Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Hindistan’da Çiftçiler Liberal Dönüşüme Karşı Ayakta

Çiftçiler, aylardır süren barışçıl protestolarını amacından saptırmak için şiddetin hükümet ve dış unsurlar tarafından körüklendiğini iddia ediyor.

Hindistan’da Çiftçiler Liberal Dönüşüme Karşı Ayakta

Çoğu traktör kullanan on binlerce çiftçinin, tartışmalı yeni tarım yasalarının yürürlükten kaldırılması çağrısı yapmak üzere Salı günü Yeni Delhi sokaklarına çıkması sonucunda en az bir protestocu öldürüldü ve 300 polis yaralandı. Şehrin dış mahallelerinde aylarca süren barışçıl gösterilerden sonra, çiftçiler polisle çatışıp barikatları yıktılar. Polis memurlarının yanı sıra çok sayıda protestocu da yaralandı.

Protestocular kimler?

Protestocu çiftçilerin çoğu Sih dini azınlığın üyeleri ve Pencap ve Haryana eyaletlerinden geliyor. Ülkenin diğer bölgelerindeki çiftçiler de dayanışma için mitingler düzenlediler.

Kasım ayından bu yana, binlerce çiftçi başkent Yeni Delhi’nin dışında kamp kurdu, genişleyen çadır kentlerinde nöbet tuttu ve çiftlik yasaları yürürlükten kaldırılmazsa şehre girmekle tehdit etti.

Protesto, ülkenin büyük bir bölümünde eşitsizliğin korkunç gerçekliğini ortaya çıkardı.

Hindistan’ın 1,3 milyarlık nüfusunun yüzde 60’ından fazlası geçim için hala tarıma bağlı olsa da, sektör ülkenin ekonomik çıktısının yalnızca yüzde 15’ini oluşturuyor. Koronavirüs pandemisinin şehir ekonomilerini kötü bir şekilde etkilemesi ve milyonlarca işçiyi köylerine geri göndermesinin ardından protestocuların kararlılıkları arttı. Yıllardır borçlar ve iflaslar çiftçileri yüksek oranlarda intihara sürüklüyor.

Ne istiyorlar?

Protestocular, Hindistan’da çiftçiliği yeniden şekillendirme çabaları nedeniyle Başbakan Narendra Modi’ye meydan okuyor.

Göstericiler, Başbakan Modi’nin devletin tarımdaki rolünü en aza indirecek ve özel yatırımcılar için daha fazla alan açacak son tarım yasalarını kaldırmasını talep ediyorlar. Hükümet, yeni yasaların tarımda büyüme sağlayacağını söylüyor. Ancak çiftçiler bundan şüphe duyuyor ve zaten yetersiz olduğunu düşündükleri devlet korumalarının kaldırılmasının onları açgözlü şirketlerin insafına bırakacağından korkuyorlar.

Başbakan Modi, son yıllarda Hindistan ekonomisini liberalleştirirken, ülke ekonomisinin 2024 yılına kadar neredeyse ikiye katlanmasını istiyor ancak çiftçiler, mevcut korumalarla bile mücadele ettiklerini iddia ediyorlar. Piyasa dostu yasaların, nihayetinde düzenleyici desteği ortadan kaldıracağını ve zayıflamış ekonominin farklı bir geçim yolu için çok az şans sunmasıyla onları yoksun bırakacağını söylüyorlar.

Şiddet nasıl patlak verdi?

Binlerce protestocu çiftçi, tatil kutlamaları sırasında barışçıl bir protesto ve başbakan tarafından yönetilen bir askeri geçit töreni olması beklenen Salı günü Yeni Delhi’ye akın etti.

Bazı çiftçiler ana yürüyüşten koptu ve polis barikatlarını kaldırmak için traktör kullandı. Pek çok çiftçi uzun kılıçlar, üç çatallar, keskin hançerler ve savaş baltaları taşıyordu – büyük ölçüde törensel silahlar olsa da işlevseldi. Hindistan’daki Covid-19 salgınına rağmen protestocuların çoğu maske takmış görünmüyordu.

Polis amirleri saldırı tüfeği taşıyan memurları görevlendirdi. Polisler ana yolların ortasında durdular, göz yaşartıcı gazlar kalabalığa yöneldi. Video kayıtlarına göre bazı bölgelerde polis, protestoculara copla müdahale etti.

Çiftçiler, aylardır süren barışçıl protestolarını amacından saptırmak için şiddetin hükümet ve dış unsurlar tarafından körüklendiğini iddia ediyor.

İçişleri Bakanlığı’ndan bir yetkili ise, Hindistan hükümetinin aylardır protesto merkezi olan bölgelerdeki internet hizmetlerini geçici olarak askıya aldığını doğruladı.

Kaynak: Yeni Pencere



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER