Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

InSight Mars yüzeyine depremölçer indirdi

NASA´nın sismik inceleme aracı, en önemli veri toplama araçlarından biri olan depremölçer enstrümanını Kızıl Gezegen´in yüzeyine yerleştirdi.

InSight Mars yüzeyine depremölçer indirdi

ABD Havacılık ve Uzay Ajansı NASA´nın sismik inceleme aracı InSight, depremölçer (sismometre) enstrümanını Mars yüzeyine yerleştirdi.

NASA´dan yapılan açıklamada, InSight´ın en önemli veri toplama araçlarından biri olan "İç Yapı İçin Sismik Deney Aracı" (SEIS) adı verilen depremölçer cihazını, Kızıl Gezegen´in yüzeyine indirdiği belirtildi.

NASA, InSight´ın robotik kolunun SEIS´i yüzeye kondurduğu anın bir fotoğrafını yayımladı.

InSight proje yöneticisi Tom Hoffman, "Aracın Mars´taki etkinliklerinin zamansal seyri umduğumuzdan da iyi gidiyor. Sismometreyi güvenle yüzeye yerleştirmiş olmak hepimiz için harika bir Noel hediyesi oldu." ifadelerini kullandı.

SEIS´in ardından InSight´ın ısıölçer enstrümanı Isı Akış ve Fiziksel Özellikler İnceleme Aracı´nı (HP3) yüzeye yerleştirecek.

Öte yandan ayrı bir inceleme aracına sahip olmayan Dönüş ve İç Yapı Deneyi´nin de (RISE), InSight´ın radyo dalgalarını kullanarak Kızıl Gezegen´in çekirdek tabakası hakkında veri toplamaya başladığı kaydedildi.

Mars´a, 6 ay süren yolculuğun ardından 26 Kasım´da ulaşan InSight, Kızıl Gezegen´de sismik incelemeler yapacak ve Mars´ın yeraltı katmanlarına ilişkin veri toplayacak.

NASA´nın diğer Mars keşif aracı Curiosity, 2012 yılında Gale Krateri´ne inmişti. Gezginci robot, 6 yıl süren keşif faaliyeti süresince Kızıl Gezegen´in geçmişte mikrobiyolojik canlı yaşamına ev sahipliği yapmış olabileceğine dair çok sayıda kanıt toplamıştı.

"Mars Exploration Rover-B" (Mars Keşfi Aracı-B) ya da kısaca "MER-B" olarak adlandırılan Opportunity de NASA´nın Mars keşif aracı programının parçası olarak 2004´te gezegende Meridiani Planum Platosu´na inerek gezegen topoğrafyasına ilişkin gözlemler yapmaya başlamıştı.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER