Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

İngiliz ordusu petrol tankerine el koydu, İran harekete geçti

İngiltere ordusuna bağlı kuvvetler, Cebelitarık´ta Suriye´ye ham petrol taşıdığı iddia edilen bir tankere Avrupa Birliği yaptırımlarını ihlal ettiği gerekçesiyle el koydu. Tahran yönetimi, İngiltere´nin İran Büyükelçisi´ni Dışişleri Bakanlığı´na çağırdığı

İngiliz ordusu petrol tankerine el koydu, İran harekete geçti

İngiltere Kraliyet Deniz Piyadeleri, Avrupa Birliği (AB) yaptırımlarını delerek İran´dan Suriye´ye ham petrol taşıdığı öne sürülen bir tankeri Cebelitarık Boğazı´nda durdurdu.

İngiltere´ye bağlı Cebelitarık özerk yönetimi yaptığı açıklamada, Grace 1 isimli tankerin Suriye´deki Banyas rafinerisine ham petrol taşıdığına dair güvenilir bilgiler olduğunu belirtti.

Cebelitarık Özerk Hükümet Başkanı Fabian Picardo, konuya ilişkin basına yaptığı açıklamada, sabahın ilk saatlerinde Cebelitarık liman görevlileri ve ona bağlı memurların yasayı uygulayarak sahil güvenlik ekiplerinin yardımıyla Suriye´ye ham petrol götüren bir tankeri durduklarını ve tanker ve yükünün alıkonulduğunu bildirdi.

"Grace 1" adlı geminin, Avrupa Birliği´nin (AB) Suriye´ye uyguladığı ambargoları ihlal ettiği gerekçesiyle durdurulduğunun altını çizen Picardo, "Grace 1´in Suriye´de Banyas rafinerisine ham petrol taşıdığına inanmak için geçerli sebeplerimiz var. Bu rafineri, Suriye´ye karşı AB yaptırımlarına tabi bir işletmeye ait." ifadesini kullandı.

TAHRAN YÖNETİMİNDEN TEPKİ

Tahran yönetimi, İngiltere´nin İran Büyükelçisi Robert Macaire´nin Dışişleri Bakanlığı´na çağrılarak kendisine konuyla ilgili tepki gösterildiğini duyurdu.

AB, Suriye´ye karşı yaptırım kararını 2011 sonunda alırken, petrol ambargosunu da içeren yaptırımlarını 1 Haziran 2020´ye kadar uzatmıştı.

Cebelitarık Boğazı´nda yaşanan bu olay AB ülkelerinin İran´a yönelik tutumları açısından da önem taşıyor. AB ülkeleri İran´a nükleer anlaşma koşullarını yerine getirmeye devam etmesi için ham petrollerini ihraç edebileceği yeni rotalar bulma konusunda söz vermişti, ancak şimdiye kadar ABD yaptırımlarının yol açtığı sorunları hafifletmekte başarısız oldu.

Devamı >>>



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER