Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

HDP’den Ayhan Bilgen ve Altan Tan açıklaması

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Ayhan Bilgen ve Altan Tan’ın eleştirilerinin aynı bağlamda değerlendirilemeyeceğini dile getirdi.

HDP’den Ayhan Bilgen ve Altan Tan açıklaması
HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Ayhan Bilgen ve Altan Tan’ın eleştirilerinin aynı bağlamda değerlendirilemeyeceğini dile getirdi.

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Cumhuriyet’ten İpek Özbey’e verdiği demeçte Ayhan Bilgen’in eleştirilerine cevap verdi. Tutuklu eski Kars Belediye Başkanı Ayhan Bilgen’in parti hukukunu ihlal etmediğini belirten Sancar, “MYK’ye göre, parti kurulları yerine doğrudan kamuoyuyla paylaşılması doğru değil” dedi.

Sancar, “Ayhan Bilgen parti hukukunu ihlal etmiş değildir. Görüşlerini ifade etmiştir” dedi ve ekledi: MYK’ye göre, parti kurulları yerine doğrudan kamuoyuyla paylaşılması doğru değil. Sancar, muhalefetle diyaloğa hazır olduklarını söyledi, “Önşart koşulmamasından başka önşartımız da yok” dedi.

Sancar, Ayhan Bilgen ve Altan Tan’ın eleştirilerinin aynı bağlamda değerlendirilemeyeceğini dile getirdi:

– Tahminimce parti içinden seslerin çıkmasını demokratik bulduğunuzu söyleyeceksiniz, ama zamanlamaya takılıyorum hep. Parti disiplini tam da bu noktada gerekmiyor mu?

Parti disiplininin devreye girebileceği yerler elbette var, ancak bunun etkili olmayacağı durumlar da mevcut. Eğer birileri parti içinde kalarak eleştiri yapıyorsa parti hukukuna uygun davranmak durumundadır, çünkü parti içi demokrasi demek, parti hukukunun yok sayılması anlamına gelmez. Bu hukuku belirleyen çeşitli metinler, ilkeler ve gelenekler var. Asıl mesele, parti içinde bir tartışma başlamışsa bunu nasıl yöneteceğinizdir. Parti hukukunu hiçe sayan, bu hukuku çiğneyen bir durum varsa parti disiplinini gündeme getirebilirsiniz, fakat tartışmaları bu yöntemle engellemeniz veya bastırmanız mümkün olmaz. Bu doğru da değil. Benim tercihim zamanlama, tarz, üslup konusundaki değerlendirmeyi esas itibarıyla kamuoyuna bırakmak.

– Ayhan Bilgen’in eleştirilerini de böyle mi değerlendiriyorsunuz?

Ayhan Bilgen parti hukukunu ihlal etmiş değildir. Görüşlerini ifade etmiştir. Bu süre zarfında kendisiyle doğrudan diyaloğumuz da oldu; grup başkanvekilimiz ve bir milletvekili arkadaşımız kendisiyle görüştüler. Amacının partiyi daha ileriye taşıyacak bir tartışmaya vesile yaratmak olduğunu söyledi.

– Bilgen’in sözlerinin hemen ardından Altan Tan pası aldı ve tartışmayı yürüttü…

Altan Tan’ı Ayhan Bilgen ile aynı çerçevede değerlendiremeyiz. Altan Tan partimizden istifa etmiştir, 2018 seçimlerinde başka partiden aday olmuştur. Altan Tan’ın değerlendirmeleri Ayhan Bilgen’inkilerle birlikte anılamaz. Ayhan Bilgen parti hukukunu ihlal etmeksizin kendi düşüncelerini belirtmiştir. Bu açıklamaların yöntemi, gözaltındayken yapılması, tutuklandıktan sonra sürdürülmesiyle ilgili şüphesiz çekinceler koyabiliriz. Dile getirdiği her eleştiriyi de isabetli bulduğumu söyleyemem; bazı eleştirilerinin dayanaklarını da fazla güçlü bulmuyorum. MYK’de Bilgen’in eleştirileriyle ilgili şöyle bir görüş oluştu: Dile getirdiği görüşler tartışılabilir, ama parti kurulları yerine doğrudan kamuoyuyla paylaşılması doğru değil, çünkü Ayhan Bilgen’in bunları bize iletmesinin önünde engel yok. Elbette farklı konularda görüşlerini kamuoyuna açıklayabilir. Fakat partinin işleyişi, programı ve politikalarıyla ilgili değerlendirmeyi sosyal medya üzerinden değil, doğrudan kurullarımıza iletmek yoluyla yapması daha doğru olur. Nitekim milletvekili arkadaşlarımız kendisiyle görüştüğünde bu konuda mutabık kalındı. Bu, bizim diğer tutuklu arkadaşlarımızla ilgili de esas almayı tercih ettiğimiz çerçevedir.

 



Anahtar Kelimeler: Ayhan Bilgen Altan açıklaması

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER