Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

İranlı yazar: Erdoğan İmparatorluk peşinde

İranlı yazar Türkiye ve Erdoğan´ın, IŞİD´in Suriye ve Irak´taki faaliyetlerine yeterince tepki vermeyip, elde ettikleri toprakları Türkiye´ye katıp Suudi Arabistan´la komşu olma planları yaptığını söyledi. Yazar bu düşüncelerini şöyle dile getirdi;

İranlı yazar: Erdoğan İmparatorluk peşinde

TİMETURK | HABER MERKEZİ

?Suriye ve Irak ile IŞİD´in kontrolünde olan bölgelerin haritasına bir bakın. Türkiye ve Suudi Arabistan arasında bulunan ve ?IŞİD? adı verilen bu yeni ülkenin yaşama şansı nedir? Haritaya baktığınızda Esed ailesinin de dahil olduğu grup yoğunlukla Suriye´nin Akdeniz sahilinde; Şiiler Irak´ın güneyinde ve Kürtler Suriye´nin doğusu ve Irak´ın kuzeydoğusunda bulunuyor. IŞİD´in kontrolünde olan Irak´ın çöl bölgesi Anbar ve Suriye´nin merkezi ise tamamen Türkiye sınırında.

Yeni IŞİD bölgesi kıyı tarafından kapalı. Ağırlıklı olarak çöl bölgesi, su kaynağı ve tarımsal arazisi yok. Evet, Suriye´nin petrol bölgelerini elinde tutuyor, ama ne olmuş? Suriye hiçbir zaman büyük bir petrol üreticisi olmadı.

Turkiye ve Suudi Arabistan´ı birbirine bağlayan yeni IŞİD ülkesinin büyük bir yaşam şansı yok. Peki bu yeni ülke meşru olara nasıl hayatta kalacak?

Cevap basit. Eğer sahada olan bitenlere bakılırsa, cevap görülecektir. Türkiye, Suriye´nin doğu bölgesi Halep´i kontrolü altına aldı. Türk askerleri Suriye´ye girdi ve Halep şehrini her anlamda kontrol ediyor.

Suriye´nin fiilen Osmanlı hakimiyetinde olduğu zamanlar çok eski değil ve Suriye´nin ?bağımsızlığından? sonra, Suriye ve Türkiye arasında sınır tartışmaları ortaya çıkmıştı?.

Yeni Osmanlı yani Erdoğan İmpartorluğu iddiası

İranlı yazar daha da öteye gidip, Türkiye´nin ve Erdoğan´ın İran´la anlaşmak yerine Suriye´deki kanlı savaşı bilerek desteklediğini iddia etti. Ona göre Erdoğan, dünyanın ikinci doğal gaz üretici olan İran´la anlaşmaya yanaşmayıp, Suudi Arabistan´a komşu olacağı bir impartorluk hayalini kurmakta;

?Şimdi, tıpkı Putin gibi, Türkiye lideri Erdoğan eski imparatorluk hayallerinin peşinde koşuyor. Eğer Türkiye´nin IŞİD´i destekleme sebebi gaz transit ücretleri ise, neden dünyanın ikinci büyük doğal gaz rezervine sahip İran´la çalışmayı seçmiyor da Suriye´yi kana bulayan çatışmayı seçiyor?

Ama hayır, Erdoğan daha fazlasının peşinde... Çok daha fazlası... Yeni bir imparatorluk yaratmak. Türkiye, fiilen yayılmak ve IŞİD´in işgal ettiğinden daha fazlasını istiyor. Yeni İslam Devleti, Türkiye´nin içine alınacak ve böylece Türkiye Suudi Arabistan ile doğrudan sınır komşusu olacak.

Burada Türkiye´nin başka menfaatleri var. Bu toprakların çoğunu elde eden Türkiye, Kürtler tarafından ele geçirilmiş bölgeleri de kendine katacak. Aslında Kürdistan, Türkiye içinde bir alt devlet olabilir ve daha bütünlüklü bir bölge oluşturabilir. Böyle Kürtler etraftaki dört ülkeye saldırmaktan vazgeçebilir.

İslam Devleti´nin her ne kadar yaşama şansı yoksa da Türkiye´nin bir parçası olarak hayatta kalabilir. Türkiye´nin Suriye´de ´´Yeni Türk Emperyalizm´´i oyununu yürttüğü açık seçik ortadır. 300 bin ölü, 4 milyon mülteci ve 8 milyon yerinden edilmiş Suriyeli... İşte bunlar Erdoğan´ın genişlemiş Türk İmparatorluğu hayali?.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER