Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

İMO’dan Malatya’da yıkılan bina açıklaması: Yapılar kaderine terk edilmiş durumda

İnşaat Mühendisleri Odası, Malatya’da yıkılan binaya ilişkin açıklama yaptı, “Yapılarımız adeta kaderine terk edilmiş durumdadır” denildi.

İMO’dan Malatya’da yıkılan bina açıklaması: Yapılar kaderine terk edilmiş durumda

TMMOB’a bağlı İnşaat Mühendisleri Odası (İMO), Malatya’da 13 kişinin yaralanmasına neden olan yıkılan binaya ilişkin açıklama yaptı.

Malatya Valiliği'nden yapılan açıklamada binadaki işyerlerinde bulunan kolonların işyerlerini genişletme amacıyla kesildiği iddialarına ilişkin savcılık soruşturmasının başlatıldığını hatırlatan İMO, “Malatya'da yaşanan olay göstermektedir ki yapılarımız bir depremi dahi beklemeden kendiliğinden yıkılmaktadır. Açık ki bunun temel nedeni yapıların mühendislik hizmetinden yoksun olmasıdır” ifadelerine yer verdi.

‘YAPILAR KADERİNE TERK EDİLMİŞ DArialURUMDA’

Türkiye’deki yapıların kaderine terk edildiğini belirten İMO’nun yaptığı açıklama şu şekilde:

YEREL YÖNETİMLERE SORUMLULUK DÜŞÜYOR: Ülkemizde gerek yapı üretim süreçlerinde gerekse yapı tadilatlarında mühendislik hizmetlerinden faydalanmamak alışkanlık haline getirilmiştir. Yapı üretim süreçlerinde ve yapı tadilatlarında denetlemenin gereklerinin eksiksiz yerine getirilmesi zorunluluktur; burada ilgili kamu kurumlarına ve yerel yönetimlere büyük sorumluluk düşmektedir. Son yaşadığımız olay, işin ehli olmayan kişiler tarafından yapılan tadilatların nasıl sonuçlanacağını gözler önüne sermektedir.

CAN GÜVENLİĞİNİ TEHDİT EDİYOR: Yapılarımız adeta kaderine terk edilmiş durumdadır. Tasarımdan yapı üretim sürecine, yapı denetimine kadar kontrolsüzlük hakimdir. Malatya`daki çökme bize hatırlatmıştır ki kontrolsüzlük, denetimsizlik, yapı üretim süreçlerinde mühendislik hizmetinden yeteri kadar faydalanılmaması hem yapılarımızı hem de yurttaşlarımızın can güvenliğini tehdit etmektedir.

KAMU KURUMLARI SORUMLULUK TAŞIYOR: Ülkemizde tadilat işlerinin büyük çoğunluğu için ne proje hizmeti alınmaktadır ne de uygulaması şantiye şefi tarafından yönetilmektedir. Bu tarz işlerde proje hizmeti ve şantiye şefliği, yapı sahipleri tarafından ek masraf olarak görülerek can ve mal güvenliği dikkate alınmamaktadır. Sadece yapı sahipleri değil ilgili kamu kurumları ve yerel yönetimler de buna göz yumarak mühendislik hizmetlerinin önemini yok saymakta ve yaşanan acı tablolarda sorumluluk taşımaktadırlar.

DAHA DİKKATLİ OLMAYA DAVET EDİYORUZ: Ulusal Deprem Stratejisi ve Eylem Planında bahsi geçen ve aslında şu anda tamamlanmış olması gereken yapı envanteri çalışmasının bir an önce yapılarak güvensiz yapıların tespit edilmesi acil ihtiyaçtır. Bu yapıların dönüştürülmesi ülkemizi yönetenlerin ve ilgili kurumların temel sorumlulukları arasında yer almaktadır. Malatya`da yaşanan olayın bir son olması için kurumları daha dikkatli ve özenli olmaya davet ediyor, daha fazla geç olmadan uyarılarımızın ve önerilerimizin bir an önce dikkate alınmasını talep ediyoruz. Olayda yaralanan yurttaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER