Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

İşkence iddiaları hakkında konuştu.. Ankara Barosu’ndan raporu yayınlamasını istedi

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, cezaevlerindeki hak ihlallerine ilişkin basın toplantısı düzenledi.

İşkence iddiaları hakkında konuştu.. Ankara Barosu’ndan raporu yayınlamasını istedi

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, cezaevlerindeki hak ihlallerine ilişkin basın toplantısı düzenledi. “Ankara Emniyet Müdürlüğü’nde gözaltındaki kişilerin işkence altında olduğuna dair bilgiler alıyoruz.” diyen Gergerlioğlu, şunları söyledi:

“Ankara Barosu İnsan Hakları Merkezi bir açıklama yapmak için bir rapor çalışması yaptı ancak bu rapor çalışması nedense yayınlanmadı, Ankara Barosu bir açıklama yaparak ‘Bir rapor çalışması yaptık da bunu suç duyurusuna götüreceğiz. Gerekenler yapılacak.’ Gibi kem kümlü bir açıklama yaptı.

İşkence insanlık suçudur, en ağır suçtur, işkencede zaman aşımı yoktur. En ağır suçu tespit etmişsen böylesine kem kümlü açıklama yapılır mı? Ankara Barosu’ndaki hukukçu arkadaşlara sesleniyorum; ya bu açıklamayı yapmasaydınız ya da doğru dürüst bir açıklama yaparak Ankara Emniyeti’nde neler olup bittiğini net bir şekilde açıklasaydınız.

Böylesine ‘Yapacağız, edeceğiz’ diye mırıl mırıl bir açıklama olabilir mi Allah aşkına? Ankara Barosu İnsan Hakları Merkezi’nin yapmış olduğu gözaltındaki insanlar ile görüşmeler sonrası raporunu bekliyoruz. Bu raporun açıklanmasını bekliyoruz çünkü bu tür raporlar kayıtlara girmelidir. ‘Ben rapor çalışması yaptım, suç duyurusu yaparız, bakarız, ederiz.’

Bunlar tarihe geçecek belgelerdir. O suç duyurularının takipsizlik ile sonuçlanacağını bilmiyor mu Ankara Barosu Başkanı ve Yönetim Kurulu’ndaki arkadaşlarımız? Çokta iyi biliyorlar, hangi işkence, kötü muamele başvurusu bu ülkede takipsizlikle sonuçlanmadı? Binlerce faili meçhul var, binlerce cezasızlık vakası var. El insaf! Raporu açıklama. ‘Efendim biz suç duyurusu yapacağız, duruma bakacağız, gereğini yaparız. Merak etmeyin.’ Olacak iş mi bunlar?

Biz binlerce hak ihlali ile uğraşıyoruz. İHD İstanbul Şubesi’nin 3 aylık cezaevleri hak ihlali 20 cezaevini araştırmışlar, binlerce ihlal var. Bütün bunların ortasında bir baro başkanlığı bir açıklama yapıyor, mırıl mırıl bir açıklama. İHD Raporu’nun çok ayrıntısına giremeyeceğim, 20 cezaevinde yaşanan binlerce ihlal var, 3 ayda 3 bin 118 ihlal var.

İşkence uygulamaları var, darplar var, askeri nizamda sayım dayatması var, Korona tedbirleri alınmıyor, birçok çıplak arama vakası var, çıplak aramayı kabul etmeyen ağız içi aramasını kabul etmeyen insanlar giysileri parçalanarak darp ediliyorlar. Bu dosyalar kapatılıyor, takipsizlik veriliyor! İşte bakın hemen örneği geldi Ankara Barosu’na bunu hatırlatıyorum. Çıplak arama yapılmak istenmiş, elbiseleri parçalanmış, darp edilmiş cezaevinde adam tüm belge, bilgilerle savcılığa gitmiş, savcılık takipsizlik vermiş.

Ankara Barosu bu işler böyle oluyor maalesef. Raporu açıklayacaksın raporu! Suç duyurularının akıbeti apaçık ortada! Bunu ben size hatırlatmayayım, siz hukukçusunuz ben hekimim! İHD Raporu’nda tecrit artıyor diyor, ağır bir tecrit daha da artıyor. Denetimli serbestlikler, koşullu salıverilmeler verilmiyor, tahliyeler yapılmıyor. Mahpuslara düşmanca davranışlar, istihbarat elemanlarının, polisin yasaya aykırı mahpuslarla görüşmeleri hücrelere baskınlar, aile avukat görüşlerinde yaşanan sorunlar, görüşe 2 ziyaretçi alınma kısıtlaması, görüşe girecek kişinin görüşme yeteneğine sahip olması şartı ve kişilerin herhangi bir soruşturmadan dolayı görüş hakkının engellenmesi, düşmanca davranışlar, hücrelere baskınlar, aramalar had safhada.

Silivri’den yine birçok başvuru gelmiş ve idare mahpuslar ile görüşmemiş! 2 No’lu Silivri Cezaevi’nden 5 No’lu Cezaevi’ne sevk edilen 22 kişinin hiçbir eşyasının alınmasına izin verilmemiş, mağdurlara dilekçe hakkı ve yönetimle görüşme hakkı tanınmamış. Tekirdağ’da yine aynı şekilde intihar eden Vedat Çem Erkmen isimli mahpus vardı, sonra mahpuslar açlık grevine başladılar ve itiraz edenler süngerli odaya alınıyor, gardiyanlar tarafından hakaret, küfür, çıplak arama, darp, zorla kıyafetlerinin çıkarılması vb. birçok şey yapılıyor! Tekirdağ 1 No’lu Cezaevi’nde yine bir kişi ölüme terk edildiğini söylüyor, ihlallere ilişkin birçok başvuru yapmış İHD, büyükelçiliklere başvurmuş, Sağlık Bakanlığı, Tabip Odası, Belediye ve birçok yere yapmış. Bu konuda biz de bundan sonra birçok baroya başvuru yapacağız. Barolara başvurularımızı da yapacağımızı buradan ifade etmiş olalım değerli arkadaşlar.

İhlaller çok fazla yetiştiremiyoruz, elimizden geldiği kadarıyla bunları hızlıca işlemeye çalışacağız. ‘Hasan Uyanık kardeşim 8 yıldır 4 ayrı cezaevine sürgün edildi ve Kayseri Bünyan Cezaevi’nden Erzurum’a sevk edilmiş. Bu sırada apar topar eşyalarını almadan sevk edilmiş. Erzurum’da hakaretler ile karşılanmış, çıplak arama yapılmış, küfür, hakaretler tekli hücreye konmuş, sonrasında hücrede tek kişi olmalarına rağmen sürekli ayakta sayım dayatması.’ Düşünün infaz koruma memuru geliyor hücrede tek kişi var, buna rağmen ‘Ayağa kalk’ muamelesi yapılıyor, ya görüyorsun o sayım o kişinin orada olup olmadığına, ölüp ölmediğine dair bir sayımdır, askeri düzene gerek yok orada. Var mı yok mu sayımdır bu ama zulmetmek ve hak çiğnemek için bu tür ayakta sayım dayatmaları yapılır. Bu ihlali de buradan duyurmuş olalım.

Bu Meclis’in bir İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu var fakat işini yapmıyor, tek bir ihlal kararı çıkartmıyor, dostlar alışverişte görsün muamelesinde bulunuyor, cezaevlerine gidiyor, raporlar çıkarıyor, hiçbir anlamı olmuyor, o raporlardaki vurgular hakkında, cezaevleri ihlalleri hakkında hiçbir cezaevi değişiklik yapmıyor, Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu görevini yapmadığı için biz mecburen burada insan hakları ihlallerini önlemek için basın toplantıları yapmak durumunda kalıyoruz. Bu yaptığımız çalışmadan sonuçta alabiliyoruz, uğraş veriyoruz, biz gayret ediyoruz, sonuç almaya çalışıyoruz. Bir kısmında alıyoruz, bir kısmında almak için uğraşa devam ediyoruz, burada birilerinin de utanması gerekiyor. Yapması gerekirken yapmayan görevlilerin utanması gerekiyor hem bu dünyada hem öte dünyada vereceği hesaplar için tedirgin olması gerekiyor.”



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER