Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Hukukçulardan önemli tartışma: İmamoğlu görevden alınır mı?

23 Haziran İstanbul seçimlerinin kamuoyundaki yankıları sürerken İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu´nun görevden alınmasıyla ilgili hukukçular arasında tartışmalar başladı.

Hukukçulardan önemli tartışma: İmamoğlu görevden alınır mı?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu´nun görevden alınmasıyla ilgili açıklamaya hukukçulardan dikkat çekici değerlendirmeler geldi.

Ceza Hukukçusu Yılmaz Yazıcıoğlu, İmamoğlu´nun "Görevli memura görevinden dolayı hakaret" suçlamasından ötürü ceza alabileceğini söyledi.

İmamoğlu´nun Ordu Valisi´ne yaptığı ifade edilen hakaretin ispatlanması halinde ´Ceza Hukuku´nda 1 yıldan 27 aya kadar hapis cezası verilebileceğini belirtti.

Konuya dair Yazıcıoğlu, şu açıklamayı yaptı: "Bizim hukukumuzda, sanığa verilmesi gereken ceza alt sınırdır. Yani kanunlarımızı uygulama gereğince sanıkların cezası alt sınırdan başlar. Ancak olayın gösterdiği vahamet, toplumda meydana getirdiği sonuçlar, kamuoyundaki karşılığı göz önünde bulundurularak ceza artırılabilir. Yani, eğer bu konu yargıya taşınırsa ve suç ispatlanabilirse, beklenen cezası 1 yıl hapis. Orada da hükmün açıklanması geri bırakılır çünkü 2 yılın altındaki cezalarda sanığın başka bir suçu yoksa, yasalar bunu emreder."

İmamoğlu´nun "Görevi başındaki memura hakaret" suçundan ceza almasına Avukat Cüneyt Toraman ise, "İlkesel olarak böyle bir tartışmanın mahkemeye taşınmasına karşıyım" dedi.

 

Toraman konuya dair şu açıklamayı yaptı: "Kamu görevlisine hakaret nihayetinde ağır bir suç. Bununla ilgili soruşturma da başlatılmıştı. Olay VIP salonundan geçip geçmeme meselesi değil, o tartışma sırasında valiye hakaret edilmesi. Sonuçta hem savcılık hem mahkeme bilirkişi incelemelerini yaptıracak ve gerçekler ortaya çıkacaktır ancak bir hukukçu olarak bu konunun mahkemeye taşınmasının halk nezdinde doğru algılanacağını, kabul göreceğini düşünmüyorum. Eğer böyle bir hakaret varsa ve bu hakaret bir kamu görevinin sona ermesine yol açabiliyorsa hemen bu yasayı düzenlemek lazım. Çünkü böyle bir durumda eğri olan yasadır. Bir valiyle tartıştı diye bu mesele üzerinden neredeyse 5 milyon oy almış birine ayak bağı olunamaz. Mesele sadece İmamoğlu meselesi de değil. Tüm kamu görevlileri açısından yapıyorum bu değerlendirmeyi. Disiplin cezasını anlarım, maaş kesme cezası olabilir. Bunlar yetersizse daha ağır disiplin cezaları konabilir. Ama bu tarz meselelerin ceza kanunlarının görev kapsamına alınmasını doğru bulmuyorum." 

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza ve Ceza Muhakemesi Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Prof. Adem Sözüer ise bu tartışma üzerinden İmamoğlu´nun görevden alınıp alınamayacağına dair tartışmaları doğru bulmadığını söyledi.

 

İmamoğlu´nun görevden alınması ile ilgili konuya ilişkin şu açıklamayı yaptı: "Devletin yetkili makamlarının daha dava dahi açılmayan bir iddia ile ilgili suç varmış gibi açıklamalarda bulunmaları, konunun hukuki değil siyasi olduğunu gösterir. Bu yapıda tarafsız bir soruşturma ve kovuşturma olması pek mümkün değil. Çünkü kişi, yöneticilerimiz tarafından suçlu ilan edilmiş, medyada suçlu olarak damgalanmış bile. Bu ortam ve koşullarda belediye başkanlığı konusunu tartışmayı hukuken doğru bulmuyorum."


Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER