Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

İddia: ABD, Türkiye ve Suriyeli Kürtler için ´paylaşım haritası´ hazırladı

Üst düzey bir Amerikan heyetinin Ankara ziyareti öncesinde, ABD´nin Suriye´den çekilmesi ve Türkiye´nin ´IŞİD´le mücadeleyi üstlenme´ girişimi hakkında yeni iddialar var. Wall Street Journal´a göre, Türkiye ABD´den IŞİD´e karşı ciddi oranda askeri destek

İddia: ABD, Türkiye ve Suriyeli Kürtler için ´paylaşım haritası´ hazırladı

Wall Street Journal gazetesi, ABD´nin Suriye´den çekilme kararının ve Türkiye´nin Fırat´ın doğusuna harekât planını açıklamasının ardından Washington ile Ankara arasında yapılan müzakerelerin arka planına ilişkin iki dikkat çekici iddia ortaya attı. Buna göre, Türkiye ABD´nin çekilmesi sonrası Suriye´de üstleneceğini belirttiği IŞİD´le mücadele rolü için yine ABD´den ciddi miktarda askeri destek talep etti. Haberde ayrıca, ABD´nin Suriye Temsilcisi James Jeffrey´nin Suriye´nin kuzeyinde bir Türk-Kürt çatışmasını önlemek için 1. Dünya Savaşı sonrası yapılan Sykes-Picot Anlaşması´na benzer bir iktidar paylaşımı planını haritasıyla birlikte hazırladığı iddia edildi.

?TÜRKİYE HAVA SALDIRISI DESTEĞİ İSTEDİ´

Wall Street Journal´ın Trump yönetiminden üst düzey yetkililere dayandırdığı haberde ilk olarak, Türkiye´nin Suriye´de IŞİD´le mücadele sorumluluğunu üstlenmek için ABD´den hava saldırıları, ulaşım ve lojistik de dahil, ciddi oranda askeri destek talep ettiği öne sürülüyor. Haberde, Amerikalı yetkililerin talep edilen desteğin verilmesi halinde Suriye´den çekilme hedefinin hayata geçirilemeyeceğini düşündüğü belirtilerek şu ifadeler kullanılıyor: ?Yetkililer ekliyor: Türkiye´nin talepleri öylesine kapsamlı ki, hepsinin yerine getirilmesi halinde Amerikan ordusu Suriye´ye dahlini azaltmak bir yana iyice derinleştirecek olabilir. Bu durum da, ABD Başkanı Trump´ın, Amerikan ordusunun Suriye´den çıkışı için bir strateji geliştirme umuduyla IŞİD´i tamamen ortadan kaldırma görevini Türkiye´ye transfer etme hedefine zarar verecektir.?

Gazeteye konuşan bir yetkili, Trump yönetiminin Türkiye´nin özellikle de hava desteği konusunda istediği askeri desteğin tamamını vermesinin pek muhtemel görmediğini söyledi. Gazeteye konuşan üç askeri yetkili, ?Amerikan ordusunun IŞİD´e karşı oynadığı rolün -özellikle de lojistik ve siyasi zorluklar düşünüldüğünde- Türkiye tarafından oynanmasının zor olduğunun düşünüldüğünü´ söyledi. Bir yetkili, ?Türklerin bunu yapabileceğini söyleyen kimseyi duymadım? dedi.

HARİTA İDDİASI: RENKLERLE AYRIŞTIRILDI

Haberdeki ikinci iddia da, Suriye´nin kuzeyi için bir harita hazırlandığı yönünde? Wall Street Journal, ?Birçok uzman ve yetkili, Türkiye´nin IŞİD´le mücadelede ABD´ye somut destek veren ve ciddi oranda can kaybı yaşayan Kürt savaşçıları hedef almasından korkuyor? ifadelerini kullanıp, ABD´nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey bu riski azaltmak için ?renklerle ayrıştırılmış bir harita hazırladığını´ öne sürüyor. Yine yetkililere dayandırılan iddiaya göre, planın ana amacı ?Türklerin çoğunlukla Kürtlerin yaşadığı yerlerden kaçınmakla birlikte Suriye´nin kuzeyine girmesine izin vermek´.

?ABARTILI BİR SYKES-PICOT´

Haberde şu ifadeler kullanılıyor: ?Jeffrey ve Dışişleri Bakanlığı´ndaki ekibi, bedeli yüksek olacak bir Türk-Kürt çatışmasından kaçınılmasını sağlayabilecek bir iktidar paylaşımı planının müzakere edilmesi girişimiyle, Suriye´nin kuzeydoğusunu renklerle kodlayan bir harita hazırlardı. Fakat Erdoğan´ın askerleri Suriye´ye girerse iki tarafı birbirinden uzak tutmak zor olabilir. Eski bir Amerikalı yetkili haritayı, 1. Dünya Savaşı´nın sonunda Ortadoğu´yu sömürgeci nüfuz alanlarına bölen ve Fransa ile İngiltere arasında yapılan gizli anlaşmaya benzeterek, ?Abartılı, öngörülemez bir Skyes-Picot´ olarak tarif etti.?

Haberdeki bir diğer iddia da, Jeffrey´nin Kürt komutan Mazlum Abdi´den, Trump yönetiminin çıkış stratejisini netleştirmesinden önce Beşar Esad yönetimi ile anlaşma yapmamasını istediği yönünde. Ancak gazete bu iddia hakkında daha fazla ayrıntı vermedi.

TÜRKİYE´Yİ KİMLER ZİYARET EDECEK?

Ankara bu hafta, üst düzey bir Amerikan heyetini ağırlayacak. ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford ile ABD´nin Suriye özel temsilcisi ve çekilme kararının ardından Brett McGurk´ün istifasıyla IŞİD´le Mücadele Koalisyonu Temsilciliği´ne de atanan James Jeffrey, Suriye´den çekilme kararını görüşmek üzere Ankara´ya gelecek. (Dış Haberler)



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER