Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

İsrail-Suudi Arabistan ve İran-Hizbullah eksenli yeni bir savaş çıkar mı?

Merve Şebnem Oruç - 12.11.2017

İsrail-Suudi Arabistan ve İran-Hizbullah eksenli yeni bir savaş çıkar mı?

Kasım Cuma günü Hamaney´in başdanışmanı Ali Ekber Velayeti, Lübnan´daydı ve Lübnan Başbakanı Saad Hariri de görüştüğü isimler arasındaydı. Hariri ertesi gün Riyad´da istifası etti; babası Refik Hariri gibi suikasta uğramaktan korktuğunu söyleyerek Hizbullah´ı ve İran´ı suçladı. Lübnan Cumhurbaşkanı Michel Aoun ülkeye dönmeden Hariri´nin istifasını kabul etmeyeceğini söylerken Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, istifanın ?Suudiler tarafından dayatıldığını? iddia etti. Suudi yetkilileri Lübnan´dan gelen açıklamaları ?savaş ilanı? olarak nitelerken, misillemeleriyle bilinen Hizbullah çevreleri şimdilik sadece ?Başbakanımızı geri istiyoruz? demekle yetindi.

Aynı günün akşamı Suudi Arabistan ?yolsuzluk operasyonu?yla gündeme otururken, Suudi yetkililerce Yemen´den Riyad´a İran yapımı balistik füze atıldığı iddia edildi. Yemenli Husilerden bir sözcü El Cezire´ye ?800 km´den fazla menzile sahip İran menşeli Scud tipi Burkan 2-H füzesini ateşlediklerini? söyleyerek saldırıyı üstlendi. Bu gelişmeler ?acaba Suudi Arabistan-İsrail ve İran-Hizbullah eksenli yeni bir sıcak çatışma kapıda mı?? sorusunu beraberinde getirdi. Peki kim bölgede yeni bir savaş istiyor? Ve kim yeni bir savaşı kaldırabilir?

Suudi Arabistan İran´a karşı agresifliğini gitgide artırıyor olsa da, ülkenin İran´la savaş ilan etmesi pek mümkün değil. Doğruya doğru, Suudi Arabistan bölgede en çok silah satımı yapan ülke ancak Yemen´de İran destekli Husilere karşı başlattıkları savaş dahi bir fiyaskoya dönüşmüş durumda. Suudilerin aynı anda iki cephede savaşacak askeri kapasiteleri olmadığını bildiğimizden geçtiğimiz yıllarda ?Suriye´ye müdahale etme?, ?300 bin asker gönderme? ve bunun için ?İslam Ordusu kurma? vb. iddialarını gerçekçi bulmamış; bunda haklı çıkmıştık. Suudilerin bugün de İran´la doğrudan ya da Lübnan´da Hizbullah üzerinden dolaylı olarak savaşa girmesi...

Devamını okumak için>>



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER