Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

İlk kez: ABD askerleri, İran saldırısında yaşadıklarını anlattı

ABD ordusu, 2020 yılının ocak ayında, Irak’taki Ayn el-Esed Hava Üssü’ne İran tarafından düzenlenen balistik füze saldırısında yaralanan 68 askerine Mavi Kalp madalyası verecek.

İlk kez: ABD askerleri, İran saldırısında yaşadıklarını anlattı

ABD ordusu, 2020 yılının ocak ayında, Irak’taki Ayn el-Esed Hava Üssü’ne İran tarafından düzenlenen balistik füze saldırısında yaralanan 68 askerine Mavi Kalp madalyası verecek.

Madalya, ABD ordusundaki askerlik hizmeti sırasında yaralanan ya da ölen askerlere veriliyor.

İran, ABD kuvvetlerinin, İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’yi şehit etmesine cevap olarak ABD’nin Irak’taki en büyük üssünü hedef almıştı. Operasyon, ABD güçlerine karşı o güne kadar yapılan en büyük balistik füze saldırısı olma özelliğini taşıyor.

Saldırı sonrası ABD ordusu can kaybı olmadığını ancak çok sayıda askerinin travmatik beyin yaralanmasına uğradığını duyurdu. Çok sayıda askerin yaralanmasına karşın ABD ordusu, önce sadece 39 askere madalya vermeyi kararlaştırdı.

Konuyla ilgili orduya bir mektup yazan Albay Gregory Fix’e cevap olarak, bu konuyu fazla sorgulamaması konusunda yönlendirme yapıldı. Ancak olayın senatoya taşınmasıyla, 39 olan sayı 68’e çıkartıldı. Ordunun sayıyı 79’a çıkartmayı değerlendirdiği de gelen bilgiler arasında.

CBS News’e konuşan Platoon Sergeant Daine Kvasager adlı ABD’li asker, saldırı sırasında yaşadığı tecrübeleri anlattı.

“Her şey sallandı. Çok büyük bir sarsıntı yaşadık” diyen ABD’li asker, İran balistik füzesinin, kendisinden yaklaşık 50 metre kadar öteye düştüğünü ve meydana gelen şok dalgası sebebiyle vurgun yediğini söyledi.

Kvasager, görme ve işitme duyularındaki sorunlarla baş ettiğini, ayrıca sürekli bir baş ağrısı çektiğini ve hafıza kaybı yaşadığını belirtti. ABD’li asker artık işini yapamadığını ifade etti.

Aynı sorunlardan muzdarip olan Mike Pridgeon adlı bir diğer ABD askeri, ordunun, kendilerini önemsiz gördüğünü, yaşananlardan bunu hissettiklerini söyledi.

Yaşananlardan sonra madalyayı almak istemediğini belirten Pridgeon, “Ancak bu madalya, oğluma, neden değiştiğimi ve neden böyle olduğumu gösterebilir” dedi.

CBS News’e konuşan Taskforce Scarecrow birimi mensupları, İran ile gerilimin büyümemesi ve Trump’ın kamuoyu açıklamalarında çelişki ortaya çıkmaması için yaşadıkları yaralanmaları küçük gösterme konusunda baskı hissettiklerini söylediler.

Saldırıdan bir hafta sonra Trump, askerlerin sadece baş ağrısı hissettiği ve durumlarının ciddi olmadığını söylemişti.

Madalyaya layık görülenler arasında yer alan 22 yaşındaki Jason Quitugua, geçtiğimiz ay intihar etti. Quitugua, saldırı sonrası travmatik beyin yaralanması teşhisiyle tedavi görmüştü.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER