Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

İÇME SUYUNUN YANINA YAPILAN SU ŞİŞELEME FABRİKASI TEPKİYE NEDEN OLDU

Gaziantep Sofalıcı köyünde bir iş adamı tarafından yapılan su şişeleme fabrikasının, köyün içme suyu kaynağının hemen yanında yapılması tepkiye neden oldu.

İÇME SUYUNUN YANINA YAPILAN SU ŞİŞELEME FABRİKASI TEPKİYE NEDEN OLDU

İÇME SUYUNUN YANINA YAPILAN SU ŞİŞELEME FABRİKASI TEPKİYE NEDEN OLDU

 

 

Sondajın kendi içme ve sulama sularını kurutacağını iddia eden köylüler, içme suyu kaynağının hemen dibinde sondajla su çıkartmaya çalışmanın yasal olmadığını belirtti. Fabrikada sondaj vurulmasına asla müsaade etmeyeceklerini belirten köylüler, sonuna kadar mücadele edeceklerini söyledi. Fabrikanın önünde bekleyen köylüler sondaj çalışmasına müsaade etmeyeceklerini belirtirken, jandarma da herhangi bir olay yaşanmaması için önlem aldı.

YAPILANLAR YASAL DEĞİL

Köy Muhtarı Halil Tuzlu, suyun büyük bir bölgenin ihtiyacını karşıladığını, sularının kesilmesi halinde köylerini başka yere taşımak zorunda kalacaklarını ifade etti. Muhtar Tuzlu, "Gelmiş buraya bir tane vatandaş şişeleme fabrikası kuruyor. Biz de kurdurmak istemiyoruz. Yani bu fabrika kurulursa köyümüzün 500 hane nüfusu var, bin tane büyükbaş hayvanımız var, 4 - 5 bin küçükbaş hayvanımız var, hepsi çok mağdur olacak. İkincisi de burada arazimiz var. Suyumuz giderse o zaman biz köyümüzü başka yere taşıyalım. Bunun için de köylü burada sondaj vurdurmamak istiyor, çaba harcıyor. Bu hangi şartlarda ruhsat almış bilmiyorum. Bir yıldır uğraşıyorum ama bu adamı engelleyemiyorum. Büyükşehir Belediyesi´ne de gittim, Gaski´ye de gittim, Devlet Su İşlerine de gittim. Devlet Su İşlerine telefon açıyorum adamlar yüzüme kapatıyor. Böyle bir şey yok. Biz dış ülkelerden mi geldik, İsrail´den mi geldik bilmiyorum. İçme suyu ile sondaj vurulacak fabrikanın arası 15 ile 20 metre.

Buna nasıl ruhsat veriliyor, nasıl imkan veriliyor bilmiyorum. Bunun için gerekli yerlere sesimi buradan duyurmak istiyorum. Sondaj vurulursa su kurur. Ben araştırdım bu şişeleme suyunun doğal, kendi akar cazibesiyle, doğal su olması lazım. Ben iki saat sulamayı yapıyorum ve sonra da dinlendiriyorum ama bu 24 saat bu suyu çekerse tüm bu yazıyı kurutur. Bir de bu yazının, yaylamızın tüm akarsuyu buradan sağlanıyor. Tüm yaylaya dağılım merkezi de burası. Bunu bildiği için fabrikayı buraya kurmaya çalışıyor. Bu önceden Özel İdarede ruhsat işine bakarken şimdi geliyor benim alakam yok diyor. Geçen yıl ruhsatı veren bu arkadaş, buraya bu fabrikayı kurduran bu arkadaş. Bu gün belediyeye geçti benim elim yok diyor. Bu işlerin ruhsat işlerinin hepsini yöneten kendisi. Geçen sene ben orada kepçeyle köyün içme suyunu ararken bir telefonla kepçeyi çekti. Bugün ruhsata yine kendisi bakıyor. Şimdi de ben belediyedeyim diyor ve kaçıp gidiyor. Bizi alakadar etmez diyor, yalan söylüyor? söyledi.

? SONDAJDAN ŞİŞE SUYU MU OLUR?"

Köylülerden Cumali Vatan, "Burası Gaziantep´in akciğeridir. Burada saf bir suyumuz var. Bizim bu sudan hem 5 - 6 bin hayvanımız içiyor hem de köyün halkı içiyor. Bunun 30 metre altına şişeleme merkezi kurmak istiyorlar. Gayri resmi ve ya usulsüz bir şekilde buraya ruhsat verilmiş. Köyün, bu kadar insanın, bu kadar hayvanın, yaylanın suyunun tamamı da buradan gelir. Buraya bir tesis kurulmaya çalışılıyor. Biz de köylü olarak, vatandaş olarak hakkımızla mücadele etmeye çalışıyoruz. Elimizden geldiğince biz bu tesisi buraya kurdurmamaya çalışıyoruz. Herkes sonuna kadar direnmek için burada bekliyor. Şimdi şişeleme suyu gelince zaten işin usulsüz olduğu açıkça bellidir ki şişeleme suyu bir defa ben cahil bir köylü olarak biliyorsam oradakilerin daha iyi olması gerekiyor, sondajlama suyu ile zaten şişeleme suyu yapılamaz. Buna nasıl bir ruhsat verilmiş biz bunu anlamıyoruz. Köyün içme suyunun 30 metre yakınına nasıl ruhsat veriliyorsa. Bizim başımıza çok geldi? diyerek yapılanların yasal olmadığını iddia etti. 



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER