Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

İspanya, dokuz Katalan ayrılıkçı lideri resmen affetti

İspanya’da yarı özerk Katalonya cumhuriyetindeki bağımsızlık girişimine (2017) önderlik eden dokuz Katalan lider İspanyol hükümeti tarafından affedildi.

İspanya, dokuz Katalan ayrılıkçı lideri resmen affetti

İspanya’da yarı özerkliğe sahip Katalonya’da yaklaşık dört yıl önce gelen bağımsızlık hamlesi, İspanya’yı son 40 yılın en büyük siyasi krizine sürüklemişti.

Yapılan referandumda bağımsızlık yanlıları sandıktan üstün çıkmış fakat İspanya merkezi hükümeti referandumu geçersiz saymıştı.

Başarısız ayrılık girişiminin ardından bağımsızlık hareketine liderlik eden birçok isim gözaltına alınıp yargılanmış ve hüküm giymişti. Mahkûmlar, yaklaşık üç buçuk yıl önce hapse girmişti.

Salı günü (22 Haziran) İspanya’daki merkezi hükümet, bağımsızlık girişimine önderlik eden 9 Katalan ayrılıkçı liderin resmen affedildiğini açıkladı.

İspanya hükümetinin bu ay Madrid'de hapisteki Katalan ayrılıkçı liderleri affetme planına karşı bir protesto.

Affedilenler arasında Katalonya’nın eski başbakan yardımcısı Oriol Junqueras; eski Katalan hükümetinin dışişlerinden sorumlu bakanı Raül Romeva; bağımsızlık yanlısı bir gruba başkanlık eden Jordi Sanchez ve Barselona merkezli bir kültür kuruluşu olan Omninum Cultural’ın başkanı Jordi Cuixart gibi isimler yer alıyor.

Eski Katalan Devlet Başkanı Carles Puigdemont da dahil olmak üzere yargılanmamak için ülkeden kaçan ayrılıkçı liderler affedilmediler ve İspanya onları hâlâ kaçak olarak görüyor. Üç yıldan fazla bir süredir kendisini iade etmeyi reddeden Belçika’da yaşayan Puigdemont, 2019’da İspanya’nın Avrupa Parlamentosu’ndaki koltuklarından birine seçildi.

İspanya’da kabine tarafından onaylanıp bir basın toplantısı ile açıklanan af kararları İspanya’da tartışmaya yol açarken, binlerce kişi bu kararları protesto etti. Ancak hükümete göre af kararları, Katalonya üzerindeki gerilimi yatıştırmaya yardımcı olacak.

Başbakan Pedro Sánchez, Salı günü televizyonda yayımlanan konuşmasında, “Bu eylemle yeni bir diyalog ve uzlaşma çağı açmak, bölünme ve çatışmayı kesin olarak sona erdirmek istiyoruz” dedi.

Başbakan Pedro Sánchez Pazartesi günü İspanya'nın Barselona kentinde.  "Katalonya için en iyisi, İspanya için en iyisi" dedi.

Başbakan Sanchez, Pazartesi günü yaptığı bir başka konuşmada ise “Katalonya için en iyisi, İspanya için en iyisi” ifadelerini kullanmıştı



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER