Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

IŞİD lideri Bağdadi hala hayatta olsa da bu zavallı stratejist artık büyük bir tehdit arz etmeyebilir

Ortadoğu, Suriye ve Irak konularında The Independent´ın ödüllü Köşe Yazarı Patrick Cockburn´un konu ile ilgili analizi?

IŞİD lideri Bağdadi hala hayatta olsa da bu zavallı stratejist artık büyük bir tehdit arz etmeyebilir

En son 2014´te, Musul´daki Ulu Cami´de görüntülenen Bağdadi´ye ait olduğu belirtilen yeni bir video yayımlandı / Fotoğraf: The Independent

IŞİD lideri Ebu Bekir Bağdadi´nin yeniden gün yüzüne çıkması, Usame bin Ladin´in 11 Eylül sonrası zuhur etmesiyle aynı şok etkisini yarattı. Bu durumda, elindeki son toprağı martta kaybeden IŞİD´in bertaraf edildiği ve artık ciddi bir tehdit olamayacağı iddialarının da büyük etkisi var.

Sri Lanka´da yaklaşık 250 kişinin öldürüldüğü katliam, IŞİD´in doğrudan sivilleri hedef alan intihar saldırılarıyla uluslararası gündemdeki etkisini koruduğunu çoktan gösterdi. Bağdadi, ?Sri Lanka´daki kardeşlerimize gelince; Haçlıların beşiğini deviren ve Bağoz´daki kardeşlerimizin intikamını alan intihar saldırısını duyduğumda çok mutlu oldum? dedi.

Eylemi üstlenen IŞİD hücresinin lideri, Kolombo´nun içinde ve çevresinde gerçekleşen bombalı saldırılarının hemen öncesinde Bağdadi´ye bağlılık yemini etmişti.

Peki, IŞİD liderinin 5 yıl aradan sonra görüldüğü ilk video, işleri gerçekte ne kadar değiştirebilir? Bağdadi´nin öldüğü ya da ağır yaralı olduğu yönünde çok sayıda haber yapılmışken 5 yıl sonra kendini yeniden göstermesi, şüphesiz sembolik bir anlam ifade ediyor. Bu hamle, IŞİD´in birçok kez yenilgiye uğramış, hatta askeri gücü büyük ölçüde tükenmiş olsa da işleyen bir örgüt olarak varlığını sürdürdüğü algısını yaratıyor.

Bağdadi en son, IŞİD´in 2014´te ele geçirdiği Musul´daki Ulu Cami´de görüntülendi. Bu savaşta sınırlı sayıdaki IŞİD kuvvetlerinin, iyi donanıma sahip ve kalabalık Irak ordusunu yenilgiye uğratması dünyayı şaşkınlık içinde bıraktı. IŞİD, bu zaferi - ve devamında gelen pek çok galibiyeti - ilahi bir lütuf olarak sundu.

Analizin devamı...



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz