Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Huzurevlerinin koronavirüs ile imtihanı..

Avrupa’nın birçok ülkesinde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) kaynaklı can kayıplarının artmaya devam ettiği huzurevleri, Kovid-19 ölümlerinin adeta “merkez üssü” haline geldi.

Huzurevlerinin koronavirüs ile imtihanı..

Avrupa’nın birçok ülkesinde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) kaynaklı can kayıplarının artmaya devam ettiği huzurevleri, Kovid-19 ölümlerinin adeta “merkez üssü” haline geldi.

Kovid-19 salgınından en fazla etkilenen Avrupa ülkelerden biri olan Fransa’da yaş ortalamasının 85 olduğu huzurevlerinde hayatını kaybedenlerin sayısı 7 bin 896’ya (toplam ölümlerin yüzde 38’i), vaka sayısı ise 64 bin 117’ye (toplam vakaların yüzde 41’i) ulaştı.

Fransa Sağlık Bakanı Olivier Veran, ülke genelindeki huzurevlerinin yüzde 45’inde Kovid-19 tespit edildiğini söyledi. Huzurevlerinde çalışan sağlık personelinin koruyucu ekipman sorunu devam ederken, sağlık çalışanlarının yeterli maskeye sahip olmaması buralarda kalan yaşlıların hayatını riske atıyor.

Veran, 19 Nisan’da yaptığı açıklamada, sağlık çalışanlarına maske, eldiven ve koruyucu ekipman temin etmekte hala sorun yaşandıklarını kabul ederken, hükümet de bu konuda sık sık eleştiri oklarının hedefi haline geldi. Huzurevleri konusundaki bir diğer önemli sorun ise burada kalan yaşlılara Kovid-19 testi yapılamaması oldu. Bakan Veran, gelen tepkiler üzerine ülkedeki huzurevlerinde kalanlara test yaptırmak bir çalışma başlatılacağını söyledi.

Paris Belediye Başkan Yardımcısı Emmanuel Gregoire, ülkedeki huzurevlerinde çok büyük bir dram yaşandığını vurgulayarak, acil durumlarda huzurevlerinden ambulans talep edildiğini ancak hiç kimsenin gelmediğini ve bu nedenle birçok insanın hayatını kaybettiğini savundu.

Huzurevlerindeki imkanların yetersiz kaldığını dile getiren Gregoire, hastanelerdeki kapasitelerin aşılması nedeniyle huzurevlerindeki hastaların da tedavi edilemediğini söyledi.

7 bin 500 kişinin huzurevlerinde öldüğü tahmin ediliyor

İngiltere’deki en büyük huzurevleri hizmet sağlayıcısı “Care England” tarafından toplanan veriler, huzurevlerindeki Kovid-19 ölümlerinin sayısının sanılandan çok daha yüksek olduğunu ortaya koydu.

Reklam

“Telegraph” gazetesine konuşan “Care England” Üst Yöneticisi Martin Green, test yapmadan kesin bir sayı vermenin zor olduğunu belirterek, “Ancak 1 Nisan itibarıyla ölüm oranlarını önceki yılların oranlarıyla karşılaştırdığımızda Kovid-19 nedeniyle yaklaşık 7 bin 500 kişinin ölmüş olduğunu tahmin ediyoruz.” dedi.

Öte yandan İngiltere Halk Sağlığı Kurumunun verileri de ülkede Kovid-19 nedeniyle ölenlerin yüzde 69’unun 70 yaş üzerinde olduğunu gösterirken, bu durum huzurevlerinde kalanların karşı karşıya olduğu riski ortaya koyması açısından önemli görülüyor.

İngiltere’deki Kovid-19 kaynaklı ölümlerin sayısı 17 bin civarında olsa da bu veriler yalnızca hastanedeki ölümleri kapsadığı için gerçek sayının çok daha yüksek olduğu belirtiliyor. Ülkedeki Kovid-19 krizi derinleşirken huzurevlerinde yakınlarını kaybedenler ise sevdiklerinin ölüme terk edildiğini, test yapılmadığını, ambulans gönderilmediğini ve hatta doktorların bile ziyarete gitmediğini savunuyor.

Sağlık Bakanı Matt Hancock, perşembe günü yaptığı açıklamada, ülkedeki huzurevlerinin sadece yüzde 15’inde virüs görüldüğünü söylerken, İngiltere’deki en büyük huzurevi işletmelerinden Four Seasons’ın Sağlık Hizmetleri Sorumlusu Jeremy Richardson ise gerçek oranın muhtemelen yüzde 60 ila 70 olduğunu düşündüğünü söyledi. 21 bin 723 huzurevi bulunan İngiltere’deki yüzde 70’lik oran, “ciddi bir risk işareti” olarak değerlendiriliyor.

Bazı huzurevlerinde yaşlılar yataklarında ölü bulunmuştu

Avrupa’da en fazla Kovid-19 vakasının görüldüğü İspanya’da, salgının başlangıcından bu yana huzurevlerinde 13 bin 954 kişi (toplam ölümlerin yüzde 67’si) hayatını kaybetti.

Resmi verilere göre, Kovid-19 teşhisi konulan veya test yapılamadığından sadece “şüphesi” olan huzurevlerindeki yaşlı ölümleri, daha çok virüsün en yaygın olduğu Madrid (5 bin 272), Katalonya (2 bin 268), Castilla y Leon (2 bin 32) ve Castilla La Mancha (1597) özerk yönetimlerinde görüldü.

İspanya’da Kovid-19 kaynaklı en fazla ölümün gerçekleştiği özerk bölge Madrid’de, şimdiye kadar 7 bin 239 kişi hayatını kaybederken, bunun yüzde 72’sinin huzurevlerinde kalanlar olması dikkati çekti.

Devamı >>>



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER