Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

İş dünyasında, ‘suçlu ayağa kalk’ desek oturan bulamayız

İktisatçı yazar Yaşar Süngü, 28 Şubat sürecinde meslek liselerinin önün tıkanmasına itiraz etmeyen büyük sermayeye karşın, Anadolu’da ara eleman oluşturmaya yönelik çalışmalara dikkat çekiyor.

İş dünyasında, ‘suçlu ayağa kalk’ desek oturan bulamayız

Bundan 25 yıl önce 28 Şubat 1997 yılında yapılan postmodern darbe ile nitelikli bir suç işlendi ve meslek liseleri itibarsızlaştırıldı.

Bu tarih, aynı zamanda bütün gençlerin üniversite okumak zorunda bırakıldığı tarihin başlangıcı.

İş imkanları varken insanları işsizliğe mahkûm etmek büyük ve ağır bir suçtur.

Bir ülke ekonomisine vurulan en ağır darbeydi bu.

O zamanlar fark edilmedi ne kadar ağır sonuçlarının olacağı.

Ama bugün iş dünyası ve gençlik bu kararların altında eziliyor.

İşveren nitelikli eleman yok diye, gençler iş diye ağlıyor.

Sanayici yurtdışından yüksek ücretlerle ara eleman getirerek işini yürütmeye çalışırken, gençler de dijital çağın doğurduğu yeni meslek türlerine yöneliyor.

**

Bir ülkenin geleceğine bundan daha ağır bir darbe olamazdı.

Bu ülkenin gençleri 4 yıl lise 4 yıl da üniversite eğitiminden sonra mesleksiz, niteliksiz olarak kendisini iş hayatının tam ortasında buluyor.

25 yıl önce hükümeti yıkan darbeciler meslek liseleri hakkında karar alırken, iş dünyasından “Ya napıyorsunuz, ülkenin geleceğini dinamitliyorsunuz” diyen cesur, vicdanlı ve akıllı bir ses duymadık ya da çok cılız kaldı.

Bugün “suçlu ayağa kalk” dense, iş dünyasında oturan kimse parmakla sayılacak kadar azdır.

Ülkede hâkim kılınan korku ile küçük ve orta boylu şirket sahiplerinin çoğunluğu sessiz kalmayı tercih ederken, büyük ölçekli dev holdinglerin neredeyse tamamı meslek liselerininölüm kararını alkışlamış hatta ekonomik destek vereceklerini ilan etmişlerdi.

**

1997 yılından sonra artarak devam eden nitelikli iş gücü konusunda kimlerin ne yaptığına bakarsak yine hayal kırıklığına uğruyoruz.

Maalesef bu konuda gerek özel gerek kamuda atılan adımlar hem yetersiz hem çok az hem de çok yavaş oldu.

Sanayinin yoğun olduğu İstanbul, Bursa, Kocaeli, İzmir, Kayseri, Gaziantep, Kahramanmaraş gibi şehirlerde nitelikli iş gücünü artırma yolunda atılan adımlar biraz daha ciddi.

Konya da bu illerden biri.

**

20 binin üzerinde üyesi 70 meslek komitesi ile Türkiye’nin en büyük 6’ncı odası Konya Ticaret Odası, sektörlerin en büyük sorunu kalifiye eleman için kolları sıvamış.

Hayata geçirdiği Teknoloji ve Eğitim Merkezi ile meslek lisesi, üniversite mezunlarının dışında mesleği olmayanlara da iş garantili eğitim vermeye başlamış.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Avrupa Birliği-IPA II Projeleri Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında açılan Konya Ticaret Odası Teknoloji ve Eğitim Merkezi (KTOTEK) Türkiye’de bir ilke imza atmış.

Eğitim merkezinde neler yapılıyor?

Merkezde yetiştirilen insanlarla sektörlerin öncü firmalarının nitelikli iş gücü ihtiyacı bölgenin gençlerinden sağlanmış oluyor.

**

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından yayınlanan kayıtlı istihdam istatistiklerine göre, Ağustos 2021’de Konya’da bir yılda sigortalı ücretli çalışan sayısı yüzde 9,6 oranında artarak 352 bine, esnaf sayısı da yüzde 7,3 artarak 74 bine ulaşmış.

Oda temsilcilerine göre istihdam sayısının artmasında verilen eğitimin ciddi payı var.

Milli Eğitim Bakanlığı ile 31.10.2019 tarihinde imzalanan protokol kapsamında; Konya’da mesleki ve teknik eğitim veren okullar ile özel sektör arasındaki işbirliği ve ilişkilerin güçlendirilmesi yoluyla mesleği olmayanlar ile örgün eğitim dışında kalmış kişilerin istihdama kazandırılmasına katkı sağlamak amaçlanmış. Bu protokolle mesleki açık öğretim lisesi öğrencileri de eğitim alabilme imkânı elde etmişler.

**

Geçtiğimiz ay KTO Eğitim Merkezi ve Konya Kızılay Toplum Merkezi’nin işbirliğiyle “Kaynakçılık ve CNC Torna Operatörlüğü Kursunu” tamamlayan öğrencilerin sertifikalarını aldı.

CNC torna operatörlüğü, Solidworks ile temel çizim ve modelleme, ön muhasebe eğitimi, talaşlı imalat işlemleri eğitimi gibi Konya’daki işverenlerin ihtiyaçları doğrultusunda birçok kurs düzenlenmiş.

Bu kurslar herkese açık ve tüm kursiyerler, eğitim sonunda hemen işe başlayabiliyor.

**

Gençlerin son dönemde meslek liselerine olan ilgisinin artması da sevindirici.

İşsizlik gibi kronikleşen ekonomik sorunların çözümü konusunda elini taşın altına sokan herkesi desteklemek lazım.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz