Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

'Herhalde virüs sermayeyle iş birliği yaptı, haberimiz yok'

AK Parti’nin teklifi ile işverenin kıdem, ihbar tazminatı ödemek zorunda kalmadan 25 yaş altı ile 50 yaş üstü işçileri 2 yıl çalıştırmasının önü açılıyor. İşçi sendikalarının karşı çıktığı teklife TİSK tam destek verdi,

Gazete Duvar'dan Nergis Demirkaya'ın "konuya dair" haberi...

AK Parti’nin pandemi nedeniyle artan işsizliğe karşı istihdamı artırmak gerekçesiyle sunduğu teklifin en tartışmalı maddelerinden biri “belirli iş sözleşmesi” oldu.

Teklif 25 yaş altı ve 50 yaş üstünde kişilerle, 2 yılı geçmemek üzere “belirli iş sözleşmesi” yapılmasının önünü açıyor. İhbar ve kıdem tazminatlarını, dolayısıyla iş güvencesini ortadan kaldıracak düzenlemeye Türk-İş, DİSK ve Hak-İş karşı çıkarken, TİSK bir yaş ayrımı olmaksızın tüm çalışanları kapsamasını istedi.

AK Parti milletvekillerince sunulan 43 maddelik teklif Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülmeye başlandı. Teklifi savunanlar belirli iş sözleşmesiyle ilgili düzenlemenin istihdamı teşvik etmeye yönelik bir düzenleme olduğunu savundu. Komisyonda işçi örgütleri adına söz alan tüm işçi sendikalar buna karşı çıktı.

'FELAKETTİR, FECAATTİR, GERİ ÇEKİLMELİDİR'

Hak-İş Genel Sekreter Yardımcısı Erdoğan Serdengeçti, 25 yaş altı ve 50 yaş üstü çalışanların hiçbir şarta bağlı olmaksızın belirli süreli iş sözleşmesiyle istihdam edilmesi durumunda kıdem ve ihbar tazminatı gibi haklardan yararlanamayacağını, bunun büyük mağduriyetler yaratacağını söyledi.

Serdengeçti ayrıca yaş sınırlamalarının da “yaşa bağlı bir ayrımcılık” olacağına dikkat çekti.

Türk-İş Hukuk Müşaviri Ferhan Tuncel söz konusu düzenlemenin yaklaşık 3.5 milyon kişiyi ilgilendirdiğine dikkat çekti:

“Belirli süreli sözleşmeleri biz eğer istisna olmaktan çıkartırsak bunun örgütlenme yetkisi var sendikacılık açısından, üye kaydedilemeyecek; bu kapsamda çalışan kişiler kıdem tazminatlarını alamayacaklar; bununla bağlantılı olarak da belki belirli süreli çalışsalar idi iş arama izinleri olacaktı, ihbar tazminatları olacaktı, onları alamayacaktık. Yani, burada çok büyük bir nüfus mağdur ediliyor.”

DİSK Toplu Sözleşmeler Daire Müdürü Engin Sezgin ise söz konusu düzenlemenin çalışma hayatını temelden değiştirecek bir düzenleme olduğunu söyledi.

Belirli süreli sözleşmeyle ilgili 2 yıl sınırının işçi için değil iş yeri için olduğuna dikkat çeken Sezgin, taşeron uygulamasındaki sıkıntıları hatırlattı.

İş güvencesi kapsamı dışında tutmak için çalışanların 29-30 kişilik gruplar halinde firmadan firmaya geçirildiğini anlatan Sezgin, “Bu maddenin bizim çalışma hayatımıza yansıması bir felakettir, fecaattir. Kesinlikle geri çekilmelidir” dedi.

TİSK: YAŞ AYRIMI OLMAKSIZIN TÜM ÇALIŞANLARI KAPSASIN

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Genel Sekreteri Akansel Koç ise, “Bizim bu maddeyle ilgili önerimiz şu şekilde: Herhangi bir yaş ayrımı olmaksızın tüm çalışanları kapsamasını talep ediyoruz” dedi.

Devamı >>>



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER