Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Irak'taki aşiret kavgalarında yeni silah: İnsansız hava araçları

Irak’ta son dönemde aşiretler arasındaki kavga ve çatışmalarda İHA’ların kullanılması dikkat çekiyor.

Irak

Irak’ta aşiretler arası şiddet olaylarının suç sayılması, bazı vilayetlerde kavgaları önlemeye yetmiyor, aksine kavgalar git gide şiddetleniyor. Gözlemciler; Basra, Meysan ve Babil gibi vilayetlerdeki aşiret kavgalarında insansız hava araçlarının (İHA) yeni bir silah olarak öne çıktığını belirtiyor. Bu durum da Irak’ın güvenliğinin tabutuna çakılan son çivilerden biri olarak görülüyor.

Son aylarda Basra, Meysan, Zikar, Vasıt, Musenna ve Bağdat vilayetlerinde Arap aşiretleri arasında şiddetli çatışmalar yaşandı. Bölge halkı bu çatışmaların, iki askeri güç arasındaki çatışmadan farksız olduğunu söylüyor. Daha çok kırsal bölgelerde yaşanan çatışmalardan bazılarının 7 saat sürdüğü, bu çatışmalarda orta ve hafif silahların kullanıldığı ifade ediliyor. Ancak çatışmalarda yeni teknikler de öne çıkıyor: Keşif İHA’ları!

Basra ve Meysan’daki yetkililer, aşiretlerin, çatışmadan önce birbirlerinin yerlerini tespit etmek için bu İHA’ları kullandığını ve çatışmaların en büyük sebebinin bu olduğunu belirtiyor.

AFP’ye konuşan Meysan’daki bir polis yetkilisi, “Polis, İçişleri Bakanlığı’ndan bu tür İHA’ların satışı ve kullanımının yasaklanması talebinde bulundu. Silahlı çatışmalarda bu araçların kullanılmasından duyulan endişe de yetkililere iletildi. Son dönemde keşif ve görüntü almak için İHA’lar kullanılıyor ve bu da yaşanan kavgalarda ölü ve yaralı sayısının artmasına yol açıyor” dedi.

Geçtiğimiz hafta Meysan’a bağlı Qalat Salih kasabasında yaşanan aşiret kavgasında ölen ve yaralananlar olurken, polis bölgede sokağa çıkma yasağı uyguladı. Ordu güçleri ve özel birliklerin kasabaya sevk edilmesiyle durum kontrol altına alınabildi.

Basra Milletvekili Nasir Khalaf İdani, “İHA’lar çarşıda satılıyor. Fotoğrafçıların video çekiminde kullandığı bu araçlar şimdilerde aşiretler arası kavgalarda kullanılıyor. Basra ve Irak’ın güney bölgesindeki bazı aşiretler tehdit ve korkutma amacıyla İHA’ları kullanıyor. Bu da toplumsal barışı ciddi anlamda tehdit ediyor. Bunun içi bir plan dahilinde önlem alınmalı” diyor.

Basra Valisi Müsteşarı Muhammed Zedawi, Kerme bölgesinde iki aşiret arasında çıkan çatışmada hedef tespiti için İHA’ların kullanıldığını, birçok kez de farklı roketlerin kullanıldığını söyledi.

AŞİRETLER ARASINDA İHA ANLAŞMASI

Geçtiğimiz günlerde Irak’ın güneyindeki bazı aşiretler toplanarak, toplumsal sorunların önüne geçilmesi için bazı hususlarda anlaşma sağladı. Bunlardan biri de İHA’larla ilgiliydi. Hırsızlık, uyuşturucu madde satışı, sahtecilik gibi olayların önüne geçilmesi ve diğer bazı başlıklarda da uzlaşma sağlandı.

Anlaşma metninde şu ifadeler yer aldı:

“Hırsızlığı ispat edilen bir kişi, bir bölgede hırsızlık olayı yaşanması durumunda, yaşadığı yeri terk etmek zorundadır. Ancak kalmak istemesi durumunda 25 milyon dinarlık para cezası ödeyecektir. Hırsızlık ya da keşif amacıyla İHA kullanan kişilere ise 50 milyon dinar para cezası uygulanacaktır.”

Arab el-Cedid gazetesine konuşan aktivist, Barık Şerifi, “Pazarda her ebat ve fiyattan İHA bulmak mümkün. Fiyatları 40 ila 3 bin dolar arasında değişiyor. Aşiret milisleri, çete grupları ve suçlular çok kolay bir şekilde elde edebiliyor” diyor.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER