Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Irak’tan Ilısu Barajı mesajı: Büyük etkileri olacak

Irak, Türkiye tarafından inşa edilen ve faaliyete geçen Ilısu Barajı’nın Irak’ın su kaynaklarına zarar vermemesi için girişimde bulunuyor.

Irak’tan Ilısu Barajı mesajı: Büyük etkileri olacak

Irak, Türkiye tarafından inşa edilen ve faaliyete geçen Ilısu Barajı’nın Irak’ın su kaynaklarına zarar vermemesi için girişimde bulunuyor.

Basına açıklamalarda bulunan Irak Sur Kaynakları Bakanı Mehdi Reşid, Ilısu Barajı’nın dolmasıyla ilgili yaşanacak etkiler hakkında Türkiye tarafına taleplerini ilettiklerini söyledi.

Bakan Reşid, barajın faaliyetinin nasıl olacağıyla ilgili Türkiye’yle anlaşma yapmak istediklerini Ankara’ya ilettiklerini, Irak’ın payına zarar gelmemesi ve barajla ilgili haklarının korunmasını talep ettiklerini ifade etti.

Reşid, “Barajın dolmasının, Dicle Nehri üzerinde büyük çapta olumsuz etkileri olacak. Bu yüzden bakanlığın temel amacı iki tarafın da çıkarlarına uyacak bir anlaşma sağlanmasıdır” dedi.

DAHA ÖNCE DE UYARIDA BULUNULMUŞTU

Irak Parlamentosu Tarım ve Su Kaynakları Komisyonu, Türkiye tarafından inşa edilen Ilısu Barajı’yla ilgili Mayıs ayında Bağdat yönetimine uyarıda bulunmuştu.

Hükümete uyarıda bulunan Tarım komisyon, Ilısu Barajı’nın su tutmasıyla oluşacak tehlikenin göz ardı edilmemesini belirterek, Türkiye’nin bu adımını “felaket” olarak nitelemişti.

ILISU BARAJI’NIN ÖZELLİKLERİ

Şırnak ve Mardin il sınırları arasında Dargeçit ilçesinin 15 kilometre doğusunda, Dicle Nehri üzerinde yer alan Ilısu Barajı, 10,6 milyar metreküp depolama hacmi ile Atatürk ve Keban barajlarından sonra Türkiye'nin üçüncü büyük depolama hacmine sahip barajı olacak.

2008 yılında temeli atılan baraj, 2019 Temmuz ayında su tutmaya başladı. 9 milyar metreküp suyla dolan barajdaki su seviyesi 120 metreye kadar yükseldi. Barajda 19 Mayıs tarihi itibariyle elektrik üretimine başlandı.

Barajın su tutmasıyla birlikte tarihi Hasankeyf ilçesi sulara altında kaldı.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER