Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

İktidardan Suriye açılımı: “Muhalif Suriyelilerle rejim arasında barış için destek oluruz”

Dışişleri BakanıÇavuşoğlu açıkladı:"Bağlantısızlar Toplantısı'nda Belgrad'da diğer bakanlarla sohbet ederken Suriye Dışişleri Bakanıyla da ayaküstü kısa bir sohbetim oldu.Ülkenin tek çıkar yolunun siyasi uzlaşı olduğunu söyledim."

İktidardan Suriye açılımı: “Muhalif Suriyelilerle rejim arasında barış için destek oluruz”

3. Büyükelçiler Konferansı’nın kapanışı dolayısıyla düzenlenen basın toplantısında konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, geçen sene düzenlenen Bağlantısızlar Konferansı’nda Suriye Dışişleri Bakanı’yla görüştünü açıkladı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Rusya yetkililerinin Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile görüştürme teklifi yaptığını belirten Çavuşoğlu “muhalif olan Suriyelilerle rejim arasında bir barışın olması gerektiğini, Türkiye olarak da buna destek olabileceğimizi söyledik” diye konuştu.

Çavuşoğlu’nun açıklamaları şöyle:

“Şu anda böyle bir temas söz konusu değil. Sonuçta uzun zamandır Putin ve Rus yetkililer Esad’la Cumhurbaşkanımızı görüştürmek istiyorlar. Cumhurbaşkanımız da istihbaratların görüşmesinin faydalı olacağını söylemişti.

Bir ara istihbaratlar arasında bir görüşmeler olmuştu. Daha sonra bir kesinti oldu şimdi tekrar başladı. Bu görüşmelerde önemli konular ele alınıyor.

Bağlantısızlar Toplantısı’nda Belgrad’da diğer bakanlarla sohbet ederken Suriye Dışişleri Bakanıyla da ayaküstü kısa bir sohbetim oldu.

Sonuçta biraz önce de söylediğim, bu ülkenin tek çıkar yolunun siyasi uzlaşı olduğunu söyledim. Teröristlerin temizlenmesi lazım. Kim olursa olsun. Adı ne olursa olsun.

Diğer taraftan muhalif olan Suriyelilerle rejim arasında bir barışın olması gerektiğini, Türkiye olarak da buna destek olabileceğimizi de söyledik.

Biz Suriye’nin toprak bütünlüğünü destekliyoruz. Herkesten fazla destekliyoruz. Yanıbaşımızda olan bir ülkenin sınır bütünlüğü, toprak bütünlüğü ve barışı bizi doğrudan etkiliyor. Tersine gelişmeler bizi ne kadar etkiledi görüyoruz.

Sonuçta bölücü terör örgütlerine karşı verilecek mücadeleyi de biz her zaman destekleriz. Bizim Suriye topraklarında gözümüz yok. Ama Suriye’de birlik beraberlik olmazsa Suriye bölünme riskiyle karşı karşıya.

Diğer ülkeler de söylüyor. YPG/PKK’nın tek amacı Suriye’yi bölmek.

Suriye’nin bölünmesini engellemek için Suriye’de güçlü bir yönetimin lazım. Topraklarının her bir köşesine hakim olabilecek bir irade ancak birlik beraberlikle olur.

Hep bunu söylüyoruz. Kendilerine de… Özel bir görüşme değil ayaküstü bir sohbet olmuştur.

Onun dışında herhangi bir temas olmadı.”

Belgrad Zirvesi 2021 Ekim ayında düzenlenmişti

Çavuşoğlu’nun Suriye Dışişleri Bakanı’yla görüştüğünü açıkladığı Bağlantısızlar Hareketi’nin Belgrad Zirvesi 11 Ekim 2021’de düzenlenmişti.

Erdoğan Soçi dönüşü ilk sinyali vermişti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le Soçi’deki zirve dönüşünde şunları söylemişti:

“Sayın Putin Türkiye’ye yönelik adil bir yaklaşım sürdürüyor. Terörle mücadele noktasında her zaman yanımızda olacağını özellikle de ifade ediyor.

Burada şunu bize ima ediyor; ‘Mümkün olduğunca bunları, rejimle birlikte çözme yolunu tercih ederseniz çok daha isabetli olur’ gibi bir yaklaşımı var. Biz de diyoruz ki, şu anda bizim istihbarat örgütümüz Suriye istihbaratıyla zaten bu konuları yürütüyor ama bütün mesele netice almak.

Eğer istihbaratımız, Suriye istihbaratıyla bu çalışmayı yürütürken, buna rağmen hâlâ orada terör örgütleri fellik fellik at oynatıyorsa bu konuda bize destek vermeniz gerekiyor diyoruz. Bu konuda da mutabakatımız var.”

 

Kaynak: servestiyet.com

 



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER