Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Herkes kazansın

Hem işveren hem de işçinin kazanacağı tek formül asgari ücret üzerindeki vergi yükünün hafiflemesi ya da tamamen kaldırılması?

Herkes kazansın

Asgari ücret yükseldikçe devletin aldığı vergi de artıyor. Vatandaşın ümitle beklediği asgari ücret zammı yüzde 26 olarak açıklandı. Buna göre brüt 2 bin 558 lira olan asgari ücret, vergi kesintileriyle beraber 2 bin 20 lira olarak işçinin cebine girecek. Brüt ile net ücretin arasındaki 538 TL´lik farkın 350 TL´si asgari ücretliden vergi olarak kesilecek.

BRÜT´ÜN 350 TL´Sİ VERGİYE GİDİYOR!

Vatandaşın ümitle beklediği asgari ücret zammı yüzde 26 olarak açıklandı. Buna göre brüt 2 bin 558 lira olan asgari ücret, vergi kesintileriyle beraber 2 bin 20 lira olarak işçinin cebine girecek. Brüt ile net ücretin arasındaki 538 TL´lik farkın 350 TL´si asgari ücretliden vergi olarak kesilecek.

Toplumun büyük bir kesimini oluşturan asgari ücretlinin merakla beklediği zam açıklandı. 2019 yılında brüt olarak 2 bin 558 açıklanan asgari ücret, işçinin cebine net olarak 2 bin 20 lira olarak girecek. Açlık sınırının 2 bin 200 lira olarak açıklandığı Türkiye´de, AKP hükümeti adeta yeni bir vergilendirme sistemi buldu. Brüt ile net ücretin arasında 538 TL´lik yaklaşık olarak 350 TL´si asgari ücretliden vergi olarak kesilecek.

 

KESİNTİ DAHA FAZLA OLACAK

Gelir Vergisi dilimleri bu yıl da asgari ücrete göre belirlenmez ise asgari ücretli açısından büyük bir hak gasbı ortaya çıkacak. Asgari ücretliden 2018 yılında alınan Gelir Vergisi yüzde 15.  Asgari ücretliler önümüzdeki yıl Temmuz ayından itibaren yüzde 20´lik vergi dilimine girecekler. Bu durumda asgari ücretlilerden kesilen vergi yüzde 5 artacak, haliyle kesinti daha fazla olacak. Türkiye´de çalışan kesimin yüzde 50´ye yaklaşan kısmı asgari ücretle çalışıyor. Haliyle asgari ücretten yapılan kesintiler hükümet için büyük bir gelir kaynağı. Eğer vergi dilimlenmesinde bir değişiklik yapılmazsa, 2019´un 6. ayından itibaren asgari ücrette büyük bir düşüş olacak.

ASGARİ ÜCRETLİ NE YAPACAK?

Kasım ayında 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 2 bin 200 TL olarak açıklanmıştı. Yapılan zamlarla birlikte asgari ücretlinin alacağı para ise 2 bin 20 lira oldu. İşçinin asgari ücretinden 350 lira kesen hükümet, yaptığı zam ile kendine yeni bir vergi yolu bulmuş oldu. Yaptığı zamla olumlu hava estiren hükümet, brüt ve net ücret arasındaki 538 TL´lik fark ile asgari ücrete yaptığı zammı geri çekmiş oldu. 2002 yılından bu yana en yüksek rakamları görerek rekor kıran enflasyonun 2019 yılında da artması bekleniyor. Hükümetin, Yeni Ekonomik Program ile %15,6 beklediği enflasyon ile 2019 yılında açlık sınırının da artması bekleniyor. 2 bin 400 lira seviyelerinde olması beklenen açlık sınırı, 2 bin 20 lira alan asgari ücretlinin yeni yılda da belini bükecek.

BU İŞÇİNİN ALDIĞI ?ASGARİ´ PARA

Saadet Partisi Ekonomik İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Latif Öztek, Millî Gazete´ye konuşarak, ?2019 yılı için brüt olarak 2 bin 558 TL olarak açıklanan asgari ücret net olarak 2 bin 20 TL´ye düşüyor. Aradaki 538 TL´lik farkın yaklaşık olarak 350 TL´si asgari ücretliden vergi olarak geri alınacak. Bu işçinin aldığı ?asgari´ paradır. Sizin bu paradan vergi almanıza ne gerek var? Asgari ücretli 350 TL daha fazla alsa bir nebze olsun nefes alacaktı. Verilen 2 bin 20 TL´lik asgari ücret yıl sonuna kadar değişmeyecek. Bu durumda asgari ücretli 2019 yılında enflasyona ezdirilmeye devam edilecek? dedi.



Anahtar Kelimeler: Herkes kazansın

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER