Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Irak’ın Yeni Başbakanı Kazemi Protetoların Gölgesinde Ne Yapacak? (*)

​​​​​​​Irak’ta, eski istihbarat müdürü yeni Başbakan Mustafa Kazemi hükümeti onanırken, protesto gösterileri karşısında alacağı tavır, merakla bekleniyor.

Irak’ın Yeni Başbakanı Kazemi Protetoların Gölgesinde Ne Yapacak? (*)

Kendilerine 'Irak Devrimi Gençliği' adını veren gençler, işgal sonrası 2003'te ortaya çıkan yozlaşmış siyasilerin hiç birini, ne parlamentoda ne de hükümette görmek istediklerini beyan ederek, açlığa ve işsizliğe isyan eden protestolarının erken başladığı öğrenildi.

Süleymaniye’de Gösteriler Başladı!

Irak’ın eski Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin memleketi olan Süleymaniye’de, 2 günden beri kürtler gösteriler düzenlendi. Gençlerin başını çektiği çok sayıda göstericiler kötü hizmet, gecikmiş maaşlar ve şehirlerindeki yolsuzlukları protesto ettiler.

Ali Hamaney Ve Kasım Süleymani Protesto Ediliyor

10 Mayıs Pazar günü başlayacak gösterilerden önce, Bağdat’a yakın şehirlerde, gösterilerin başladığı ortaya çıktı.

'Suç Hükümetine Öfke Çok Büyük' ve 'Halk Kirli Rejimi Devirecek' sloganları ile başlayan küçük çaplı gösterilerde Iraklı gençler, geçtiğimiz aylarda ABD'nin operasyonu ile öldürülen Kasım Süleymani ile İran'ın dini lideri Ali Hamaney'i protesto ediyorlar.

“Şimdi Tahrir Meydanı Devrim Davulları Çalıyor”

Pazar günü Irak’ın başkenti Bağdat’ta başlaması beklenen gösteriler öncesi, tüm şehirlere bildiriler asılıyor. Bu bildirilerde;

“Milyonlara Randevu 10/05/2020

Görünüşe Göre Karar Tarihi Yaklaşıyor!

Şimdi Tahrir Meydanı Devrim Davulları Çalıyor..“ gibi yazılar dikkat çekiyor.

Göstericiler Öldüren Bombalara Karşı Demir Kalkan Hazırladılar

Öte yandan geçtiğimiz yıl başta başkent Bağdat olmak üzere yapılan gösterilerde, binden fazla insan yaşamını yitirmişti.

Bu sene yapılacak olan protestolarda ise, öldüren mermilere ve üzerlerine atılan bombalara karşı, demirden kalkanlar hazırladıkları görüntülere yansıdı.

25 Bin Gösterici Cezaevlerinde

Dağıtılan bildirilerde, geçen sene yapılan gösteriler ile ilgili bilgiler de verilerek, katılım sağlanması çağrısı yapılıyor.

“Ekim 2019'da 2. Hareketi Başlayan Ekim Devrimi Gösterilerinde..

Binin Üzerinde Şehit!

30 Bine Yakın Yaralı!

25 Bin Gösterici Cezaevlerinde!”

“HALK KİRLİ REJİMİ DEVİRECEK! GENÇLER YEMİN ETTİLER”

Irak’ın tüm şehirlerinde hükümeti ve rejimi protesto gösterileri öncesinde, gerginliğin çok yüksek olduğu belirtiliyor. Buna karşın, uluslararası destek bekleyen ve aynı anda 11 şehirde gösterilere başlayacak olan protestocuların, bu kez hükümeti devirmeyi ve rejimi değiştirmeyi hedefledikleri ifade ediliyor.

İşte göstericilerin, özellikle sosyal medya üzerinden yazdıkları mesajlar;

“Suç Hükümetine Öfke Çok Büyük!

Halk Kirli Rejimi Devirecek!”

“Yaklaşan Büyük Gösteriler, Irak'ın Siyasi Yeni Yol Haritasını Belirleyecek! “

“Irak'ta Yeni Sözde Başbakan Seçilmiş Ve Hükümette Altı Bakanlık Boş Vs, Vs.. Bunlar Irak'ta Kaosun Ve İstikrarsızlığın Devamıdır. “

“Gençler Dün Akşam El-Hadra'yı (Yeşil Bölge) Göstererek Yemin Ettiler!!”

Bağdat merkezli olacak olan gösterilerde, atılacak ortak sloganın da belirlendiği anlaşıldı. Iraklı göstericilerin, ”ALLAH bir, tek bayrak altında Irak bir..” şeklinde sloganla toplanacakları belirtildi.

Mustafa Kazemi kimdir?

Gazeteci kökenli Kazemi, 2016’dan beri Ulusal İstihbarat Dairesi Başkanlığı görevini yürütüyordu.

Kazemi, 2003 öncesi yıllarda ise Irak’ın dışında Saddam Hüseyin rejimine karşı yürütülen muhalefetin safında yer almıştı.

2003 sonrası geldiği Irak’ta bazı gazetelerde yazarlık ve başyazarlık yapan Kazemi, Saddam Hüseyin dönemine ait işlenen insanlık suçları araştırmak için Irak’ın Hafızası Kuruluşu’nun da başkanlığını yürütmüştü.

(*) Mevlüt Yüksel / Superhaber.tv

Kaynak: haksozhaber.net



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER