Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Hoş Geldin Ey Şehr-i Ramazan

Mehmet Gündoğdu -2

Hoş Geldin Ey Şehr-i Ramazan

Camilerimizde topluca ibadete ara verilmiş olmasından dolayı kalplerimiz biraz buruk da olsa, yine büyük bir heyecan ve aşk ile Hoş Geldin/Merhaba Ey Şehr-i Ramazan diyoruz.

Allah’ü Teâlâ, günlerden Cuma gününü diğer günlere, gecelerde Kadir gecesini diğer gecelere, aylardan Ramazan ayını diğer aylara nazaran daha üstün, değerli ve itibarlı kılmıştır.

23 Nisan Perşembe gününü Cuma’ya bağlayan gece yatsı namazından sonra teravih namazı kılacağız ve sahura kalkacağız. 24 Nisan Cuma, Ramazan Ayının ilk günüdür ve oruçlu olacağız inşallah.

Tanım

Ramazan kelimesinin lügatta üç manası  vardır.

1- “yanmak” demektir.

“Ramazan” kelimesi güneşin sıcaklığının şiddetinden gayet kızmasıdır ki, böyle pek kızgın yere “ramda” denir. “Ramazan” “ramda” mastarından “yanmak” manasına gelir. Yani kızgın yerde yalın ayak yürümekle yanmak demektir.

Bu aya “Ramazan” denmesinin bir sebebi; bu ayın günahları yaktığıdır.  Bu ayda açlık, susuzluk hararetinden ıstırap çekilir. Veyahut oruç hararetinden günahlar yakılır. (Elmalılı Hamdi Yazır)

2- “yağmur” demektir.

Ramazan kelimesi yaz sonunda güz mevsiminin başlangıcında yağıp yeryüzünü kirden, tozdan temizleyen yağmur manasına gelen “Ramadiyu” masdarından gelir. 

Bu yağmur yeryüzünü yıkadığı gibi, şehr-i Ramazan da ehl-i imanı günahlardan yıkayıp kalplerini temizlediği için bu isim ile isimlendirilmiştir. (Elmalılı Hamdi Yazır)

3- “Ramazan”; Kosanın veya kılıcın namlusunu keskinleştirmek yada okun ucundaki demirini inceltip ve sivrileştirmek için, yalabık iki taşın arasına koyup dövmek anlamına gelir.

Ramazan ayında oruç tutarak ibadet eden mü’minler onbir aydan beri, narsizim (bencillik, menfaatpereslik, egoizim) ile sertleşen, kabalaşan, kendinden başka kimseyi görmeyen nefisler, etrafında olup bitenleri farkederek, iyilik, paylaşma ve güzel ahlak ile naifleşerek (yumuşayarak), nezaketle (incelikle) ramazanlaşırlar. 

Ayrıca Ramazan’ın “Allah’ın isimlerinden” olduğu da rivayet edilmiştir.

Enes Bin Malik; Resulullah (asm) Efendimiz’in şöyle buyurduğunu anlatmıştır:

“Şehr-i Ramazan’a sadece ‘Ramazan’ demeyiniz. Allah-ü Teala nasıl “Şehr-i Ramazan” (Ramazan ayı) buyurmuş ise.. siz de öyle deyiniz.” (Buhari)

Reklam



Anahtar Kelimeler: Geldin - Ramazan

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz