Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Hariri suikasti davasında karar açıklandı

Hollanda'da BM'ye bağlı Uluslararası Lübnan Mahkemesi'nin karar duruşmasında hakim, suikast ile ilgili 'İran destekli Hizbullahveya Suriye hükümetinin bağlantısı olduğuna dair bir kanıt bulunamadı' ifadesini kullandı.

Hariri suikasti davasında karar açıklandı

Hollanda'da Birleşmiş Milletler'e bağlı Uluslararası Lübnan Mahkemesi'nin karar duruşmasında hakim, suikast ile ilgili "İran destekli Hizbullah veya Suriye hükümetinin bağlantısı olduğuna dair bir kanıt bulunamadı" ifadesini kullandı.

Lübnan'ın eski Başbakanı Refik Hariri'nin başkent Beyrut'ta bir kamyona yerleştirilen 1 tonluk TNT'nin infilak ettirilmesi sonucu hayatını kaybetmesinin üzerinden 15 yıldan fazla bir süre geçti.

Hariri'nin 14 Şubat 2005'te uğradığı suikastı, Birleşmiş Milletler'e bağlı Uluslararası Lübnan Mahkemesi soruşturuyordu.

'Euronews'in haberine göre;  Hollanda'nın Leidschendam kentinde bulunan özel mahkemede görülen davada "eski Lübnan Başbakanı Refik Hariri'ye suikast düzenledikleri" iddiasıyla Selim Cemil Ayyaş, Hasan Merhi, Hüseyin Oneissi ve Esed Hüseyin Sebra'nın gıyaben yargılandı.

Refik Hariri dahil 22 kişinin öldüğü, 226 kişinin de yaralandığı saldırının soruşturulduğu dosyada, 297 tanık ifadesi ve 3 bin 131 belge delil olarak bulunuyor.

Suçlamaların merkezinde İran destekli Hizbullah örgütü üyeleri bulunuyor

Suçlamaların merkezinde İran destekli Hizbullah örgütü üyesi 4 kişi yer alıyor.

Hizbullah, İran ve Suriye ise, suikastta rolleri olduğu yönündeki suçlamaları kesin bir dille reddediyor.

ABD'nin terör örgütü olarak kabul ettiği Hizbullah lideri Hassan Nasrallah, yaptığı açıklamada grubun kararla ilgilenmediğini ve suçlanan üyelerinin de masum olduklarını savundu.

Uluslararası Lübnan Özel Mahkemesi

Dönemin Lübnan hükümeti, ülkedeki siyasi ve mezhepsel bölünmüşlük ve karışıklığı da dikkate alarak, Hariri suikastı konusunu BM'ye devretmişti.

29 Mart 2006'da BM Güvenlik Konseyi, Uluslararası Lübnan Mahkemesinin kurulmasına karar verdi.

Uluslararası Lübnan Mahkemesi, Haziran 2007'de statüsünün yürürlüğe girmesinden sonra 1 Mart 2009'da çalışmalarına başladı.

Mahkeme, 30 Haziran 2011'de İran destekli Hizbullah örgütü üyeleri olan Selim Cemil Ayyaş, Mustafa Emin Bedreddin, Hüseyin Hasan Anisi ve Esed Hüseyin Sebra hakkında "Hariri suikastını planlamak ve düzenlemek" suçundan tutuklama kararı verdi.

Ancak mahkemenin tutuklama kararı verdiği 4 Hizbullah üyesi halen bulunamadığı için 2 Şubat 2012'de zanlıların gıyabında yargılanmalarına başlandı.

Zanlılar için savcıların hazırladıkları iddianamelerin 16 Ocak 2014'te okunmasıyla, 2005'teki Hariri suikastının ilk duruşması gerçekleştirildi.

BM Güvenlik Konseyince Hariri suikastını soruşturmakla görevlendirilen mahkemenin, davayı 3 yılda sonuçlandırması planlanıyordu.

Dava sürecinin uzaması nedeniyle 23 Aralık 2017'de Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Uluslararası Lübnan Özel Mahkemesinin görev süresini 3 yıl daha uzattı.

Körfez ülkelerinin yanı sıra ABD ve AB'ye yakın noktada duran Sünni milyarder iş insanı ve siyasetçi Refik Hariri, İran'ın ülkesi ve bölge için tehdit oluşturduğunu belirterek Tahran'ın genişleyen rolüne karşı çıkıyordu.

Kaynak: timeturk.com



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER