Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

İran medyasında Türkiye aleyhinde kampanya

İran yönetiminin izni ve bilgisi dahilinde süren yayınlarda, bölgesel ve uluslararası kamuoyunda Türk yöneticiler ve Türkiye´nin dış politikasına ilişkin olumsuz bir algı yerleştirilmeye çalışılıyor.

İran medyasında Türkiye aleyhinde kampanya

İran´da devlete ait ya da devletin desteklediği medya kuruluşlarında uzun zamandır yürütülen en kapsamlı algı operasyonu, "Türkiye´nin Ortadoğu´daki gruplara özellikle IŞİD´e yardım ettiği"iddiasının işlenmesi şeklinde görülüyor.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani´ye bağlı IRNA´nın abonelerine servis ettiğihaberlerde, Türkiye aleyhtarı iddia ve suçlamalara geniş yer ayrılırken, bu iddiaların asılsızlığını ispatlayan ya da bunları reddeden resmi açıklamalara yer vermekten kaçınılıyor.

İran´da yayımlanan "aferineshdaily" adlı gazetede yer alan başmakaleyi 26 Temmuz 2015´te abonelerine servis eden IRNA, Türkiye´nin IŞİD´e karşı mücadelesinin ciddi olmadığını ve sorgulanması gerektiğini savundu. Makalede, bazı Batılı yayın organlarında yer alan suçlamalar tekrarlanarak, Türk hükümetinin ´terör örgütü´ne gizlice askeri yardım sağladığı öne sürüldü.

IRNA´nın 27 Temmuz 2015 tarihli analiz haberinde de Türkiye´nin Suriye rejimine karşı IŞİD´e alan açtığı suçlaması yöneltildi.

Aynı ajansın Türkiye´nin düzenlediği sınır ötesi terör operasyonlarını konu alan 28 Temmuz 2015 tarihli bir diğer analiz haberinde, Türkiye´nin IŞİD militanlarını desteklediği ancak son zamanlarda bu destekten vazgeçtiği için örgütün kontrolden çıkarak Türk topraklarında saldırılar düzenlediği iddia edildi.

DİNİ LİDERİN HİMAYESİNDE KARALAMA KAMPANYASI

Türkiye´ye yönelik karalama kampanyasının yönetimin izni ve kontrolünde geliştiğinin göstergelerinden biri de dini lider Ayetullah Ali Hamaney´e yakınlığıyla bilinen Keyhan gazetesinin yayınları. Ülkenin en köklü basın kuruluşlarından olan gazete, 25 Haziran 2015´te "Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar: IŞİD´in merkez komutanlığı" manşetini atarak, uzun süredir özellikle Batı medyasında incelikle işlenen "Türkiye´nin IŞİD´e destek verdiği" suçlamasını seslendirdi. Keyhan´ın haberinde Suriye krizinin başından beri Türkiye, Suudi Arabistan, Katar ve Lübnan´daki 14 Mart Hareketi´nin Suriye´deki terör örgütlerine destek verdiği iddiası yer aldı.

Yine Keyhan gazetesinde yayımlanan 25 Temmuz 2015 tarihli bir makalede, Türkiye´nin Suriye rejimini devirmek için IŞİD´le ittifak kurduğu ve hatta örgütle Türkiye´de herhangi bir terör eylemi düzenlememesi konusunda gizli bir anlaşma yaptığı iddiasında bulunuldu. Hamaney´e bağlı gazete, IŞİD´in 20 Temmuz 2015´teki Suruç saldırısı sonrası bu ittifakın bozulduğunu öne sürerek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın da IŞİD´e karşı savaşan Kobani´deki Kürtlere yardımları engellediği yalanını savundu.

Rejimin sacayaklarından İran Devrim Muhafızları´nın kontrolündeki Fars Haber Ajansı (FHA) da 25 Temmuz tarihli bir haberle Türkiye´yi IŞİD´le aynı karede gösterme çabasıyla 25 Temmuz´da Kobani´ye saldıran IŞİD teröristlerinin bölgeye Türkiye topraklarından geçtiği suçlamalarına sarıldı.

Ajansın analisti Sadullah Zarei, Suruç´taki saldırıdan beş gün sonra kaleme aldığı makalesinde, Türkiye´nin Suriye rejimini devirmek için  IŞİD´le ittifak yaptığını ve Türk Hükümeti´nin IŞİD ile Türkiye´de herhangi bir ´terör eylemi´ yapmaması konusunda gizlice anlaştığını ileri sürdü.

FHA, bu arada Türkiye´ye habercilik adı altında gerçekleştirdiği saldırısını daha ileri taşıyarak, 27 Temmuz 2015´teki kurgu haberinde IŞİD´in Türkiye ile kapsamlı ekonomik ilişkilere sahip olduğunu, örgütün Türk hükümetince silahlandırıldığını öne sürdü.

Türkiye´ye yönelik karalamalarını sistematik biçimde devam ettiren FHA, 1 Ağustos 2015´te Hamaney´in Başdanışmanı Ali Ekber Velayeti´yle yapılan bir roportaj yayınladı. Velayeti, Türkiye´yi açık bir şekilde bölgedeki terör örgütlerine destek vermekle suçladı. Velayeti aynı iddiaları 30 Temmuz 2015 tarihinde el-Cezire´de yayınlanan röportajda da tekrarladı.

FHA, daha önceki tarihlerde de Türkiye´ye karşı kara propaganda içeren metinler yayınladı. Ajans, 17 Nisan 2014´te "Suudi Arabistan ve Dubai´den Ermeni Soykırım iddialarına destek ve Türkiye Enfal operasyonu için teröristleri eğitiyor", 18 Mayıs 2014´te "Türk, Suudi ve Katarlı subaylar Humustan çekildiler", 19 Mayıs 2014´te"Ankara, ABD´nin tavsiyesi üzerine IŞİD´le ilişkisini kesiyor" başlıklı iftiralar içeren metinleri yayımlayarak algı operasyonuna malzeme sağladı.

Devrim Muhafızları Ordusu´na yakın bir diğer kuruluş Tasnim Haber Ajansı da 1 Ağustos´ta Suriye´nin eski Enformasyon Bakanı Mehdi Dahlullah ile yapılan bir röportajı yine Türkiye´ye yönelik suçlamalar için kullandı.

 



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER