Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

IRAK'TAN HABERLER; Sadr’a taraftarlarını sokaktan çek çağrısı

Irak’ın orta ve güney illerindeki çok sayıda güvenlik yetkilisi ve komutan, Mukteda Sadr’dan taraftarlarını sokaklardan çekmesini istedi.

IRAK

YDH- El-İticah’ın haberine göre Iraklı güvenlik yetkilileri, yazılı bir açıklama yaparak Sadr grubuna bağlı “Barış Tugayları” adlı güçlerin yolları kestiğini ve okulları ve devlet kurumlarını tehditle kapattırdığını belirtti.

Iraklı komutanların bildirisinde şu ifadeler yer aldı: “Şu an doğrudan Sayın Sadr’a seslenmemiz zorunlu oldu. Çünkü durum genel bir kargaşaya dönüştü. Şunu çok iyi biliyoruz, Sayın Sadr, göstericilere ilgi gösteriyor ve onları savunuyor. 

Siz tüm bildirilerinizde ve açıklamalarınızda güvenlik kurumlarıyla işbirliği istediniz. “Barış Tugayları”nızın üyelerine göstericilerin yanında kalmalarını ve onları korumalarını istediniz. 

Ancak şunu bilginize sunmak isteriz, durum ciddi bir şekilde değişmiştir. Sizinle birlikte olanlar yolları kesiyorlar, devlet dairelerini, okulları ve diğer yerleri tehdit ediyorlar. Onlar barış Tugaylarının liderleridir. Hatta onlar bizim onların isimlerini açıklamamıza bile razıdırlar. Onlar aralarında rol paylaşımı yapmış bulunuyor. Görüntüler ve görseller bunu teyit ediyor.

Hiçbir tarafa bağlı olmayan göstericiler, güvenlik güçlerine karşı koymak, yolları kapatmak ve devlet memurlarının işe gitmesini engellemek gibi işlere cesaret edemez. 

Sayın Sadr, resmi olarak halkı genel isyana çağırdı. Devlet daireleri, okullar ve hizmet kurumlarının kapatılmasından dolayı güney illerindeki halk zarar gördü. Güvenlik güçleri her gün kurban veriyor, siyasi bir tartışmanın kurbanı oluyor.      

Sayın Sadr, merceiyete itaat etmek gerektiğini söylüyorsunuz. Merceiyet bugün iki temel konuyu vurguluyor. Seçim yasası ve seçim kurulu yasası gibi hususlar parlamentoyla ilgili meselelerdir ve siz de parlamentodaki en büyük grupsunuz. Bunu mecliste rahatlıkla halledebilirsiniz. Bu siyasi meselelerden vilayetlere ne?”

Mukteda Sadr’dan taraftarlarını sokaklardan çekmesini isteyen Iraklı komutanlar, karışıklık çıkaran ve komplo kuranların yakalanması ve cezalandırılması için Sadr’dan yardım istediklerini söylediler.

Iraklı komutanlardan başka Irak Ulusal Şeffaflık Komisyonu da Mukteda Sadr’a uyarıda bulundu.

Irak Ulusal Şeffaflık Komisyonu eski başkanı Hasan el-Yasiri, Şeffaflık Komisyonu verilerine göre Sadr Hareketi liderlerinin malvarlıklarının 2003 yılının ardından yüzde 95 oranında artış gösterdiğini belirterek 2016 yılında durumu Sadr Hareketi lideri Mukteda Sadr’a ilettiğini ifade etti.

Mukteda Sadr liderliğindeki Sairun ittifakı, Irak meclisindeki en büyük gruba ve hükümette bakanlıklara sahip.

Adil Abdulmehdi’nin başbakanlığındaki hükümet, Mukteda Sadr liderliğindeki Sairun ittifakı ile Hadi el-Amiri liderliğindeki Fetih ittifakının uzlaşmasıyla kurulmuştu.

YDH



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER