Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

IRKÇILIK

Haber Duruş sitesi olarak ülkemizin gençlerine kulak verip, liseli kardeşlerimizin kaleme aldığı makaleleri "Gençliğin Sesi" olarak yayınlıyoruz. Gençliğin meramını anlattığı bir mecra olarak, haftalık yazı yayınlamaya özen gösteriyoruz.

IRKÇILIK

Eyüpsultan Kız Anadolu İHL,  11-K Sınıfından Ebrar Ağcabal öğrencimizin kaleme aldığı yazısı;

 

Kelime anlamı olarak bakarsak ırkçılık; kendini diğer ırklardan üstün sayma ve siyasal tutumunu buna dayandırma eğilimidir. Başka bir tanım da, insanların toplumsal özelliklerini ırksal özelliklerine  indirgeyen ve bir ırkın öteki ırka üstün olduğunu öne süren öğretidir. Ama aslında ırkçılık dediğimiz şey, tüm bu tanımlara sığamayacak kadar derin ve iğrenç anlamlar taşımaktadır.

Irkçılık denildiğinde birçoğumuzun aklına gelen siyah ve beyaz ayrımıdır. Bunun sebebi ise Amerika´da bir zamanlar çok popüler olan zencileri linç etme akımıydı. Bu öyle şiddetliydi ki zenciler en küçük bahanede linç edilir ve beyaz olan tüm insanlar bunu sanki bir komedi filmindeymiş gibi zevkle seyrederlerdi. Hatta restoran tuvaletlerinde zenciler ve beyazların yerleri ayrıydı. Onlar insan muamelesi görmüyorlardı. Şimdi bile bu iğrençliğin devamı nadiren görülüyor. Ama ırkçılık sadece siyah beyaz ayrımından ibaret değildir.

Geçmişte ve günümüzde yapılan en şiddetli ırkçılık, dine dayalı olan ırkçılıktır. Özellikle günümüzde İtalya, Almanya ve Fransa´da her üç kişiden birisi Müslüman komşu istememekte. Almanya´daki bir ırkçı: ?Pis bir Türk´ü ülkemde istememek ırkçılıksa, evet ben de bir ırkçıyım.? sözlerinde bulunmuştur. Ayrıca sıralanan ırkçı ülkelerin yarısından fazlası başka ülkelere, üstüne saçma sebepler örterek dinsel farklılık sebebi ile savaş açmıştır. Günümüzde de bu zulüm devam etmektedir.

Irkçı eğilimlere sahip insanların çoğu kendisinin ırkçı olduğunun pek farkında olmaz. Başka ülkede olan ayrımcılığa şiddetle karşı çıkan insanlar kendi ülkelerinde bunun tam tersi olan tepkileri gösterirler. Tek tek bireyler tarafından işlenen her suçu tüm o topluluğa mal eder, o topluluğu bunun üzerinden tanır, bunun üzerinden yargılarlar. Ama onlara bunu söylerseniz asla kabul etmezler. Bu tanımı kabul etmeyenler için her zaman bir ?ama? vardır. ?Ama? ile başlayıp devamında sadece saçma ve geçersiz sebepler söyleyecekleri cümleleri vardır. Çünkü ırkçılık, her farklı halkın, topluluk yahut kültürlerin niyetini kötüye okumaya meyillidir. Tıpkı Müslümanların ibadet olarak kestiği kurbanı katliam olarak adlandıran gayrimüslim ülkelerin gerçek katliamları yapması gibi.

Irkçılık bir tarafıyla da net yabancı korkusudur. Çünkü kültürel olarak kendilerini daha üstün görenler, aynı şekilde aşağı görülen kültürü bir zenginlik olarak görmek yerine kendi kültürüne tehdit olarak görür. Aşağı görülen ırkı, gençlerin ve çocukların ahlakını, kültürünü bozacak unsurlar olarak görürler.

Anlatılan sebeplerden ve daha birçok sebepten dolayı insanlık tarihi boyunca binlerce insan öldürülmüş ve işkencelere maruz kalmıştır. Bunun en büyük örneklerinden biri şüphesiz Adolf Hitler´dir. Hitler´in düşünce yapısı her zaman tek bir şey üzerinden yol bulmuştu. Bu ?üstün Alman ırkı? düşüncesiydi. Kısaca ?Ari? diye isimlendirilir. Hatta Hitler için ideal bir Ari görünümü bile vardı. Bir Ari, sarışın, mavi gözlü ve uzun boylu olmalıydı.

Adolf Hitler, bu düşünceyi ve inancı devlet ideolojisi haline getirerek ülkede ?ikinci sınıf? kabul edilen insanların çoğalmasını engellemek için Alman bilim adamlarının desteği ile ikinci sınıf insanları zorla kısırlaştırdı. Özellikle Yahudileri dini bir grup olarak değil diğer ırkların üzerinden geçinen ve onları zayıflatan acınası bir ırk olarak görüyordu. Onlardan öyle nefret ediyordu ki birçok kez Yahudileri toplu olarak yakmıştır.

Şu an birçok insan ırkçılığa karşı tepkiliyken birçoğu, içinde farklı ırklara karşı Adolf Hitler nefretini taşıyarak yaşıyor. Malcolm X´in dediği gibi, ?Irkçılık ideolojik bir düşünce değil, aksine psikolojik bir hastalıktır.? Çünkü ırkçılık tüm dünyayı alt üst edecek bir kinin nefretini taşıyan güçlü bir illet. Tüm kötü söz ve davranışları hak eden katillerin duyguları. Şüphesiz en iyi ırkçılık, ırkçılara karşı yapılan ırkçılıktır.



Anahtar Kelimeler: IRKÇILIK

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz