Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

İnternet/Sosyal Medya İlmihal kitapçığı

SİNAN ESKİCİOĞLU- 08.08.2018

İnternet/Sosyal Medya İlmihal kitapçığı

Durumdan rahatsız olan sadece ben miyim acaba diyorum. Ama bakıyorum yazanlar-çizenler az değil. Hepsinin de dediği ortak konu ?müslümanların hayatları, yapıp ettikleri´ ya da ?Dindarların yanlışları, yanlış olan dindarlığımız´?

Okudukça rahatlıyorum.

Neden mi?

Demek ki, ?bu durumdan rahatsız olan sadece ben değilim´ diyorum.  

Dünyaya diyecek sözü olduğunu söyleyen müslümanların lükse düşkün şekilde dünyevileştiklerini gördükçe yaşanan hayal kırıklığı yenilir yutulur gibi değil.

Dindarların ve müslümanların içi boş ama kabuğu abartılı İslamcı/dinci hayatlarını müşahade edince ancak şu cümle insanın ağzından dökülüyor: ?Bunlar müslümansa, ben değilim´.

Okurken sizlere garip gelecek, farkındayım. Ama milyonlarca insan aynı duyguları paylaşıyor, bence. Ama kimse açıkça dillendiremiyor.

Almanya´da yaşadığım için müslüman halkı gözlemliyorum. İster Türkiyeli, ister Suriyeli, ister başka ülkeden?

İnşallah-Maşallah-Süphanallah kelimeleriyle bezenmiş konuşmalar, trend (hipster style) de olması sebebiyle iyice salınan sakallar, müslüman olunduğu için müslüman (örtülü) kadınlara meraklı olma ve sosyal medyada yapılan takipler, başka dindekileri aşağılama, gavur diye ötekileştirme?.

Bunlara ilaveten; sosyal yapıya zerre kadar önem vermeme, trafik kurallarına aykırı davranma, sokaklara tükürme, uygun olunan ortamı bulunca küfürlü cümleler, kolay yoldan para kazanma (faizli krediler, faizli alavere-dalavere işleri) ve en lüks ve gösteriş için harcama, eğitime önem vermeme ve dalga geçme, İslam´ı anlamak yerine kallavi bir hoca bulup ona uyma, İslam´la-cennetle-cehennemle-kıyametle ilgili bütün konularda ALİM gibi ahkam kesme ve benzer bir sürü gayri İslami davranış?

Türkiye´de olanlar da zaten cabası.

TV kanalı sahibi dini gruplar zaten işi iyice raydan çıkarmışlar.

Cüppeli-sarıklı-sakallı insanların ?iklim değişikliği sebebiyle yağan dolu´ için, ?Allah´dan özür dileyelim, tevbe edelim düzelecektir´ demeleri?

TV kanalı olduğu için onların kontrolü devletin sorumluluğunda ona birşey diyemiyoruz.

Kendini müslüman/dindar addedenlerin yaşadıkları hayatı gözlemleyince, artık bunun için birşeyler yapılması lazım diyorum sürekli.

Kiminiz şöyle diyebilir: ?Bunlar olur, düzgün-kaliteli-hakkınca yaşamaya devam etmek gerek´.

Hakkınca yaşamaya devam edenler istedikleri kadar devam etsinler, internet/sosyal medya gibi bir gerçeklik olduğu sürece ?seviyesizlik, cahillik, kolaycılık, gayri İslamilik, kalitesizlik, bayağılık ve gayri insanilik´ başını alıp gitmekte?

İlim ehli olanların ilimlerini anlatan videolar yerine şarlatanların videoları sosyal medyada hızla çoğalmakta. Sürekli empoze edilen ?en iyisi biziz, diğerleri küfür içinde´ mantığı mantar gibi yayılmakta. Bırakın her geçen günü, her geçen saniye hem İslam, hem Türkiye ve hem de müslümanlar için çok tehlikeli.

İnternetin/Sosyal Medya´nın nasıl kullanılması gerektiği ile ilgili özel ilmihal kitapçığı hazırlanması gerekiyor.

Bunu yapacak olan da Diyanet´tir.

Diyanet´in başkanlığında İlahiyat Fakülteleri hocalarıdır.

Diyanet´ten ayrı olarak İlahiyat fakülteleri hocalarının kuracağı dernekler, insiyatifler acilen oluşturulmalıdır.

Oluşturulacak İnternet ve Sosyal Medya İlmihali nelere değinmelidir?

Hz. Muhammed´in (sav) internet kullanımı nasıl olurdu?

Hz. Muhammed´in sosyal medya hesabı olur muydu, olursa bunu ne sıklıkla ve nasıl kullanırdı? Bu sorular ile başlanabilir.

İslam´a, İslam´ın ruhuna uymayan konuları içeren videoları paylaşmanın hadis uydurmak ve uydurma hadisi yaymak kadar günah olduğu ele alınabilir.

?Ey iman edenler! Eğer bir fasık size bir haber getirirse onun aslını araştırın?´ (Hucurat, 6) ayetinin delillendirilmesiyle internet haberleri ve mesajlarını yaymanın vebalinden bahsedilebilir.

(Fasık kavramının içeriği de tekrar ele alınmalıdır. Bugün artık kimin sabah fasık, öğlen inanmış, akşam günahkar olduğu birbirine karışmıştır)

?Ey müminler! Bir topluluk diğer bir topluluğu alaya almasın. Belki de onlar, kendilerinden daha iyidirler?´ (Hucurat, 11) ayeti delillendirilmesiyle topluluklarla alay etmenin Kuran´da men edildiği vurgulanabilir.

?Ey iman edenler! Zannın çoğundan kaçının. Çünkü zannın bir kısmı günahtır. Birbirinizin kusurunu araştırmayın?´(Hucurat, 12) ayeti delillendirilmesiyle bilgiye dayanmayan zan ile hükmetmenin Kuran´da yasaklandığı belirtilebilir.

?De ki: Siz dininizi Allah´a mı öğretiyorsunuz??.´ (Hucurat, 16) ayeti delillendirilmesiyle İslam´ı olduğundan farklı şekilde anlatanların ayette belirtildiği gibi bir ?saygısızlık-edepsizlik ve Allah´a şirk´ içinde oldukları açıkça ifade edilebilir?

Kalitesiz, ilimsiz müslümanların/dindarların İslam´ın kalitesine zarar verdikleri için İslam´ı bozdukları belirtilerek ayetlerde ifade edilen güruh içinde sayılabilecekleri örneklerle yazılabilir?.

İslam´ı şov yapar gibi sürekli dillendirenlerin, aslında İslam´ı rant olarak kullanan kişiler oldukları da açıkça ifade edilebilir?

Bunlar gibi örnekler çoğaltılabilir. Ben sadece birkaç örnek vererek durumun vahametini ve aciliyetini belirttim.

Gerisi yetkililerin yüksek tercihlerindedir.

Bu seviyesizlikler artmaya devam ettiği sürece İslamcı-Rantçı-Gösterişçi dinci´lerden rahatsız olan müslümanların/dindarların sayısı çığ gibi artar. Ve bunun sonraki safhası da önü alınamaz kötülüklere gebe olur. Demedi demeyin.

 

Sevgi ve Bilgiyle kalın.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz