Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

İHVAN’A MI İSLAM’A MI DÜŞMANLIK YAPILIYOR?

Faruk KUZU'NUN "KONUYA DAİR" HABER-ANALİZİ...

İHVAN’A MI İSLAM’A MI DÜŞMANLIK YAPILIYOR?

“İhvan’a” yani Müslüman Kardeşlere yapılan darbenin merkezi Mısır’dı. Ancak Mısır’dan aşağı kalmayan bir baskıyı da Suudi Arabistan’dan gördüğü aşikar. Öyle ki Sisi’yle eşgüdümlü olarak Prens Selman da İhvan üyelerine operasyon başlatmıştı. Anlaşılan o ki Küçük Kral (Prens Selman) İhvan’ı saltanatı için ciddi bir tehlike olarak görüyor ki şimdi de Üniversite müfredatından İhvan’ı silmenin gayretinde. Bu konuyla basına yansıyan haber şu şekilde:

“S. Arabistan Eğitim Bakanı Hamad el Şeyh, şu açıklamayı yaptı:

" Eğitim sisteminde, sisteme zarar veren belli fikirlerin bariz bir baskınlığı vardı ve bunlar Müslüman Kardeşler'in fikirlerini içeriyordu. Devlet şimdi öğrencilerimizi bu yanlış yönlendirilmiş ve sapkın fikirlerden korumak için müdahale etti.

Suudi üniversiteleri, müfredatta yapılan değişiklikler ve 1960'larda popüler olan aşırılık yanlısı ideolojilerdeki materyallerin kaldırılmasını içeren büyük reformlar yaptı."

Son günlerde Suudi Arabistan’da yaşanan reform dalgasının ülkeyi nereye götüreceği tartışılırken eğitimde yapılacak böylesi bir düzenleme endişeleri daha da artırıyor. Akıllara birçok soruyu da beraberinde getiriyor.

-Suudi yönetimi yüzünü “Çağdaş medeniyete mi(!)” çeviriyor? Bu konuda günümüz Türkiye’sini mi örnek alıyor? Türkiye’yi örnek alıyorsa Türkiye-Batı ilişkilerini, Türkiye’nin 60 yıldır AB kapısında hakaratimiz bekletilmesini ve -n nihayeTürkiye’nin tam bağımsızlığı yine kendi değerlerinde ve özüne dönüşte aradığını da görebiliyor mu?

- Suudi yönetimi için kitapların imha edilmesinin ve entelektüel düşüncenin kontrol altına alınmasının tehlikesinin bir önemi var mı? Veliaht Prens ülkeyi despotik bir diktatörya mı yapıyor?

- İhvan gerekçe gösterilerek müfredatın değiştirilmesi de başka bir oyun mu? Çünkü Prens ülkeyi “Muassır Medeniyet seviyesine(!)” çıkarmayı kafasına koymuş. Böylesine büyük bir hedef için de büyük bir düşman gerek.

-Müfredatta İhvan’dan boşalan yere ne konulacak? İhvan’ın Mutedil İslami anlayışının yerine Veliaht Prensin “Yozlaştırılmış sözde Ilımlı İslam modeli mi yerleştirilecek?”

-Bu manzaranın aynısını bu ülke de yaşadığı için tecrübeler ışığında şunu rahatlıkla söyleyebiliriz: “Veliaht, Batılı dostlarını memnun etmek için yoz anlayışını geçici olarak hâkim kılsa da vahyin indiği o coğrafyada bozuk maya tutmaz!”

 



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz