Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

İŞGALCİ İSRAİL´E BOYKOT TOKADI

İsrail´in 2014 Temmuz´unda Gazze´ye düzenlediği ve 2 binden fazla kişinin ölümüne sebep olduğu saldırılar bardağı taşıran son damla oldu. Filistinlilerin boykot çağrısınıduyan firmalar Tel Aviv´le anlaşmalarına son vererek, İsrail´e yapılan dış yatırımlar

İŞGALCİ İSRAİL´E BOYKOT TOKADI

İŞGALCİ İSRAİL´E BOYKOT TOKADI

 

Filistinlilere yönelik yıllardır süren saldırılar, işgal politikası ve saldırgan tutumu İsrail´e pahalıya patladı. Tel Aviv yönetiminin 2014´ün temmuz ayında Gazze Şeridi´ne düzenlediği 51 günlük saldırılarla beraber başlayan uluslararası boykot çağrıları sonuç verdi. Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı´nın (UNCTAD) 2014 yılı Dünya Yatırım Raporu´na göre, uyguladığı saldırı ve ambargolar nedeniyle imajı zedelenen İsrail, kendisine yapılan yabancı kaynaklı yatırımları neredeyse yüzde 50 oranında kaybetti. UNCTAD´a göre, İsrail´in 2013 yılında 11.8 milyar dolar olan doğrudan dış yatırımlarının 2014 yılı sonunda 6.4 milyar dolara düştüğü gözlemlendi.

YATIRIMI DA GERİLEDİ

Uluslararası alanda da 2014 yılında büyük şirketlerle anlaşma imzalayamayan İsrail´in dış yatırımları ise 2013 yılında 4.67 milyar dolarken 2014 yılında 3.97 milyar dolara geriledi. Raporda bu düşüşün yüzde 15´lik bir oran olduğu kaydediliyor. UNCTAD raporunu kaleme alan akademisyenlerden Ronny Manos, rapor hakkında İsrailli haber sitesi Yedioth Ahronot´a değerlendirmede bulundu. Manos, ?İsrail´e yapılan dış yatırımların bu denli düşmesinin Gazze Şeridi´ne yaptığı son opeeasyona ve uluslararası boykota bağlı olduğuna inanıyoruz? ifadesinde bulundu.

Filistinli çocuklardan liman eylemi

Gazzeli çocuklar, liman inşasına izin verilmesi ve ablukanın kaldırılması için uluslararası toplumdan İsrail´e baskı çağrısında bulundu. Hamas´ın organize ettiği eyleme katılan 10-15 yaşlarındaki çocuklar, ?Liman hakkımızdır?, ?Ey dünya yaşadığımız sıkıntıları görmüyor musun?? yazılı dövizler ile Filistin bayrakları taşıdı. Çocuklar ?3. Özgürlük Filosu?nun, ablukanın sona ermesi için bir başlangıç olmasını temenni ettiklerini dile getirdi.

ÇEKİLEN ÇEKİLENE

Gazze´de 2 bini aşkın kişinin İsrail ordusunun saldırılarıyla hayatını kaybetmesiyle global bir çığlığa dönüşen ve ?Boykot, Tecrit ve Yaptırım Hareketi?nin (BDS) önayak olduğu uluslararası boykot, İsrail ekonomisini altüst etti.

- Fransız dev teknoloji şirketi Veolia, Filistinlilerin yardım çağrısına kulak vererek İsrail´de olan hisselerini sattı.

- Norveçli emeklilik fonu KLP, ?işgal altındaki Batı Şeria´daki doğal kaynakları sömürdükleri? gerekçesiyle İsrailli Heidelberg Cement ve Cemex´i yatırım portfolyalarından çıkardı.

- Kuveyt Ticaret Bakanlığı, İsrail ürünlerini ve Gazze topraklarında işleyen İsrail yönetiminin ortağı olan 50 Avrupalı şirketi boykot ettiğini ilan etti.

- 20 Güney Afrikalı şirket Batı Şeria ve Gazze´deki kontrol noktalarında İsrailli askerler tarafından ürünleri kullanılan İngiliz güvenlik şirketi G4S ile olan anlaşmalarını feshetti. Anlaşmaların 500 milyon dolardan fazla değeri olduğu belirtiliyor.

- Bin 200´ü aşkın İspanyol profesör ve araştırmacı İsrail´e akademik boykot başlattıklarını duyurdu.

- İsrail´in Filistinlilere uyguladığı tutumu protesto önde gelen bine yakın İngiliz film yapımcısı, yazar, müzik grubu ve sanatçı İsrail´deki kültür etkinliklerine katılmayacaklarını duyurdu.

Zoraki özür

Fransız telekom devi Orange, İsrail´in işgalci tutumunu protesto amacıyla ortak çalışma yürüttüğü İsrailli şirket Partner Communications´la ilişkilerini bitirdiğini duyurmuştu. Ancak, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu´nun sert tepkisi sonrası yoğun baskı altında kalan şirketin CEO´su Stephane Richard, ?Şirket olarak hiçbir zaman İsrail´e karşı boykotu desteklemedi ve desteklemeyecek. Özür dileriz.? açıklamasında bulunmak zorunda kalmıştı.

Eleştiriye sıfır tahammül

Ekonomisine boykotlardan büyük darbe alan Tel Aviv yönetimi, uyguladığı insan hakları ihlallerini belgeleyen ve boykot çağrısı yapan organizasyonlara savaş açtı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu´nun koalisyon kurmak için kapısına gittiği Yahudi Evi Partisi, Filistinlileri savunan insan hakları örgütlerinin dış kaynaklardan aldığı yardım fonlarına el koyacak bir yasa tasarısı planlıyor. Tasarıyı hazırlayan Yahudi Evi Partisi´nden Yinon Magal, ?Dış hükümetler İsrail hükümetinin yasalarına karşı çıkan, İsrail´e ve ordusuna iftira atan organizasyonlara gelip milyonlarca dolar bağışlıyor. Bu son bulmalı? dedi. Ayrıca Magal tasarının amacının, ?İsrail´e yapılan yabancı eleştirileri bastırmak? olduğunu söyledi.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER