Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

İncirlik´teki nükleer başlıklar Romanya´ya çıkarıldı´..

ABD´nin, İncirlik´teki silahlarını Yunanistan´a taşıyabilecekleri tehdidini değerlendiren Rus uzman Yevseyev, ellerindeki istihbarata göre İncirlik´teki nükleer başlıkların belli bir süre önce taşındığını ancak bunun Yunanistan´a değil Romanya´ya yapıldığ

İncirlik´teki nükleer başlıklar Romanya´ya çıkarıldı´..

Moskova merkezli Bağımsız Devletler Topluluğu Ülkeleri Enstitüsü Direktör Yardımcısı ve enstitüdeki Avrasya Entegrasyonu ve Şanghay İşbirliği Örgütü Gelişimi Bölümü´nün Başkanı Vladimir Yevseyev, Sputnik´e açıklamasında, ABD´nin Türkiye´ye, Rus S-400 hava savunma sistemi alımı yüzünden yaptığı baskıyı değerlendirdi.

´TÜRKİYE´Yİ RUSYA İLE ANLAŞMADAN VAZGEÇİRMEYE ÇALIŞIYORLAR´

NATO´nun diğer üyesi Yunanistan´ın Rus S-300 hava savunma sistemlerine sahip olduğunu, ayrıca NATO´ya katılmak isteyen Ukrayna´nın da bu silaha sahip olduğunu hatırlatan Yevseyev, bu durumun ABD ve NATO´da kimseyi rahatsız etmediğini ve sorun oluşturmadığına dikkat çekerek, ?Sadece Washington´un Ankara´ya baskı yapma yönünde bir istek var. Türkiye´yi, Rusya´yla anlaşmadan vazgeçip Amerikan silah almaya zorlamak istiyorlar? ifadelerini kullandı.

ABD´li yetkililerin tüm açıklamalarına rağmen, S-400´ün NATO üyeleri için tehdit oluşturmadığını söyleyen Rus uzman, ?ABD, Türkiye´ye, Patriot lehine S-400´den vazgeçmesi için baskı yapıyor? dedi.

Ancak S-400´lerin, Amerikan sistemlerinden daha iyi olduğunu kaydeden Yevseyev, ?Rus sistemler, hedef tespit menzili ve yüksekliğine göre Patriot´lardan üstün. En önemlisi de S-400, Patriot´lardan farklı olarak güçlü parazit koşullarında çalışma yeteneğine sahip? yorumunda bulundu.

ABD´nin, Türkiye´yi F-35 programından çıkarma tehditlerine de değinen uzman, bu konuda şunu dedi: ?Bu işe paralar yatırıldı ve en azından bu paranın iadesi konusu gündeme gelmeli. İkincisi de ABD Kongresi, F-35´lerin Türkiye´ye teslimini engellese dahi Türkiye´nin her zaman daha kaliteli olan Rus Su-57 savaş uçağı gibi bir alternatifi var?.

´ABD, ÇOK TEHLİKELİ BİR OYUN OYNUYOR´

Türkiye´nin NATO ve S-400 arasında seçim yapması gerektiği yönündeki tehditlere gelince Ankara´nın da NATO´yu seçim karşısında bırakabileceğini dile getiren Yevseyev, sözlerini şöyle sürdürdü: ?Türkiye şunu söyleyebilir, bizimle misiniz yoksa YPG ile? Neden DSG´ye silah sağlıyor ve hava desteği veriyorsunuz? Türkiye´nin ABD´ye sayısız önemli şikayetler sunmak için yığınca sebebi var. NATO´nun her bir üyesi, istediği politikayı uygulama hakkına sahip ve bu NATO üyeliğine aykırı değil. Aslında ABD çok tehlikeli oyun oynuyor?.

Yevseyev, ABD´li Demokrat Senatör Robert Menendez´in, Türkiye´yle ilişkilerin iyice gerilmesi halinde, bu ülkedeki ABD üslerini Yunanistan´a taşımayı dahi değerlendirebilecekleri açıklamasıyla ilgili olarak da şu değerlendirmede bulundu:

?Bu açıklamada, aynı zincirin bir halkası ve her şey yine Türkiye´ye ek baskı yapmak için yapılıyor. Aslında elimizdeki verilere göre nükleer silah İncirlik´ten taşındı, ama Yunanistan´a değil, Romanya´ya aktarıldı. Eğer silahlar çıkarılıyorsa en yakın müttefik olan ülkeye çıkarılır. ABD´nin hassas konularda Yunanistan ve Romanya´yla yaptığı işbirliğinin düzeyine bakılırsa Washington´un Bükreş ile işbirliğinin daha yakın olduğunu görürüz. Tam da bu yüzdendir ABD´nin hava savunma sistemi Füze Kalkanı bu ülkeye yerleştirildi. Yunanistan ise Türkiye´ye ek baskı unsuru olarak var. ABD, Yunanistan ile Türkiye arasındaki çelişkiler kullanmaya çalışıyor?.

Kaynak: Sputnik



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER