Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

İLACI KUR FARKI ´HASTA EDİYOR´

Yüksek kur farkının maliyetlerde baskı oluşturduğunu söyleyen İEİS Başkanı Nezih Barut, ?Güncel kur uygulansa fiyatlar 4.12´den dönüştürülecekti. Ancak ilaç kuru 2.69 olarak belirlendi? dedi. Barut, fiyatlandırmanın endüstrinin geleceğini tehdit ettiğini

İLACI KUR FARKI ´HASTA EDİYOR´

Türk ilaç endüstrisini fiyatlandırma sisteminin tehdit ettiğini söyleyen İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası (İEİS) Yönetim Kurulu Başkanı Nezih Barut, devlete ilacı yüzde 41 iskontolu verdiklerini, buna yüksek kur farkı da eklendiğinde maliyetleri üzerinde bir baskı oluştuğunu söyledi. Dünyanın en ucuz ilacının Türkiye´de satıldığını söyleyen Nezih Barut, ?Diyorlar ki ilaç fiyatları yüksek. Ancak neye göre yüksek? Halkın alım gücüne göre yüksek ancak, dünya fiyatlarına göre düşük. Kaliteden ödün veremeyiz? ifadelerini kullandı. Bugün dünyada 10 euroya satılan bir ilacın, devlete yaptıkları yüzde 28-41 iskonto ve güncel kur mekanizması uygulanmamasından dolayı yaklaşık 2.3 euroya satıldığına işaret eden Barut, ilaç endüstrisinin çok ciddi fedakarlık yaptığını söyledi. Barut, sözlerini şöyle sürdürdü: ?Endüstrimizde, Euro cinsinden belirlenen ilaç fiyatlarının Türk Lirasına dönüştürülmesi için bir dönüşüm kuru uygulanıyor. Mevzuat gereği bu kur bir önceki yılın kur ortalamasının yüzde 70´i oranında oluyor. Ancak cari kurdaki yükselmeler nedeniyle endüstri olarak büyük zorluk yaşıyoruz. Geçtiğimiz seneyi güncel kurun yüzde 50 altında uygulanan dönüşüm kuruyla kapattık. Bu sene gerçekleşecek güncellemeyle ilaç kurunun 2,88 TL olmasını bekliyorduk. Ancak mevzuattan doğan bu hakkımızı alamadık. İlaç kuru 2,69 TL olarak belirlendi. Halbuki güncel kur uygulansa fiyatlar 4,12´den dönüştürülecekti. O nedenle güncel kurun yüzde 40´ı aşan oranda yine altında kaldık. İlaç endüstrisi olarak, kamunun ilaç harcamalarından tasarruf etmek için gösterdiği çabaya yıllardır çok büyük fedakarlıklarla destek oluyoruz. Ancak endüstrimizin hak ettiği değeri elde edeceği, kazandığını eskiden olduğu gibi endüstriye yatırabileceği fiyatlandırma ve geri ödeme politikaları olmadan bahsettiğim büyük hedeflere yürümemiz zorlaşıyor. Şimdi endüstrimize kaldıraç olacak, dengeleyici politikalara, çözümlere ihtiyaç duyuyoruz.?

TEB´İN İTHAL ETTİĞİ İLAÇLARIN HEPSİNE İHTİYAÇ OLMAYABİLİR

Türk Eczacılar Birliği´nin (TEB) ise güncel fiyattan ilaç getirebildiğini ve getirdiği ilaçların bütçeye girebildiğini de söyleyen Nezih Barut, ?TEB´in ithal ettiği ilaçların hepsine ihtiyaç olmadığını düşünüyorum. Başka ülkelerde böyle bir sistem yok. Biz bunun haksızlık olduğunu düşünüyoruz? dedi.  TEB´in güncel fiyattan ilaç getirmesi dolayısıyla, kendilerinin başka ülkeden ilaç ithalatında zorlandığına işaret eden Barut, ?Çünkü bize verse düşük fiyatla verecek. O nedenle ilacı bize değil TEB´e veriyor? dedi.

ENDÜSTRİDE EN BÜYÜK TEHLİKE FİYAT

İlaç endüstrisinin ileri seviyede üretim gücüne sahip, ekonomiye çok yönlü katkı sağlayan stratejik bir sektör konumunda olduğunun altını çizen Nezih Barut, ?Kendi molekülümüzü bulacak insan kapasitesine sahibiz. Endüstrimizde en büyük tehlike fiyat. Gerçekten çok büyük fedakarlık yapılıyor. Biz ilaç endüstrisi olarak 100 metre koşabiliyoruz, halbuki bizim maraton koşmamız lazım. Bu da fiyat baskısının ortadan kalkmasıyla olur? değerlendirmesinde bulundu. Yerli ilaç konusunda yeni molekül bulmak için çalıştıklarını açıklayan Nezih Barut, bunun için üniversitelerle işbirliği yaptıklarını söyledi.

 



Anahtar Kelimeler: İLACI FARKI HASTA EDİYOR

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER