Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

İngiliz gençlerden Johnson'a anti-kapitalist çıkış: İşçi Partisi yapsaydı 'faşist' derdiniz

İngiltere'de okullarda anti-kapitalizmden söz edilmesinin yasaklanması öğrencilerin tepkisini çekti. Birçok öğrenci, Boris Johnson'ın muhafazakâr hükümetinin bir 'kültür savaşı' üzerinden beyin yıkamaya çalıştığı görüşünde.

İngiliz gençlerden Johnson

İngiltere Eğitim Bakanlığı'nın okullarda anti-kapitalist içeriklerin öğretilmesini yasaklamasına tepki sürüyor. Birçok öğrenci, iktidardaki Muhafazakâr Parti'nin gençler arasındaki düşük destek oranı nedeniyle böyle bir karar aldığı görüşünde. Karar, ifade özgürlüğünün bastırılması ve 'gizli otoriterlik' olarak görülüyor.  

Bakanlığın önceki hafta yayınladığı yeni yönetmelik uyarınca, okulların 'kapitalizme son verme hedefi güden kurumları derslerde kaynak göstermesi' yasaklanmıştı. Anti-kapitalizm 'aşırı bir siyasi duruş' olarak nitelenip ifade özgürlüğü karşıtlığı, antisemitizm ve yasadışı faaliyetlerin desteklenmesiyle eş tutulmuştu.

'İŞÇİ PARTİSİ YAPSAYDI FAŞİST OLARAK DAMGALANIRDI'

Muhalafetteki İşçi Partisi'nden bu adıma sert tepki gelirken, Vice News sitesi de bir dizi öğrenci ile görüştü. Güvenlik gerekçesiyle soyisimleri verilmeyen öğrencilerden hükümete sert eleştiri geldi.

Herefordshire'dan 17 yaşındaki Guy, "Muhafazakâr Parti'nin, temelden sorunlu bir sistem olan kapitalizmin eleştirilmesini ve ona meydan okunmasını fiilen yasaklaması ikiyüzlü bir önlem" dedi. Bu adımın 'bir tür otoriterliğe doğru sessizce bir kayma' olduğunu söyleyen Guy, "Eğer İşçi Partisi iktidarda olsaydı ve aniden sosyalizmi eleştiren kurumların okullarda öğretilmesini yasaklasaydı, buna 'faşizm', 'komünizm' veya bir başka tür 'sertlik yanlısı önlem' denirdi. Anti-kapitalizmi veya kapitalizm eleştirisini aşırılıkçı bir görü olarak sınıflandırmak, sözümona özgür ve açık bir demokrasi için gerçekten çok kötü bir emsal oluşturuyo" diye konuştu.

'GENÇLER TARTIŞMA PLATFORMUNDAN MAHRUM BIRAKILIYOR'

Windsor'da yaşayan 16 yaşındaki Lissy bu karardan okulda, Siyahların Hayatı Önemlidir hareketi bağlamında Churchill heykeline boya atılması ve polise verilen maddi kaynakların azaltılmasının ne anlama geldiği gibi meseleleri tartıştıklarını anlattı; "Dolayısıyla bu yeni yönetmelik gençleri, bu tür konuları tartışarak ele alacakları her tür platformdan mahrum bırakıyor" dedi. Lissy, "Gençler tarihsel olarak solda durur; bunun, kapitalist görüşleri dayatmanın ve Siyahların Hayatı Önemlidir veya Yokoluş İsyanı gibi gruplara katılma cesaretini kırmanın bir diğer yolu olduğunu düşünüyorum" tepkisini gösterdi.

'BENİ KAPİTALİZM POLİTİZE EDİYOR, ÖĞRETMENLER DEĞİL'

Londra'da yaşayan 17 yaşındaki Hasan ise Muhafazakârların gençlere ulaşamadıklarını bildiği yorumu yaptı. "Gençlerin beyninin öğretmenleri tarafından yıkandığını varsaymak saçma" diyen Hasan, İngiltere'de gençlerin daha 18 yaşına gelmeden iki ekonomik resesyon gördüğüne dikkat çekti. Hasan, "Beni politize eden ve anti-kapitalist olmama yol açan şeyler bunlar. Öğretmenlerin nasıl düşünmem gerektiğini söylüyor olmaları değil" dedi. Muhafzakâr Parti'nin ekonomiye dair vaatlerinin tutmaması sonucunda bir 'kültür savaşı' istediğini söyleyen Hasan, "Bütün krizlerin yükünü gençler çekiyor ve bu da, miras almaya hazırlandığımız dünyaya eleştirel yaklaşmamamız için ellerinde kalan son seçenek" diye konuştu. 



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER