeri Üssü’ndeki bir temyiz kurulu, Qut’tan, Sivil Yönetimi temsil eden avukat Yakov Ivatsin’e itiraz bildiriminin bir kopyasını göndermesini istedi.

Belge gönderildi ancak yanıt alınmadı. Bu ay, büyük bir işçi grubu geldi ve ağaçları sökmeye başladı. Köylüler, temyiz başvuruları beklenirken tahliye kararının askıya alındığını düşündüklerini söylediler. Altı gün sonra yanıt, söz konusu arazinin devlet arazisi olduğunu savunmaya devam eden Ivatsin’den geldi. Arazinin mülkiyeti konusu temyiz heyeti tarafından ele alınacak, ancak karar verilinceye kadar zaman alması bekleniyor.

Dir Balut’ta yaşayan üç çocuk annesi Khatam Dar Musa “Bütün paramı ve kendimi bu topraklara yatırdım.” dedi. “Kalbim ağrıyor, çünkü çocuklarım için bir gelecek inşa ettiğimi sanıyordum ve önümdeki her şeyi mahvettiler. Hiçbir şeyim kalmadı!”dedi. Olanlardan zihinsel olarak yorgunum. Orada çaresizce durduğum için her şeyin askeri bir güç tarafından yok edildiğini görmek beni çok üzdü.”

Dar Musa’nın komşuları iki hafta önce ağaçların söküldüğünü ona haber verdiler. 15 yıl önce diktiği 750 zeytin ağacını kaybetmişti.

“Ağaçlar bana çok güzel bir gelir sağlıyordu ve oğlumu bu parayla üniversiteye göndermeyi planlamıştım. Şimdi ona nasıl yardım edeceğim? Çocuklarıma verecek hiçbir şeyim yok!” dedi.

Yaşları 5 ile 15 arasında değişen ağaçların sökülmesinden yedi aile daha etkilendi. “İnsanlar ağaçları şimdi yeniden dikse bile o ağaçların meyve vermeye başlaması en az 10 yıl alacak.” diyen köydeki sosyal aktivist Daoud Abdullah, “Bu, aileler için korkunç bir gelir kaybı.” diye konuşuyor.

Haaretz, iki yıl önce, 1967’den beri Batı Şeria’nın İsrail kontrolündeki bölgelerindeki sivillere tahsis edilen devlet arazisinin yalnızca yüzde 0,27’sinin Filistinlilere tahsis edildiğini bildirdi . Sonuç olarak, orada Filistinliler tarafından yapılan hemen hemen her inşaat veya arazi ekimi yasa dışı kabul ediliyor.

Batı Şeria’nın tam İsrail kontrolü altındaki bölümü olan C Bölgesi’nde (Filistin Yönetimi’nin kontrolü altındaki alanların aksine), 1,2 milyon dönüm (300.000 dönüm) devlet arazisi var. Çoğu, 1979’dan sonra, Yüksek Adalet Divanı’nın yerleşim inşası için bölgelerdeki arazileri ele geçirmek için askeri emirlerin kullanılmasına son vermesinden sonra ilan edildi.

Kaynak: Yeni Pencere



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER