Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

İlahiyat adı İslami ilimler fakültesi ile değiştirildi, sınıflar kızlı erkekli ayrıldı... Prof. Dr. Maraş: Uygulamanın arkasında tarikat ve cemaatler var

İndependent Türkçe’den Gülseven Özkan, “konu ile ilgili” olarak işin yetkililerinin görüşüne başvurdu.

İlahiyat adı İslami ilimler fakültesi ile değiştirildi, sınıflar kızlı erkekli ayrıldı... Prof. Dr. Maraş: Uygulamanın arkasında tarikat ve cemaatler var

Türkiye'nin farklı illerinde birçok ilahiyat fakültesinde sınıflar kızlı erkekli olarak ayrıldı. Bazı fakültelerin adı ilahiyat yerine İslami ilimler olarak değiştirildi.

Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Maraş, "Bazı erkek hocalar, kız öğrencilerin sesi haram diye söz almamalarını istiyor. Bazı kadın hocalar, erkek sınıflarına girmek istemiyor. Birtakım dini yapılanmalar, ilahiyatların medreseleşmesini istiyor. Bu ayrımın arkasında tarikat ve cemaatler var" dedi.

Yetkililer ise öğrenci isteği nedeniyle bu yönde bir uygulama olduğu bilgisini verdi. 

Öğrenci isteklerinin kararda etkili olduğunu anlatan yetkililer, bazı dersler için uygulamanın geçerli olduğunu savundu. Aralarında fakülte kurulu kararı alan da var, akademisyene bırakan da.


"Birtakım dini yapılanmalar, ilahiyatların medreseleşmesini istiyor"

Yükseköğretim kurumlarındaki bu uygulamaya yönelik bilgi veren Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Felsefesi ve Türk Düşünce Tarihi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Maraş, "İlahiyat fakültelerinin medreseleştirilmesi ve felsefe, sosyoloji, psikoloji, dinler tarihi ve din eğitimi gibi derslerin yavaş yavaş ders saatlerinin azaltılıp kadrolarının daraltılması projesi tam gaz devam ediyor. Bazı fakültelerde neredeyse felsefe ve din bilimleri bölümümde her alanda dersi verecek bir hoca bile yok" diye konuştu. 
 

Prof. Dr. İbrahim Maraş.jpg

Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Felsefesi ve Türk Düşünce Tarihi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Maraş

 

Prof. Dr. Maraş,sözlerine şunları ekledi:

Bir yandan İslami ilimler isminin ısrarla/zorla, İlahiyatlara kabul ettirilmesi söz konusu. Diğer yandan bazı İlahiyatlarda kız-erkek ayrı sınıflar var, bazı erkek hocalar kız öğrencilerin sesi haram diye derslerde söz almamalarını istiyor, bazı kadın hocalar erkek sınıflarına girmek istemiyor. Okula aynı otobüs ve dolmuşla gelen öğrenciler derslerde ayrılıyor. Dini ve zihni yönden, tarihte görülmemiş bir 'İslam Orta Çağı' ve selefi bir yapı yaratılmaya çalışılıyor. Birtakım dini yapılanmalar, ilahiyatların medreseleşmesini istiyor. Bu proje, tam anlamıyla akılsız İlahiyat projesi. Sınıfların kızlı erkekli ayrımının arkasında bu dini yapılanmalar, bazı tarikat ve cemaatler var.


"Resmi olarak kız-erkek ayrımı yok"

Kızlı erkekli sınıfların olduğu yükseköğretim kurumlarından biri Iğdır Üniversitesi İlahiyat Fakültesi.
 

Iğdır Üniversitesi İlahiyat Fakültesi.jpg

Iğdır Üniversitesi İlahiyat Fakültesi

 

Uygulama ile ilgili adını vermek istemeyen bir yetkili, "Resmi olarak yönergede yok, doğaçlama oluyor. Sürece müdahil olmuyoruz, serbest bırakıyoruz" dedi.

Sınıfların kız öğrenci ağırlıklı olduğunu belirten yetkili "Şube şube ayırmıyoruz. Resmi olarak kız-erkek ayrımı yok. Kur'an-ı Kerim gibi bazı derslerde olabiliyor. Hocanın inisiyatifi ile karar alınabiliyor. Dekanlığın böyle bir kararı yok" diyerek bilgi verdi.
 

Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi.jpg

Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi

 

"Öğrenciler istiyor"

Erzurum'daki Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nde ise yaklaşık beş yılı aşkın süredir bu yönde bir uygulama mevcut.

Konuyla ilgili görüştüğümüz bir yetkili, "Bütün sınıflar için geçerli değil. 5,6 yıllık bir geçmişi var. Ortak zorunlu dersler bu şekilde ayrı olabilir. Seçmeli dersler, Arapça karma oluyor. Öğrenci isteği ile ilgili bir durum" şeklinde konuştu.  
 

Prof. Dr. İbrahim Türkmen.JPG

Balıkesir Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Türkmen

 

Balıkesir Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Türkmen, ilahiyat fakültesindeki kızlı erkekli sınıflar için, "Öğrencilerin talebi üzerine yapılıyor. Ortak dersler de var.  Bazı dersler için uygulama geçerli. Fakültede 300 civarı öğrenci var" diyerek bilgi verdi. 
 

Prof. Dr. Veysel Özdemir.jpeg

Fırat Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Veysel Özdemir

 

"Fakülte kurulu kararı ile alınan bir karar"

Fırat Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Veysel Özdemir de, "Benden önce yapılan bir uygulama. Belli sınıflar için geçerli, şubeye, öğrenci sayısına göre. Fakülte kurulu kararı ile alınan bir karar. 3,5 sene öncesine ait. Karma sınıflarda var. İkisine de açık olmak lazım" dedi.
 

Prof. Dr. Mustafa Ağah.jpg

Bingöl Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Ağah

 

"Fakültenin adının 'ilahiyat' yerine 'İslami İlimler' olmasına YÖK karar verdi"

Bingöl Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dekanı Mustafa Ağah da "Kur'an ve dini musuki gibi, bazı derslerde" sınıfların kız-erkek olarak ayrıldığını belirterek, şunları dile getirdi:

Bazı derslerde ayırıyoruz. Ve bu uygulama uzun zamandır böyle. Öğrencilerin isteği üzerine yapılan bir uygulama. Fakültenin adının 'ilahiyat' yerine 'İslami İlimler' olmasına YÖK karar verdi. YÖK'ün aldığı bir karar. Nedenini bilmiyoruz. Bunda bir ilgimiz yok.


"115 fakültenin yarısı ilahiyat, yarısı İslami ilimler"

İlahiyat ve İslami İlimler Dekanlar Konseyi Başkanı Prof. Dr. Ramazan Altıntaş, konuyla ilgili şu açıklamada bulundu:

Fakültelerde eğitim karma oluyor. Sadece Kur'an dersi ayrı olabilir. Neden birçok derste ayrı olduğunu bilmiyorum. Öğrenci talepleri olabilir. Bizim konsey olarak yetkimiz yok. Yılda bir defa toplanır  sorunları konuşur ve YÖK'e iletiriz.
 

Prof. Dr. Ramazan Altıntaş.jpg

İlahiyat ve İslami İlimler Dekanlar Konseyi Başkanı Prof. Dr. Ramazan Altıntaş

 

Türkiye'de toplam fakültesi sayısının 115 olduğunu belirten Prof. Dr. Altıntaş, "Bunların yarısı ilahiyat, yarısı İslami ilimler fakültesi diyebiliriz. İlahiyat adının İslami ilimler fakültesi olarak değiştirilmesinin gerekçesini bilmiyorum. Müfredat aynı, mezunların istihdam alanı aynı. YÖK'ün aldığı bir karar. Üniversiteler de istemiş olabilir" ifadeleriyle sözlerini tamamladı.

YÖK: Böyle bir kararımız yok

Öte yandan Yükseköğretim Kurulu (YÖK) yetkilileri, üniversitelerin talepleri üzerine fakültelerde isim değişikliği olduğunu, YÖK'ün bu yönde bir kararı olmadığını söyledi. 



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER