Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün 30 yıllık direktörü Roth: Hükümetler artık suiistimallerini gizleyemiyor

"Daima insan haklarını ihlal etmeye meyilliler"

İnsan Hakları İzleme Örgütü

ABD merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) Direktörü Kenneth Roth, hükümetlerin her zaman yurttaşların haklarını gasp etmeye meyilli olduğunu söyledi.

Fransız haber ajansı AFP'ye verdiği söyleşide Roth, "Bence son 30 yılda, insan hakları hareket derinleşti ve güçlendi" dedi.

66 yaşındaki eski avukat, sözlerine şöyle devam etti:

"Bu insan hakları ihlallerinin ortadan kalktığı anlamına mı geliyor? Tabii ki hayır. Hükümetler, daima insan haklarını ihlal etmeye meyilli."

Roth, bu duruma örnek olarak Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki Uygurlara ve diğer etnik azınlıklara yönelik baskıcı tavrını, Rusya'nın Ukrayna'yı istilasını ve Yemen'deki iç savaşı gösterdi.

ABD'li insan hakları savunucusu, dünya çapında artan aktivizmin buna karşı harekete geçmekte önemli olduğunu belirterek, "Böylelikle, özellikle de herkesin akıllı telefona sahip olduğu bu sosyal medya çağında, hükümetlerin artık yaptığı suiistimalleri gizlemesi neredeyse imkansız" dedi.

Roth, insan hakları aktivizminin hükümetler üzerinde baskı kurmayı başardığını da savunarak, dünyanın son 30 yılda "hem iyi hem kötü olarak değerlendirilebilecek köklü değişimler yaşadığını" ifade etti.

HRW direktörü, son dönemde izlediği politikalar nedeniyle Rusya'nın Sovyet dönemine geri döndüğünü, Çin'inse Maocu tarzda bir yönetime kaydığını savundu.

Aktivizmin daimi bir çaba gerektirdiğini vurgulayan Roth, insan hakları ihlalleri yapan yönetimlere karşı "Bu bir mücadele, sonsuz bir mücadele. Hiç olmazsa onları utandırmayı ve mahcup etmeyi başarabiliriz" dedi.

1993'ten beri HRW'nin başında olan Roth, nisanda yaptığı açıklamada ağustos sonunda görevinden ayrılacağını duyurmuştu.

 

Kaynak: İndependent Türkçe



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER