Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Hong-Kong´da devlet dairelerini kapattılar..

Hong Kong´da pazar günü başlayan suçluların iadesi yasa tasarısına karşı 70´ten fazla kişinin yaralandığı gösteriler nedeniyle şehrin finans merkezindeki devlet daireleri önümüzdeki haftaya kadar hizmet vermeyecek.

Hong-Kong´da devlet dairelerini kapattılar..

Hong Kong´da pazar günü başlayan suçluların iadesi yasa tasarısına karşı 70´ten fazla kişinin yaralandığı gösteriler nedeniyle şehrin finans merkezindeki devlet daireleri önümüzdeki haftaya kadar hizmet vermeyecek.

Suçluların Çin´e iade edilmesini öngören yasa tasarısı, Hong Kong´un İngiltere´den 1997 yılında Çin´e devredilmesinden bu yana görülen en geniş katılımlı gösterilere sebep oldu. Protestocular, söz konusu tasarının dünyanın finans merkezlerinden ve özerk yönetime sahip Hong Kong´un hukuk sistemine ve özgürlüklere zarar vereceğini savunuyor.

Gösterilerin dördüncü gününde de tepkili binlerce Hong Konglu yasa tasarısının görüşüleceği şehir meclisi etrafında toplanarak eylem yaptı. Polis, biber gazı ve plastik mermiyle kalabalığı dağıttı. Hong Kong Hastane Otoritesi, polis ve göstericiler arasında yaşanan olaylarda şu ana kadar 72 kişinin yaralandığını duyurdu.

Hong Kong´da protestolara neden olan, ?zanlıların´, ?şüphelilerin´ Çin´e iadesini kolaylaştıran yasal düzenlemeler 3 Nisan´da Meclis´e sunuldu. Düzenlemeler, zanlıların Çin ana karası, Çin´in Makao Özel İdari Bölgesi ve Tayvan´a iadesini kolaylaştıracak. Bu bölgelerdeki yetkililer tecavüz ve cinayetle yargılanan kişileri Hong Kong´tan isteyebilecek. Ancak yasayı eleştirenler muhalif siyasetçilerin Çin´e iadesinin önünün açılacağını savunuyor. Eğer onaylanırsa yasa, Hong Kong´ta yaşayan veya buraya seyahat eden yabancılar, Hongkonglular ve Çinlileri kapsayacak.

Yasayı eleştirenler Çin´in hukuk sistemindeki aksaklıkları gerekçe göstererek Hong Kong yerine orada yargılanmanın doğru olmayacağını öne sürüyor. İnsan hakları grupları ve avukatlardan oluşan muhalifler, Çin´de işkence, zanlılardan zorla ifade alınması, keyfi göz altılar ve avukatlara erişimin kısıtlı olması gibi vakıaların yaygın göründüğünü savunuyor.

Yasa tasarısının şehir meclisinde yapılması planlanan ikinci görüşmeleri gösteriler sonrası ucu açık bir tarihe ertelendi. Özel bir yapıya sahip Hong Kong ?iki sistem tek devlet? yapısıyla yönetiliyor. Çin yanlısı politikalar benimsemekle itham edilen bir hükümeti olan Hong Kong´un kendine ait yasaları bulunuyor.

Kaynak: Euronews



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER