Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Haber Yorum: ABD'de Neler Oluyor?

Donald Trump'ın seçim sonuçlarını tanımayarak, Washington DC'de düzenlediği mitingin ardından,Trump taraftarları başkanlık delege oylarının sayılacağı Kongre binasını basmıştı.

Haber Yorum: ABD

ABD'nin, dünden bugüne dünya genelinde, özellikle de İslam dünyasında yapa geldiği yanlış uygulamalar ve buna paralel olarak izlediği politikalar, -ondan birçok "güzel" uygulama bekleyen ülke, sosyal ve bazı çıkar grupları hariç- insanlığının için hiç de hayrına olmadı.

Buna rağmen, ABD'nin kendi içerisinde, var olan beyazcı üstünlüğün ürettiği dezavantajlı toplusal gruplar bir an istisna kılındığında, orada demokrasinin, hiçbir yol kazasına uğramadan uygulandığı görülecektir. Ama bununla birlikte,  Trump'ın başkanlık koltuğunda kaldığı dört yıl içerisinde, onun dünyada sergilediği agresif ve var olan diplomasi diline uygun olmayan söylem ve uygulamaları, bir kehanete gerek kalmadan, böylesi bir sonuca evrileceği belliydi.

6. Ocak 2021 Çarşamba günü ABD'de Neler Olmuştu?

Donald Trump'ın seçim sonuçlarını tanımayarak 6.01.2021 günü, Washington DC'de düzenlediği mitingin ardından,Trump taraftarları başkanlık delege oylarının sayılacağı Kongre binasını basmıştı.

Olaylar sonrası ABD Başkanı Trump, Ulusal Muhafızlara "Kongre binasındaki olaylara müdahale etmeleri" yönünde talimat vermiş ve Kongre binasındaki olayların sona erdirilmesinin altını çizmişti. Daha sonra, Trump taraftarlarının seçimlerin sonuçlarının resmileşmesine yönelik oturumun yapıldığı Kongre binasını basmasını ardından oturumu yöneten Başkan Yardımcısı Mike Pence sığınaktan tahliye edilmişti.Polis, binaya giriş ve çıkışları güvenlik nedeniyle kapatmıştı.

Biden "Bu Kalkışmadır" Diye Bir Açıklamada Bulundu

"ABD'de yaşanan olayların ardından Joe Biden açıklama yaptı. Biden, yaptığı konuşmada, "Şu an da başkentte gördüğünüz kaos kim olduğumuzu yansıtmamaktadır. Gördüklerimiz ufak sayıda radikaller. Şimdi bitmeli. Bu kalabalığa çağrı yapıyorum; geri çekilin ve demokrasinin işlemesine izin verin. Trump'a çağrı yapıyorum, ulusal kanala çık, yeminin tut. Yapılan protesto değil, kalkışmadır." dedi.

Zaten, hemen her ülkede ister yasal bir temeli,zemini  bulunsun, ister hiçbir yasal temeli ve zemini bulunmasın, sivil, asker grubun,topluluğun yaptığı haddini aşan eylem ve çağrısı yasa dışı olarak değerlenirdi.

Tepkiler...

ABD’de yaşanan ve hiç de demokrasi kültürüne ve geleneğine uygun düşmediği hemen kabul edilecek olan bu olay, dünyadan da tepki almıştı.

Konuyla ilgili Türk dışişlerinden de bir açıklama gelmişti. Bakanlık.şu meyanda bir açıklamada bulunmuştu; "ABD Başkanlık seçimlerinin ardından yaşanan ve bugün Kongre binasının göstericiler tarafından basılması teşebbüsüne kadar varan iç gelişmeleri endişeyle takip ediyoruz. ABD'deki tüm tarafları itidal ve sağduyuya davet ediyoruz. ABD'nin bu iç siyasi krizi olgunluk içinde aşacağına inanıyoruz. ABD'deki vatandaşlarımızın kalabalık mekanlar ve gösteri yapılan yerlerden uzak durmalarını tavsiye ediyoruz."

Aynı zamanda AB'den de bir açıklama geldi.  Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi JosepBorrell, ABD Başkanı Donald Trump taraftarlarının barikatları aşarak Kongre binasına girmesini, "ABD demokrasisine görülmemiş saldırı" olarak değerlendirdi ve seçim sonucuna saygı gösterilmesi çağrısında bulundu.

Söz konusu Batı, onun demokrasisi ve "düzeni" olunca, ilk andan itibaren ve ilk ağızdan açıklamalar yapılır, yapılanlara tepki konur ve tavır belirlenir. Ama yine de genellemeden söylersek, aynı Batı'nın dünyaya, özellikle de İslam dünyasında olup bitenlere karşı bir tepkisi,üsttenci ve mütekebbir bir edadadır; çoğu kez de tehditkâr ifadeler kullanılır.

Joe Biden'ın Başkanlığı Kongre'de Tescillendi

ABD'de, Demokrat Partili Joe Biden'ın başkanlık seçimlerindeki zaferi Kongre'de tescillendi. 3 Kasım 2020'de düzenlenen başkanlık seçimlerinde belirlenen delege oylarının Kongre'de sayılması süreci devam ederken, Biden ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in onaylanan oyları, Beyaz Saray için gereken 270 delegeyi geçti. Oturumda bazı Cumhuriyetçi siyasetçilerin Pennslyvania başta olmak üzere bir dizi eyaletteki sonuçlara yönelttiği itirazlar, oylamalarda reddedildiği aktarıldı.

Trump Başkanlığı Biden'a Devretmeyi kabul Ettiğini Söyledi

ABD Başkanı Donald Trump, Joe Biden'ın başkanlığının Kongre'de tescillenmesinin ardından açıklama yaptı. Trump, seçim sonuçlarına hâlâ katılmadığını ama '20 Ocak'ta düzenli bir geçiş olacağını' söyledi.

ABD Başkanı Donald Trump, destekçilerinin baskın düzenleyerek engellemeye çalıştığı Kongre oturumunda Joe Biden'ın başkanlığının tescillenmesi sonrası açıklama yaptı. Trump, "Sadece yasal oyların sayılması mücadelemizi devam ettireceğimizi hep söyledim. Bu durum başkanlık tarihindeki en iyi birinci dönemin sonunu temsil etse de, Amerika'yı yeniden büyük yapma mücadelemiz için sadece başlangıç" ifadelerini kullandı.

Olayları ABD Basını Nasıl Görmüştü?

Meydana gelen olaylar, ABD basını tarafından “bozguncuların işgali” olarak görülmüştü.ABD'de Donald Trump taraftarı bazı grupların, polis barikatını aşıp Kongre binasına girdiği olaylar, ABD basını tarafından “bozguncuların işgali” olarak görüldü.

Ülkenin yüksek tirajlı gazeteleri, internet edisyonlarında olayları canlı aktarırken, eylemcileri “bozguncu çetesi” anlamına gelen “mob” sözcüğüyle adlandıran başlıklar kullandı Washington Post gazetesi, olayları, “Trump taraftarı çete Capitol (Kongre) binasını kuşattı” başlığıyla duyurdu. New York Times “Çete, ABD başkentini işgal etti” başlığını atmıştı. Aynı gazetenin internet edisyonunda, “Trump’ın öfkeli konuşmasıyla galeyana gelen çete, Capitol’ü kuşattı” başlığı yer almıştı..

Trump, artık anlaşıldı ki, arkasında sadece dört yıl içerisinde biriktirdiği "tonlarca" yanlışı bagajına koyarak köşesine çekilecek; belki taraftarları ondan aldıkları kötü sermayeli mirası, fütursuzca kullanmaya devam edeceklerdi, ama kendini yavaştan da olsa onaracak olan Amerikan demokrasisi de elbet bir şekilde rayına oturacaktı.                

Bakalım bay Biden bize ve dünyaya hangi gözle bakacak!

   

 



Anahtar Kelimeler: Haber Yorum: ' Neler Oluyor?

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER