Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

HAREKÂTIN İLETİŞİM KODLARI

Milli Gazete’den Mustafa KURDAŞ’IN “KONUYAV DAİR” ANALİZİ…

HAREKÂTIN İLETİŞİM KODLARI

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı dün medya kuruluşlarının genel yayın yönetmenlerine bir bilgilendirme toplantısı düzenledi. İletişim Başkanlığı’nın bilgilendirmesi sürecin hassas kodlarını da içeriyordu.

Bir şeyi yapmaktan çok onu anlatmanın zorluğu her yerde ve her sahada karşımıza çıkıyor artık. Bir karar alacaksınız, o kararı aşama aşama icraya koyacaksınız. Bütün bu süreçlerde engelleri bir bir aşarak başarı elde edeceksiniz. Fakat yaptığınız işi, attığınız adımı kimseye anlatamayacaksınız… İşte bu, aldığınız kararı da, attığınız adımı da anlamsızlaştırıyor. Matematikteki “sırfır çarpanı” gibidir bu işin sonu. Doğru, güçlü ve etkili bir şekilde anlatamadığınız zaman kendinizi, yaptığınız her şey “sıfırla” çarpılıyor. Geriye sadece “sıfır” kalabiliyor. Yutan elemanla yani sıfırla çarpılmamak için tedbirin alınması, attığımız adımların “iyi anlatılması” gerekiyor. Barış Pınarı Harekâtı’yla birlikte “anlatma” kabiliyetinin ne kadar önemli olduğuyla bir kez daha yüzleştik.

BARIŞ PINARI HAREKÂTI’NIN İLETİŞİM KODLARI

Bir şeyi yapmaktan çok onu anlatmanın zorluğu her yerde ve her sahada karşımıza çıkıyor artık. Bir karar alacaksınız, o kararı aşama aşama icraya koyacaksınız. Bütün bu süreçlerde engelleri bir bir aşarak başarı elde edeceksiniz. Fakat yaptığınız işi, attığınız adımı kimseye anlatamayacaksınız… İşte bu, aldığınız kararı da, attığınız adımı da anlamsızlaştırıyor. Matematikteki “sıfır çarpanı” gibidir bu işin sonu. Doğru, güçlü ve etkili bir şekilde anlatamadığınız zaman kendinizi, yaptığınız her şey “sıfırla” çarpılıyor. Geriye sadece “sıfır” kalabiliyor. Yutan elemanla yani sıfırla çarpılmamak için tedbirin alınması, attığımız adımların “iyi anlatılması” gerekiyor.

 

ANLATMA KABİLİYETİ BİR STRATEJİDİR

Barış Pınarı Harekâtı’yla birlikte “anlatma” kabiliyetinin ne kadar önemli olduğuyla bir kez daha yüzleştik. Hem de uluslararası sahada ve askerî bir harekâtla. Bu kez iş daha zor anlayacağınız. Suriye’de beslenen, büyüyen ve kalıcı bir tehdit haline gelen terör mevzilerinden bölgenin temizlenmesi için başlatılan harekâtın öncesinde de Barış Pınarı Harekâtı’nın “niçin”leri muhakkak dünyaya anlatılmaya çalışıldı. Trump’ın tweet’lerinden bile okumak mümkün bu çabaları.

Sınır dışı bir askerî harekâtın öncesindeki sürecin yönetimi kadar, hatta daha da mühimi harekâtın başlamasından sonraki sürecin yönetimidir.

Bu önem vesilesiyle olsa gerek, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı dün medya kuruluşlarının genel yayın yönetmenlerine bir bilgilendirme toplantısı düzenledi. İletişim Başkanlığı’nın bilgilendirmesi, sürecin hassas kodlarını da içeriyordu. Doğrusu İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve yakın çalışma arkadaşları zamanında, yerinde ve gerekli olan bir bilgilendirme toplantısını icra ettiler dün. Doğru bilgi ve haber akışı yoksa; enformasyonun yerini dezenformasyon almaya başlar.

Önce İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un bilgilendirmelerinden izlenimlerle Barış Pınarı Harekâtı’nın niçin yapıldığına bir bakalım:

*Bu harekât Türkiye’yi terör örgütlerinin üzerine bina edilmekte olan yeni bir terör devleti tehdidinden bertaraf etmek için yapılıyor.

*Harekâtın sonunda güneyimizde sınır güvenliği de elde edilmiş olacak.

* Barış koridorunun tesisi, harekâtın en başat hedeflerinden birisi.

*Mültecilerin terk ettikleri topraklarına ve vatanlarına geri dönmesini sağlamak da Barış Pınarı Harekâtı’nın amaçları arasında yer alıyor.

*Kalıcı bir çözüme katkı sağlayacak bir adım, bir amaç güdülüyor. Zira PKK’nın varlık gösterdiği Suriye’de çözüm mümkün görünmüyor.

*PKK, Suriye’de varlığını devam ettirdiği sürece bu ülke ve coğrafyamız dış müdahaleye her zaman açık olacaktır.

Bilgilendirmede harekâtın amaç ve sonuç kapsamında “güvenlik”, “imar” ve “demokratik yönetim” hususları da dikkat çekiciydi. İmar çalışmalarıyla birlikte 30 kilometre derinlikli güvenli bölgede 10 ilçe (her biri 30 bin nüfuslu) ve 140 köy (her biri 5 bin nüfuslu) yerleşim yerlerinin kurulması öngörülüyor. Yani 1 milyon mültecinin tekrar bölgeye gelip yerleşmesi için bir imar planı öngörülüyor.

Türkiye, Barış Pınarı Harekâtı’nı niçin yaptığını anlatırken kullanacağı en güçlü argümanların başında Zeytindalı ve Fırat Kalkanı harekâtlarının başarısı geliyor. Bu harekâtlarla elde edilen tecrübeler kara propagandaya karşı enformasyon çalışmalarında etkin olarak kullanılacak gibi görünüyor. İlk iki harekâtın bölgedeki pozitif sonuçları ise diplomasinin konusu olacaktır.



Anahtar Kelimeler: HAREKÂTIN İLETİŞİM KODLARI

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz