Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Hz. Muhammed'in(s) kızıyla ilgili film yoğun tepki üzerine gösterimden kalktı

Lordlar Kamarası üyesi Barones Claire Fox, "Bu sanat için felaket, ifade özgürlüğü için tehlikelidir" dedi

Hz. Muhammed

Muhammed Peygamber'in kızı Fatıma'yla ilgili film, gelen tepkilerin ardından Birleşik Krallık'ta (BK) gösterimden kaldırıldı.

Dünyanın en büyük sinema zincirlerinden Cineworld, "dine hakaret" gerekçesiyle Müslümanların tepki gösterdiği filmin gösteriminin "personel ve müşterilerin güvenliği için" iptal edildiğini bildirdi.

Yönetmenliğini Eli King'in, senaristliğini Sheikh Al-Habibi'nin yaptığı The Lady in Heaven (Cennetin Hanımı), İslamiyet'in önemli tarihi şahsiyetleriyle IŞİD arasında bağ kuruyor.

IŞİD'in Irak'ı işgaliyle başlayan filmde, İslamiyet'te kutsal figürlerin suretinin gösterilmesinin yasak olması nedeniyle bazı oyuncuların yüzleri gizleniyor.

Protestocular, yapımı İslamiyet'teki önemli şahsiyetleri yanlış ve olumsuz bir şekilde tasvir etmekle suçluyor. Filmin gösterimden kaldırılması için başlatılan imza kampanyasına 120 binden fazla kişi katıldı.

BK'deki İslami kuruluşların çatı örgütü Britanya Müslüman Konseyi yapımı "ayrıştırıcı" diye niteledi.

Yapılan açıklamada filmin destekçileri arasındaki bazı kişilerin asıl amacının "nefreti körüklemek" olduğu öne sürüldü.

Yaklaşık 200 kişi de Birmingham'daki Cineworld önünde protesto gösterisi düzenledi.

Filmin yapımcısı Malik Shlibak, protestocuların ifade özgürlüğü hakkı olduğunu söyledi. Shlibak yine de gösterimin iptal edilmesini “aptalca” diye niteledi. Yapımcı, sinema salonlarının "insanların izlemek istediği filmleri gösterme hakkını savunması gerektiğini" savundu.

Filmin internet sitesinde, yapımda hiçbir karakterin bir kutsal kişiliği temsil etmediği, bunun "performanslarla, aktörlerin eşsiz senteziyle; kamera içi efektlerle, ışık ve görsel efektlerle başarıldığı" belirtiliyor.

Lordlar Kamarası üyesi Barones Claire Fox da iptal kararına tepki gösterdi. Fox attığı tweet'te şu ifadeleri kullandı:

"Bu sanat için felaket, ifade özgürlüğü için tehlikelidir. Kimlik siyasetinin demokrasiye tehdit oluşturmadığını savunanlar için de bir ders niteliğindedir.

Ülkedeki diğer sinema zinciri Vue ise gösterime devam ediyor. Şirket sözcüsü yaptığı açıklamada, "Vue, farklı içerikler sunan bir platform olmanın getirdiği sorumlulukları ciddiye alıyor ve farklı toplulukların ilgisini çekebilecek filmlerin gösterilmesi gerektiğine inanıyor" ifadesini kullandı.

 

Independent Türkçe, Guardian, Hollywood Reporter

Derleyen: Uğurcan Yıldız



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz