Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

HONG KONG'DA PROTESTOLAR: MUHALİFLERİN ZAFERİ NE ANLAMA GELİYOR?

Pazar günü yapılan seçimlerde, eşine rastlanmadık şekilde, oy verme hakkı olan 4 milyon 130 bin seçmenin yüzde 71'i sandığa gitti.

HONG KONG

Hong Kong'da Çin hegemonyasına karşı aylardır süren gösterilerin gölgesinde rekor katılımla yapılan yerel seçimlerde, muhalifler büyük bir zafer kazandı. 18 bölge meclisinin 17'sinin kontrolü, demokrasinin güçlendirilmesinden yana olan muhalefete geçti. Hong Kong Özerk Bölgesi lideri Carrie Lam, bu sonuçların hükümetin politikaları üzerinde ciddi etkileri olacağını söyledi.

Pazar günü yapılan seçimlerde, eşine rastlanmadık şekilde, oy verme hakkı olan 4 milyon 130 bin seçmenin yüzde 71'i sandığa gitti.

Aylardır sokaklarda olan göstericilere göre, yerel seçimlerde büyük bir zafer ilan etmek Çin'e ve Hong Kong yönetimine gönderilecek güçlü bir mesaj olarak görülüyordu.

Yerel sçeimlerde ciddi bir yenilgi alan Carrie Lam, hükümetinin sonuçlara saygılı olduğunı söyledi.

Carrie Lam, sonuçların "mevcut duruma karşın halkın hoşnutsuzluğunu" ortaya koyduğunu söyledi.

Lam, "Hükümet toplumun görüşlerini alçak gönüllü bir şekilde dinleyecek ve buna göre hareket edecektir" dedi.

Analistler ise muhaliflerin bu kadar büyük bir zafer kazanmasını beklemiyordu.

Demokrasi yanlılarının büyük zafer kazandıkları bölge konseyleri, otobüs rotalarından çöplerin toplanmasına daha çok yerel konularda kararlar alan merciler.

Ancak konseylerden gelen 117 üye aynı zamanda, Hong Kong liderini de seçen 1200 üyeli komiteye de girmiş oluyor. Bu anlamıyla, demokrasi yanlılarının Hong Kong siyasetinin güç merkezlerinde kuvvetlerini artırdıkları bir gerçek.

Hong Kong yönetimi ve Çin, sessiz çoğunluk olarak adlandırılan kesimin, bu seçimlerle, uzun süredir devam eden protestolara tepki göstermesini umuyordu.

Bu olmadığı gibi, bazı Pekin yanlısı üst düzey siyasi isimler de koltuklarını kaybettiler.

Pekin yanlısı siyasi düzenin karşıtında olan göstericiler, bu ezici seçim galibiyeti sonrası hükümetin taleplerini daha fazla dikkate almasını talep ediyor.

Hong Kong, "iki sistem, tek devlet" ilkesi altında yönetilen eski bir İngiliz sömürgesi.

Bu yarı özerk bölge, İngiltere'nin 1842'de başlayan sömürge yönetimi sonrası 1 Temmuz 1997'de yeniden Çin'in hâkimiyeti altına girmişti.

Haziran ayından beri gösteriler sürüyor

Hong Kong'da demokrasi yanlısı, hükümet karşıtı protesto gösterileri 5 aydan uzun süredir devam ediyor.

Göstericiler ile polis arasında şiddetin giderek tırmandığı protestolar barışçıl toplu yürüyüşlerle başladı ve Hong Kong'un yakın tarihinin en büyük siyasi krizine dönüştü.

Protesto gösterileri Haziran ayında başladı. Nedeni, suç işlediğinden şüphelenilen kişilerin Çin'e iadesine imkân veren tartışmalı yasa tasarıydı.

Hong Kong Özerk Bölgesi lideri Carrie Lam, iade tasarısının çekilmesini kabul etti ama sokaktaki hareketliliği durduramadı.

Yetkililer, geçen hafta polis ile göstericiler arasında çıkan çatışmalar sonucu 116 kişinin yaralandığını duyurmuştu.

Şu an protestocuların talepleri direkt genel seçimlerin düzenlenmesi ve polislerin göstericilere uyguladığı şiddetin araştırılması.

En son olarak eylemcilerden birinin canlı yayında polis tarafından vurulması büyük tepki çekti.

Seçim öncesinde ise sandığa gidilmesinin engellenmemesi ya da seçimlerin ertelenmemesi için adayların çağrı yapmasıyla protestolara ara verilmişti.

Kaynak: https://www.bbc.com/turkce



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER