Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

HDP'li vekil: Hüda Par'a kapımız açık değil

HDP Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer, ‘Kürdistan Birlik Çalışması’nın pandemiden dolayı dijital medya üzerinden yapılan görüşmelerle devam ettiğini ve yakın bir süreçte bir organizasyona kavuşturulacağını söyledi.

HDP

HDP Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer, ‘Kürdistan Birlik Çalışması’nın pandemiden dolayı dijital medya üzerinden yapılan görüşmelerle devam ettiğini ve yakın bir süreçte bir organizasyona kavuşturulacağını söyledi.

HDP Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer, Kürtlerin birliği için yapılan ittifak çalışmalarını Tigris Haber’e değerlendirdi. Pandemi sürecinden kaynaklı yüz yüze görüşmelerin yapılamadığını ancak dijital medya üzerinden görüşmelerin devam ettiğini belirten Taşçıer, yakın zaman içinde yeniden bir araya geleceklerini ve Kürtlerin birliği için yapılan çalışmaları bir organizasyona kavuşturacaklarını söyledi.

‘Kürtlerin ittifakının sağlanması gerekiyor’

Kürt ittifakı çalışmalarını değerlendiren HDP Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer, “Bizim ittifak çalışmalarımız Türkiye Kürdistan’ında yaşayan Kürtlerle alakalı. Bu çalışmaları bir yere kadar götürdük. Amacımıza ise 4 parça Kürdistan’da Kürtlerin bir ittifak içinde yer almalarıdır. Çünkü her parçadaki Kürtlerin kaderi birbirine bağlıdır. Yani bir parçadaki kazanım; Kürtlerin bir statü sahibi olmaları, kendilerini yönetmeleri ya da bir parçadaki baskılar, kazanımların elden gitmesi 4 parça Kürdistan’ı da etkiliyor. İç içe yaşayan bir toplumuz, halkız ve suni sınırlarla bölünmüşüz. Suriye’de yaşayan Rojava Kürtleri ile Türkiye’de yaşayan Kürtler hepsi de akrabadır ve kaderleri birbirini etkiliyor. Artı dünya da bunu böyle görüyor. Yani, Kürtleri bir bütün olarak görüyor. Kürtler de kendilerini öyle görüyor. Onun için Kürtlerin ittifakının sağlanması gerekiyor” diye konuştu.

 ‘HÜDA-PAR’a kapımız açık değil’

Kürt ittifakının muhatapları konusunu değerlendiren Taşçıer, HÜDA-PAR’ı neden dışta tuttuklarını ise şöyle değerlendirdi: “Bütün Kürtlere kapımız açıktır ama HÜDA-PAR’a kapımız açık değil, çünkü onlar kendilerini Kürdistani olarak görmüyor. HÜDA-PAR AKP ile ilişkili olan ve Rojava’nın işgalini savunan bir parti. HÜDA-PAR’ın kendi uygulamalarından kaynaklı tarafımızdan Kürt tarafı bir parti olarak kabul görülmüyor. AKP’nin yedeği durumuna gelmiş bir parti olarak değerlendiriyoruz. Yoksa HÜDA-PAR gibi dindar partiler içimizde var. Azadi Hareketi var, İnsan ve Özgürlük Partisi var, bunlar da dindar partilerdir. Toplumumuzun yüzde 90’ı dindardır ve bizim dindar partilerle bir araya gelmemizde bir sorun yok. Bizim hükümetin politikalarını onaylayan, onunla birlikte hareket eden HÜDA-PAR’la bir sorunumuz var. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde direkt desteklediler. Biz HÜDA-PAR’ın programında yazanlara bir şey demiyoruz, biz onların pratikteki tutumlarına, iktidar birlikte hareket etmelerine itirazımız olduğunu söylüyoruz. Kürtlere karşı çeyrek yüzyılda bütün baskıları AKP hükümeti yaptı ve HÜDA-PAR da bunu bile bile hükümete destek vermekten geri durmadı. AKP’nin yaptığı yasal düzenlemeler hep Kürtlerin aleyhineydi. Diyarbakır’da Kürt sorunu benim sorumumdur diyen Erdoğan, şuan Kürt sorunu bitmiştir diyor. Peki, o gün ile bugün arasında Kürtlerde değişen ne? Şuan ben Kürdüm diyeni hapse atıyorlar. Ben Kürt olduğum için hakkımda onlarca fezleke var. 30’un üzerinde fezlekem var ve bunun yüzde 80’i Kürt kimliği ile alakalıdır. Kürdistan sözcüğünü kullanmışım, vay sen Türkiye’yi bölüyorsun. Bu coğrafya on binlerce yıldan beri Kürtlerin üzerinde yaşadığı toprak parçasıdır ve onun adı Kürdistan’dır. Bunun siyasi bir yapılanmayla alakası yok bu bir coğrafi terimdir. Kürtlerin yaşadığı coğrafya’ya Kürdistan denir. Türkler buraya gelmeden önce de burası Kürdistan’dı.  Bunu kullanmak mecliste yasak. Kim bunu yasakladı, AKP. Kürt sözcüğünü mecliste kullanıyorsunuz ve anında tepki görüyorsunuz. Tüm Kürtleri potansiyel suçlu olarak görüyorlar. AKP içindeki hangi vekil Kürt kimliği ile bu parti içinde varım diyebiliyor? Kürt kökenli olarak varlar, Kürt olarak kimse orada varlık gösteremiyorlar. AKP içindeki hangi vekil Türkiye’de Kürtlerin şu şu sosyal hakları var diyebiliyor? Kürt folkloru diyebiliyorlar mı? Bunlara HÜDA-PAR ne tepki gösteriyor? Kürtleri yok sayan iktidara HÜDA-PAR destek veriyor ve o yüzden de biz HÜDA-PAR’ı bir Kürt tarafı olarak görmüyoruz.”



Anahtar Kelimeler: ' vekil: ' kapımız değil

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER