Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

İddia: Erdoğan Trump´ı NATO ve İncirlik´le tehdit etti

Amerikan haber kuruluşu NBC, Türkiye ile ABD arasındaki S-400 krizinin perde arkasını yazdı. İsmi açıklanmayan dört yetkili, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan´ın ABD Başkanı Donald Trump´la G-20 görüşmesinde Türkiye´nin yaptırımlara karşı olası misilleme tehdi

İddia: Erdoğan Trump´ı NATO ve İncirlik´le tehdit etti

ürkiye ile ABD arasındaki S-400 gerilimi ve olası yaptırımlara ilişkin görüşmelerin perde arkası sızdırıldı. Amerikan basını, ABD Başkanı Donald Trump´ın Türkiye´ye Rus yapımı S-400 hava savunma sistemleri alması nedeniyle yaptırım uygulama eğiliminden, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Japonya´daki G-20 zirvesinde yaptığı görüşme sonrası vazgeçtiğini yazdı. İddiaya göre Erdoğan bu görüşmede, Trump´a bazı tehditlerde bulundu.

?NATO´DAN ÇIKAR, İNCİRLİK´İ KAPATIRIZ´

Amerikan haber kuruluşu NBC News´ün dört yetkiliye dayandırdığı haberine göre, Erdoğan NATO üyeliği ve İncirlik dahil, bir dizi misilleme tehdidini öne sürdü. Buna göre Erdoğan, ABD´nin yaptırım kararı alması halinde Türkiye´nin NATO´dan çıkabileceğini ve ABD´nin Suriye politikası için kritik önem taşıyan İncirlik Üssü´ndeki Amerikan askerlerinin çıkarılacağı tehdidinde bulundu.

?ERDOĞAN TRUMP´I ÖVDÜ, OBAMA´YI YERDİ´

İddiaya göre Erdoğan´ın bu açıklamalarına övgü de eşlik ediyordu. NBC, Cumhurbaşkanı´nın görüşme sırasında Trump´ı övdüğünü, Trump´ın selefi Barack Obama´dan daha iyi bir iş insanı olduğunu ve yaptırımlardan kaçınmak için bir anlaşma yapabileceklerini söyledi.

NBC´nin haberinde, Trump´ın G-20 görüşmesine dek yaptırımlara sıcak baktığı ancak bu buluşmada Erdoğan´ın baskısı altında kaldıktan sonra Türkiye´ye yaptırım uygulanması konusunda açıkça isteksiz olduğu belirtildi.

Haberde, Trump´ın önceki gün 46 Cumhuriyetçi senatörler yaptığı 90 dakikalık Türkiye toplantısında yaptırım baskısı altında kaldığı ama senatörlerden ?esneklik´ talep ettiği de belirtildi. Cumhuriyeti Senatör Kevin Cramer, Trump´ın tavrı için ?Karar alıcı olarak, bu meseleleri halletmek için bir miktar daha fazla manevra alanı istiyor? dedi.

TRUMP´IN KAFASINDAKİ ANLAŞMA: S-400´LER AÇILMAYACAK

NBC´ye göre Trump bu görüşmede, Erdoğan´la şahsi ilişkisi üzerinden ikna gücünü kullanarak, yaptırım uygulamadan bir uzlaşma sağlayabileceğine inandığını söyledi. Trump´ın senatörlere Erdoğan´la yapmak istediği anlaşmayı anlattığı da belirtiliyor. Buna göre Trump, Türkiye´nin S-400´leri operasyonel hale getirmeyip Amerikan yapımı Patriot hava savunma sistemlerini almasını sağlayabileceğine inanıyor. Trump´ın senaryosunda, S-400´ler nedeniyle iptal edilen F-35 satışının da gerçekleşmesi planlanıyor.

?KONGRE´DEN YARDIM İSTEDİ´

Cumhuriyetçi Senatör John Hoeven, Trump´ın ?Erdoğan´la müzakere edebilmesi için Kongre´nin kendisiyle birlikte çalışmasını istediğini´ söyledi. Hoeven, ?Türkiye´nin S-400´leri kurmamasının ve böylece F-35´leri alabilmelerinin bir yolunu bulmaya çalışıyor. Bunun nasıl gerçekleştirilebileceğine dair birkaç farklı fikir üzerinde konuştuk? dedi.

?PENTAGON SURİYELİ KÜRTLER İÇİN ENDİŞELİ´

Haberde, Pentagon´un da Türkiye ile gelinen noktada Suriye konusunda endişeleri olduğu belirtildi. Buna göre ABD Savunma Bakanlığı, Türkiye´nin yaptırımlara Suriyeli Kürtler üzerinden bir misilleme yapmasından endişeli. NBC´ye konuşan yetkililer, ABD Dışişleri´nin de aynı endişe nedeniyle S-400´lere karşı atılacak yaptırım adımlarının ölçülü olmasını istediğini söyledi.

Kaynak: Medya



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER