Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

İBB´de başkan belli değil ama Belediye Meclisi´nde tablo belli!

Geçersiz oy sayımlarının devam etmesi ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı´nı kazanan isim henüz kesin belli olmazken Büyükşehir Belediye Meclisi´nde tablo belli oldu.

İBB´de başkan belli değil ama Belediye Meclisi´nde tablo belli!

31 Mart yerel seçimlerinin ardından İstanbul´da itiraz süreçi devam ediyor. Geçersiz oyların sayımı İlçe Seçim Kurulları tarafından yapıldığı için İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı´nı kazanan isim de henüz kesinleşmedi. Ancak Büyükşehir Belediye Meclisi´nde üye paylaşımı şekillenmeye başladı. Resmi olmayan sonuçlara göre seçime MHP ile ittifak yaparak giren AKP´nin 180 civarında meclis üyesi olurken İyi Parti ile ittifak yapan CHP´nin ise 130 civarında olması bekleniyor.

YSK´ya yapılan itirazlardan sonra İstanbul´da durum değişmez ve CHP´nin adayı Ekrem İmamoğlu İBB Başkanı olsa dahi Büyükşehir Belediye Meclisi´nin çoğunlu AKP´de olacak. Meclis´te çoğunluğu oluşturan AKP, iki başkanvekilini, başkanlık divanını ve divan katiplerini seçecek. Komisyonlarda da AKP´nin çoğunluğu olacak ve 5 üye AKP´den 4 üye de CHP´den seçilecek.

MECLİS´TE BU DÖNEM 312 ÜYE GÖREV YAPACAK

2014 yerel seçimleri sonrası göreve gelen İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, başkanla birlikte 310 üyeden oluştu. Türkiye İstatistik Kurumu´nun (TÜİK) yeni nüfus bilgilerine 31 Mart 2019 tarihinde yapılan seçimlerde ise İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi üye sayısında artış yaşandı. Bu dönem Büyükşehir Belediye Meclisi´nde başkan ile birlikte 312 üye görev yapacak.

Yeni dönemde 39 ilçeden İstanbul Büyükşehir Belediyesi´ne gelecek üye sayıları şöyle:

?Adalar 3, Arnavutköy 8, Ataşehir 8, Avcılar 8, Bağcılar 10, Bahçelievler 10, Bakırköy 7, Başakşehir 8, Bayrampaşa 8, Beşiktaş 7, Beylikdüzü 8, Beyoğlu 7, Büyükçekmece 7, Beykoz 7, Çatalca 6, Çekmeköy 8, Esenler 8, Esenyurt 10, Eyüpsultan 8, Fatih 8, Gaziosmanpaşa 8, Güngören 8, Kadıköy 8, Kağıthane 8, Kartal 8, Küçükçekmece 10, Maltepe 8, Pendik 10, Sancaktepe 8, Sarıyer 8, Silivri 7, Sultanbeyli 8, Sultangazi 10, Şile 4, Şişli 8, Tuzla 8, Ümraniye 10, Üsküdar 10, Zeytinburnu 8.?

BELEDİYE MECLİS ÜYELERİ NASIL SEÇİLİYOR

Büyükşehir Yasası´na göre; ilçe belediye başkanlığını kazanan parti, belediye başkanının yanı sıra 1 kontenjan üyeyi de meclise doğrudan gönderiyor. Geriye kalan üyelikler ise, partilerin aldıkları oya göre belirleniyor.

Hangi ilçenin kaç meclis üyesinin olacağı, nüfusa göre belirleniyor. Nüfusu 20 ? 50 bin arası ilçeler 15 üye, 50 ? 100 bin arası ilçeler 25 üye, 100 ? 250 bin arası ilçeler 31, 250 ? 500 bin arası ilçeler 37 üye ve 500 bin ? 1 milyon arası ilçeler de 45 üyeden oluşuyor. Ilçe meclis üyeliklerinin 5´de 1´i ise büyükşehir belediye meclisine gönderiliyor. Ilçe belediye başkanı ve +1 kontenjan üye düşüldükten sonra kalan üyelikler, partilerin aldığı oya göre paylaşılıyor. Bu arada, meclis üyeliği seçilirken geçerli oyların yüzde 10´u da baraj kabul ediliyor. Barajı aşamayan partiler üyelik çıkaramıyor. Örneğin, geçerli oy sayısı 20 bin olan bir ilçede baraj 2 bin olarak belirleniyor.

 

 

 



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER